V-ati pierdut locul de munca in favoarea unui polonez, bulgar, roman sau alt est-european? Vrem sa stim. Asteptam povestea dumneavoastra”. Acesta este indemnul unui website special lansat de Partidul pentru Libertate (PVV) condus de Geert Wilders. In 48 de ore de la lansarea lui, au fost postate 22.000 de reclamatii. Totusi, clasa politica olandeza si reprezentantii angajatorilor condamna aceasta initiativa.​

Bernard WientjesFoto: www.vno-ncw.nl

Conform declaratiilor reprezentantilor partidului, site-ul se vrea un instrument pentru lupta impotriva muncii la negru, insa pare sa discrimenze puternic cetatenii care vin din noile state membre ale uniunii europene.

PVV, care se opune in general deschiderii pietei muncii pentru est-europeni intentioneaza sa trimita reclamatiile la Ministerul afacerilor sociale. Orice faradelege poate fi semnalata pe site-ul PVV-ului, de la jafuri, pana la deranjarea linistii publice si munca la negru. La 48 de ore dupa lansarea paginii de internet, PVV a anuntat ca au fost inregistrate peste 22.000 de reclamatii.

O astfel de initiativa nu putea sa nu starneasca reactii virulente, atat din partea celor direct vizati, cat si din partea clasei politice olandeze.

Ambasada Poloniei de la Haga considera ca un site unde te poti plange numai de cei din centrul si estul Europei discrimineaza.

Comunitatile de romani din Olanda au semnalat aparitia site-ului Ambasadei Romaniei de la Haga, care si-a exprimat imediat „dezacordul puternic fata de aceasta initiativă si a întreprins deja demersuri pe lângă autoritatile olandeze în numele şi în interesul celor câteva mii de români care trăiesc si muncesc în Olanda. Românii din Olanda, cetăteni europeni, se simt discriminaţi şi nedreptatiti de initiative de genul celor de mai sus. Ambasada a solicitat autoritătilor olandeze să adopte măsuri în consecintă, având în vedere caracterul vădit discriminatoriu al acestui gest, care încalcă normele europene în vigoare”, se mentioneaza in comunicatul de presa.

Angajatorii califica site-ul iresponsabil si xenofob

O reactie puternica a venit din partea presedintelui Asociatiei Nationale a Angajatorilor din Olanda, Bernard Wientjes. Acesta considera initiativa ca fiind iresponsabila si conduce spre xenofobie.

Wientjes spune ca est-europenii contribuie activ la economia tarii si ca guvernul ar trebui sa se distanteze de initiativa PVV. “Acest guvern ar trebui sa puna presiune pe cei care POT sa munceasca si din diferite motive nu vor sa o faca”, a mentionat Bernard Wientjes intr-un interviu acordat radioului olandez, referindu-se la ideea falsa ca est-europenii “fura locurile de munca”.

De altfel Bernard Wientjes, care a vizitat Romania in septembrie anul trecut, considera ca iresponsabila si decizia guvernului olandez de a bloca accesul Romaniei la spatiul Schengen.

Eurodeputatii olandezi, ingrijorati de opozitia Olandei privind aderarea noastra la Schengen

La fel de socati sunt si eurodeputatii olandezi, fie ei crestin-democrati sau social-democrati: ”discriminare”, „de neconceput”, „stigmatizarea est-europenilor”, au calificat ei initiativa. In diferite declaratii acestia au subliniat faptul ca este greu sa le explice colegilor lor din Parlamentul European de ce Olanda se izoleaza in acest fel de Europa, inclusiv in chestiunea Schengen. Intr-o dezbatere care a avut loc in Parlamentul de la Haga, eurodeputatii olandezi i-au cerut premierului sa ia atitudine intr-o astfel de situatie, cind valorile morale ale societatii sunt atacate.

Premierul olandez, liberalul Mark Rutte a refuzat sa comenteze initiativa partenerului din umbra a actualului guvern minoritar, dar a recunoscut faptul ca atunci cand e vorba de Europa colaborarea cu PVV este foarte dificila.

Ministrul afacerilor europene, Henk Kamp considera ca nu are caderea sa judece aparitia site-ului. Se stie insa ca Henk Kamp este cel care a insistat ca piata muncii din Olanda sa ramana inchisa pentru romani si bulgari pana in 2014, iar pana atunci numarul permiselor de munca pentru acestia sa fie extrem de limitat. O decizie care a declansat un razboi intre minister si angajatorii olandezi, in special din agricultura.

Ambasadele Poloniei si Romaniei de la Haga au solicitat ombudsman-ului din Regatul Tarilor de Jos sa analizeze daca initiativa PVV-ului respecta legislatia. Raspunsul acestuia, Alex Brenninkmeijer, a fost ca institutia lui ar fi putut interveni daca un astfel de site ar fi fost initiat de ministerul afacerilor sociale si ca din pacate, chiar daca cele doua ambasade au dreptate, cererea lor catre ombudsman-ul olandez nu poate fi luata in considerare.

Care e situatia politica din Olanda

Niciodata Olanda nu a avut un guvern cu o sustinere atit de slaba in parlament. Ultimele alegeri au facut din liberali cel mai mare partid, insa marele cistigator a fost partidul pentru libertate, al lui Geert Wilders.

Negocieri aprinse au dus la formarea unui guvern minoritar cu crestin-democrati si liberali, tolerat in camera inferioara a parlamentului de gruparea lui Wilders. In schimbul sustinerii in parlament, Wilders a reusit sa-si lase amprenta asupra programului de guvernare: masuri severe pentru limitarea imigrantilor si propuneri pentru un acord si la nivel european in acest sens.

De remarcat ca programul guvernamental, care are valoare legislativa, mentioneaza pastrarea restrictiilor pentru forta de munca din Bulgaria si Romania pina la 1 ianuarie 2014. Mai mult decat atat, daca rapoartele Comisiei Europene privind progresele celor doua tari in domeniul justitiei si a luptei impotriva coruptiei nu vor fi multumitoare, Olanda va bloca accesul la zona Schengen pentru cele doua tari.