Comisia Europeana considera ca MCV si aderarea la Schengen sunt doua probleme ce trebuie tratate separat. Romania e pregatita pentru Schengen, pe MCV mai trebuie facute progrese

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Miercuri, 8 februarie 2012, 11:01 Actualitate | Esenţial


 documente
(08 Feb 2012) PDF, 219KB
Comisia Europeana a notat, in raportul privind MCV, progrese in implementarea Codului civil, in judecarea cazurilor de coruptie la nivel inalt si a laudat, din nou, activitatea DNA si ANI. Hotararile in cazuri de coruptie trebuie sa fie insa de natura sa descurajeze coruptia la nivel inalt si e nevoie de rezultate in confiscarea averilor obtinute ilegal. Comisia a subliniat ca nu trebuie facuta o legatura intre MCV si aderarea la Schengen.
 • HotNews.ro a prezentat live declaratiile reprezentantilor Comisiei.
UPDATE 11.39: Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei, face remarce generale privind raportul. Michele Cercone va face declaratii privind aderarea la Schengen.

 • Comisia a doptat cele doua rapoarte despre dezvoltarile din Bulgaria si Romania referitor la MCV.
 • Este o fotografie a ceea ce s-a intamplat in ultimele sase luni. Rapoartele arata in mod factual progrese si fac parte din calendarul anual obisnuit.
 • Rapoartele nu includ o evaluare politica a evenimentelor din cele doua tari. Evaluarea politica va fi parte a raportului din vara.
Pentru Romania, remarcam progrese:
 • Notam accelerarea de catre ICCJ in condamnarea cazurilor de coruptie la nivel inalt
 • Intrarea in vigoare a Codului civil si intrarea in vigoare, in iunie 2012, a Condului de procedura civila
 • S-au intregisatrat progrese de lupta anticoruptie
 • DNA si ANI au facut progerese in combaterea acestor cazuri grave de coruptie
Ca si in cazul Bulgariei, am identificat domenii in care e nevoie de masuri suplimentare:
 • Trebuie sa se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor intre instante pentru a se asigura aplicarea corecta a Codului penal si a celui de procedura penala
 • Noi reguli privind numirea judecatorilor si transparenta trebuie sa fie principala calitate
 • E nevoie de implementarea strategiei nationale anticoruptie si sa fie rezultate concerete in confiscarea bunurilor din activitati ilegale.
Legatura dintre MCV si aderarea la spatiul Schengen si perceptia acestei legaturi trebuie clarificata. MCV, respectiv aderarea la Schengen sunt doua probleme ce trebuie tratate separat, Bulgaria si Romania trebuie evaluate cu obiectivitate si, din punctul de vedere al Comisiei, ambele indeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen, a spus Gray.
 • Despre recomandarile Comisiei si situatia politica din Romania: In ultimii 4 ani si jumatate ati vazut ca CE a facut observatii obiective si s-a abtinut de la comentarii referitoare la situatia politica interna. Vedem situatia din partide, activitatea unor ministri, dar nu vom participa la dezbaterea interna. Nu e vorba despre a tinti partide politice anume. Indiferent cine va fi la conducere, cine va face parte din guvernare noi vom continua sa facem presiuni pentru ca rezultatele pe care ambele tari si Comisia Europeana si le doresc.
 • Fiecare tara e abordata in mod distinct. Nu vream sa comparam situatiile din Romania si Bulgaria sau cele doua tari cu Croatia. Avem pentru Croatia o situatie foare clara, semnarea tratatului de aderare.
 • Despre continuarea MCV:Toate optiunile sunt in continuare deschise. In aceasta vara Comisia va face un exercitiu un pic diferit: nu vom aborda doar progresele din ultimele 12 luni, ci pe cele din cei 5 ani de monitorizare. Indiferent de situatie, ideea e de a face progrese. E ca si cum am urca pe un munte: Comisia este ghidul, dar persoana care urca o face de una singura. Si, in final, evaluarea e daca ai ajuns pe culme sau nu.
