Mii de oameni din localitatea buzoiana Glodeanu Silistea sunt izolati de aproape o saptamana din cauza zapezii care ajunge pana la sase metri. Oamenii spun ca nu au mai vazut nameti asa mari de ani de zile si se plang ca nu au mancare, energie electrica si nu pot sa isi ingroape mortii, relateaza Mediafax.

Foto:

Sase sate din comuna Glodeanu Silistea, respectiv Corbu, Casota, Cirligu Mic, Cirligu Mare si Vacareasca sunt izolate de duminica, iar casele sunt acoperite de zapada, in unele cazuri abia daca se mai poate vedea hornul caselor. De asemenea, multi stalpi de electricitate au cazut din cauza viscolului, fiind acoperiti cu zapada.

In satele din comuna Glodeanu Silistea, oamenii nu mai au nici cu ce se hrani. In magazine mai sunt putine alimente, insa nici vorba de paine, drojdie, lumanari sau apa.

Vineri, dupa cinci zile, la magazinul din centrul comunei a ajuns masina cu paine, iar oamenii au dat navala pentru a-si face provizii.

In satul Vacareasca, trei persoane care au decedat nu pot fi ingropate din cauza troienelor. Una dintre acestea este preotul din localitate, decedat luni, care nu poate fi ingropat, intrucat reprezentatii Serviciului de Medicina Legala nu au putut ajunge in zona pentru a face necropsia. Tot in satul Vacareasca, o batrana sta in casa cu cadavrul sotului ei, decedat, in urma cu trei zile, cand incerca sa curete zapada din curte. Din cauza drumurilor inzapezite, femeia nu a putut ajunge in oras pentru a cumpara cele necesare inmormantarii. Femeia este disperata si plange continuu, in timp ce trupul sotului sau a fost asezat pe un pat din casa.

La Carligu Mare, situatia este cu atat mai dramatica cu cat cei mai multi locuitori sunt batrani. Putinele persoane mai tinere din sat au sapat culoare prin zapada pentru ca oamenii sa poata iesi din case. Unii dintre localnici au reusit sa sape in zapada si sa ajunga la animale, insa cei mai multi nu stiu daca le mai traiesc animalele, pentru ca de trei zile nu au reusit sa ajunga la ele.

Traian Balan locuieste la marginea satului Carligu Mare, alaturi de sotie, de fiica si de un nepot de cinci ani si jumatate. Copilul se bucura de zapada, insa cei mari sunt disperati. Casa familiei Balan este complet acoperita cu zapada, barbatul facandu-si griji pentru animale care nu au mai primit hrana de patru zile. Joi, barbatul a reusit, cu ajutorul catorva sateni, sa-si croiasca drum prin nameti si sa scoata de sub zapada cele 100 de pasari pe care le-a dus la un vecin care nu este atat de afectat de nameti. Hambarul este sub zapada, astfel ca nu poate ajunge sa ia hrana pentru animale.

"Am intrat la porc si zici ca este turbat de foame, daca nu ii dau bataie e in stare sa ma muste. Abia mai sta acolo pentru ca din cauza greutatii zapezii acoperisul s-a prabusit, nu prea mai are loc, dar nu am ce sa fac. Calul si vacile sunt dincolo, noroc cu copiii astia mici ca i-am pus sa le duca ceva mancare ca eu nu incap pe gaura aia pe care am facut-o. Sigurele pe care am reusit sa le salvez sunt pasarile pe care tot astia mici le-au scos si le-am dus la un vecin care sta mai in mijlocul satului si pe care zapada nu l-a coperit ca pe mine", s-a plans nea Traian.

Tot la Carligu Mare, doi batrani de 74 si 78 de ani au crezut ca vor fi inghititi de zapada dupa ce s-au trezit cu omat chiar si pe holul locuintei.

Oamenii nu mai au baterie la telefon pentru a-si anunta rudele ca sunt in viata, butelia este pe sfarsite si nici lemne pentru soba nu mai au.

Batranii spera ca cineva sa vina sa-i ajute ca sa nu moara inghetati in case.

"Ne-a acoperit zapada, e bine ca am reusit sa ies, m-a ajutat preotul de aici cu cativa tineri sa ies, sa ajung la sopronul cu lemne. De o saptamana suntem blocati in zapada, nu mai avem paine, apa mai avem pe fundul unei galeti. Pentru spalat am folosit zapada pe care am topit-o, dar de baut nu se poate zici ca este blestemata zapada asta. Cand o topesti apa se face neagra, e plina de pamant cum a fost adusa din camp. Am 78 de ani dar de cand sunt nu am vazut asa ceva. A fost si in '54 zapada mai mare, dar nu ca acum", ne-a spus Iancu Dumitru, un barbat de 78 de ani din Carligu Mare.

Sotia batranului spune ca se teme sa nu ninga din nou.

"Am trait cu ce am avut, dar suntem rupti de lume, nu mai avem curent, nu mai putem vorbi cu copiii, telefonul fix nu merge, mobilul nu mai are baterie stau si ma gandesc cu groaza ce va urma. Daca vine iar ninsoarea nu stiu ce ne facem. In '54 eram tanara si stateam tot in marginea satului, insa nu a fost urgia care este acum", a adaugat sotia barbatului, Iancu Filofteia de 74 ani.

Tot la Carligu Mare, o familie cu doi copii de sase si noua ani, a ajuns sa-si dramuiasca putina paine pe care o mai are astfel incat sa mai ramana si pentru ziua de maine.

Oamenii de aici nu stiu cand vor putea ajunge la magazin sa cumpere alimente, intrucat nametii depasesc patru metri. Mama celor doi copii, Georgeta Alexandru, povesteste ca painea pe care o mai are o tine pentru copii, insa si ei primesc cu portia pentru ca nu se stie ce ii asteapta.

"Uitati-va cum a intrat zapada in casa, am doi copii de sase si noua ani pe care ii tin acasa, ce sa fac cu ei. Nu am nevoie de nimic degeaba vreau paine si pe aia o platesc, uitati-va la mainile mele, am palmele batatorite de munca, am 65 de hectare de teren nu astept nimic degeaba, m-am rugat de viceprimar cu milioanele in mana, i-am zis ca-i dau bani pentru motorina, nu a vrut sa trimita utilajele si in capatul asta de sat. Strazile din Glodeanu le-a curatat pe toate si acolo a ajuns si masina cu paine prin Urziceni. Pe noi ne lasa sa murim aici. Am ajuns intr-o situatie de nedescris. Va dati seama cum suntem daca copiii de sase si noua ani au ajuns sa constientizeze ca trebuie sa manance mai putina paine ca sa le ramana si pentru a doua zi", a povestit femeia.

O alta femeie de 85 de ani este blocata in casa de luni. Tanti Georgeta nu are pe nimeni, nu are lumina, casa ii este inconjurata de nameti care ii ajung pana la streasina. Satenii si-au facut mila de ea si i-au deszapezit geamul de la o camera si i-au sapat o poteca pana la usa. Din cand in cand vecinii vin si o striga la geam, iar daca nu raspunde ocolesc casa si intra sa vada daca batrana mai este in viata.