Peste 200 de localitati din 18 judete din tara sunt afectate de caderile de zapada si viscol, informeaza vineri Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

"262 de localitati din 18 judete sunt afectate de conditiile meteo, dintre care 158 au intrerupte comunicatiile rutiere sau feroviare, 113 localitati sunt nealimentate cu energie electrica, 10 localitati au disfunctionalitati in comunicatiile fixe sau mobile, iar in noua sunt probleme cu asigurarea apei potabile sau menajere", a declarat, vineri, pentru Agerpres, reprezentantul IGSU, Gabriela Tohanean.

Aceasta a precizat ca principalele probleme sunt in judetele Buzau, Vrancea, Ialomita si Calarasi, in unele localitati precum Cilibiu, Sageata (din jud. Buzau) lucratorii MAI intervenind cu lopetile pentru a debloca unele case.

In ceea ce priveste starea drumurilor, la ora 12,00, pe autostrada A2 circulatia era intrerupta pe tronsonul Bucuresti-Fetesti, in timp ce in portiunea Fetesti-Cernavoda traficul se desfasura cu dificultate, iar opt linii de cale ferata erau inchise.

De asemenea, alte 15 drumuri nationale sunt inchise, 66 de drumuri judetene sunt blocate, pe 79 circulatia este ingreunata, iar 132 de drumuri judetene prezinta blocaje pe diverse tronsoane.

Peste 3.900 de angajati ai MAI au actionat in ultimele 24 de ore cu 1.241 mijloace de interventie pentru inlaturarea zapezii.

Dintre acestia, 614 sunt de la ISU, 300 jandarmi, 2.879 politisti, 181 politisti de frontiera si 15 piloti de la Inspectoratul General de Aviatie.

Cele cinci elicoptere ale MAI au efectuat 53 de misiuni in 24 de ore, in principal pentru transportul persoanelor care au necesitat ingrijiri medicale, o actiune pentru transportul de alimente si o alta pentru distribuirea de pachete celor care fac dializa, in Vrancea, a mai precizat Gabriela Tohanean.

Aceasta a spus ca vineri sunt planificate 10 misiuni in care vor fi implicate elicopterele MAI, in principal pentru rezolvarea cazurilor unde nu s-a putut ajunge cu o zi in urma.