 • Va trebui sa lucram pe ambele sisteme, remarcand ca avem nevoie de progrese coerente si cand va veni vremea unei decizii politice politicienii se vor ocupa de asta.
 • Despre raspunsul la opozitia Olandei privind aderarea la Schengen: Presedintele Barroso a spus public, in timpul Consiliului din decembrie, ca e o chestiune de dreptate si daca s-au intrunit criteriile, atunci cele doua tari ar trebui sa aiba posibilitatea de a adera la Schengen. Am spus, de asemenea, clar ca MCV nu trebuie vazut ca parte a pachetului de aderare la Schengen.
 • Olanda a cerut doua rapoarte pozitive; este evaluarea un raport pozitiv? Cand se adopta un raport factual Comisia nu poate spune daca e pozitiv sau nu. Rapoartele sunt foarte clare, ele arata progresele si teme care mai trebuie facute.
 • Criteriile MCV si de aderare la Schengen sunt diferite, daca un stat face aceasta legatura, ea trebuie sa explice de ce. 
 • Cele doua tari sunt gata sa adere la spatiul Schengen si am spus clar ca toate eforturile trebuie facute pentru a gasi o solutie la aceasta problema. Asa cum spuneam, rolul Comisiei in acest proces este doar de observator. Din punct de vedere politic si tehnic ne-am spus pozitia.
Potrivit documentului (atasat textului), Comisia Europeana mai inventariaza la nivelul progreselor:
 • Romania a accelerat procesul de judecare a cazurilor de coruptie la nivel inalt si s-au inregistrat progrese in cadrul Parlamentului in ceea ce priveste proiectul de lege privind confiscarea extinsa.
 • Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Agentia Nationala de Integritate (ANI) au continuat sa aduca in fata justitiei o serie de cauze importante, inclusiv cu privire la un numar semnificativ de inalti responsabili politici si functionari.
 • Noua legislatie privind reforma procedurilor de numire in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si privind responsabilitatea disciplinara a magistratilor a stabilit cadre care vizeaza o mai mare claritate si precizie.
 • A fost elaborata o ampla strategie nationala anticoruptie.
Comisia asteapta progrese mai mari in urmatoarele luni in privinta
 • punerii in aplicare a noilor Coduri,
 • consolidarii integritatii si responsabilitatii in cadrul sistemului judiciar,
 • cresterii efectului de descurajare al urmaririi judiciare in cazurile de coruptie la nivel inalt si garantarea unui sprijin larg acordat la nivel politic strategiei nationale anticoruptie.
In perioada urmatoare, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa se concentreze asupra urmatoarelor aspecte:
 • Continuarea pregatirilor pentru punerea in aplicare a Codului penal si a Codului de procedura penala, in cadrul unui plan clar si cuprinzator de punere in aplicare
 • Capacitatea factorilor de decizie din sistemul judiciar de a raspunde in mod adecvat la problemele privind integritatea si responsabilitatea in cadrul sistemului judiciar ramane un motiv de ingrijorare.
 • Hotararile luate in anumite cazuri-cheie de jurisprudenta vor trebui sa contribuie si mai mult la descurajarea in mod eficient a coruptiei la nivel inalt.
 • Strategia nationala anticoruptie ar trebui sa se bucure de un sprijin clar din partea tuturor institutiilor, pentru a maximiza efectul de parghie al acestei strategii.
 • Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a asigura obtinerea de rezultate mai concludente in recuperarea produselor provenite din savarsirea de infractiuni.
HotNews.ro a prezentat live declaratiile reprezentantilor Comisiei.

Urmareste aici conferinta de presa de la Comisia Europeana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3078 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  S-auzim acum pe Mungiu (Miercuri, 8 februarie 2012, 11:27)

  Revolutiile trec, Mungiu ramane. Cu toti [anonim]

  ca la fosta "revolutie" pe care-a pus-o-n scena, ne-a umplut capul cum ca "daca justitie nu e nimic nu e"

  intre timp madam a tradat "justitia" pentru "democratie" si pune de-o noua revolutie pe care-o va trada iar, fix pentru 4 ani, cand va pune de-o noua revolutie si-i va aduce la putere din nou pe cei de azi.

  revolutiile trec, mungiu ramane.
  Cu toti si cu fiecare pe rand: in mod "democratic"
 • +3 (3 voturi)    
  Romania si-a facut datoria pe Schengen (Miercuri, 8 februarie 2012, 12:16)

  Progrese clare pe MCV [anonim]

  Din pacate, desi Romania a facut exact ce i s-a cerut si a primit un raport tehnic excelent, a fost impiedicata sa adere atat de retardul tehnic al Bulgariei (care abia in vara lui 2011 si-a securizat corect frontiera cu Turcia) cat si de politica santajista a unui partid extremist din Olanda (fara votul acestuia guvernul olandez cade).

  Pe MCV sunt progrese certe (le vedem si noi saptamanal cu arestari si condamnari), aprecierile pozitive din raport sunt in numar de 40, cele negative in numar de 13 si exista si 11 'recomandari'.

  Trebuie sa implementam noul cod penal, sa controlam mai bine numirile si sanctiunile privitoare la magistrati, sa continuam dur lupta anti-coruptie.

  Astea se stiau si e bine ca UE ne monitorizeaza, chiar daca la putere vor veni cei din PSD cu baronii si mafiotii lor arhicunoscuti, tot nu vor putea sa-si bata joc de justitie si sa musamalizeze, nu vor putea desfiinta DNA sau ANI fara a primi imediat o sanctiune din partea UE.
 • +2 (2 voturi)    
  explicatia insistentelor USL ptr anticipate (Miercuri, 8 februarie 2012, 12:50)

  explicatia insistentelor USL ptr anticipate [anonim]

  "Raportul Comisiei Europene mentioneaza ca noul Cod Civil a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011, iar codul de procedura civila urmeaza sa intre in vigoare in iunie 2012."

  Acum inteleg de ce se insista si se grabeste opozitia cu anticipatele !!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Proprietatile furate de comunisti! (Miercuri, 8 februarie 2012, 13:12)

  Bill Clinton [anonim]

  In RO nu se respecta dreptul de proprietate.La TIMIS nu s-au retrocedat pamanturile pe Legea 247!!!!!Se aude?
 • 0 (0 voturi)    
  ty (Miercuri, 8 februarie 2012, 16:22)

  luca777 [anonim]

  se vede problema USL-ului ca PDL promoveaza oameni tineri, consilieri, secretari de stat, experti in aceste domenii…
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Miercuri, 8 februarie 2012, 16:44)

  batman [anonim]

  Daca nici cu noul cabinet de ministrii si cu noul prim ministru USL-ul nu vrea sa colaboreze atunci eu sunt de parere ca ar trebuii sa plece definitiv din Parlament si sa faca loc altora care chiar doresc schimbarea tarii nu doar vrajeli si proteste de doi lei.
 • 0 (0 voturi)    
  sdsafas (Miercuri, 8 februarie 2012, 17:15)

  soc [anonim]

  Ce face USL confiscând revendicările străzii? Le demonstrează românilor că PSD şi PNL sunt surde la vocea lor, că agenda populaţiei cu agenda politică a opoziţiei nu au nimic în comun.
 • 0 (0 voturi)    
  fara (Miercuri, 8 februarie 2012, 17:20)

  Gelu [anonim]

  Ponta si Antonescu vor revolutii si anticipate cand ei nici macar nu sunt in stare sa mentina un parteneriat bine pus la punct. Ca dovada sta faptul ca Ponta ar fi preferat sa mearga la consultarile convocate de Ungureanu cu liderii partidelor."Nu mergem nicaieri", i-a intors-o Crin Antonescu. Pai asa vreti voi sa conduceti tara?
 • 0 (0 voturi)    
  bun articol! (Joi, 9 februarie 2012, 14:46)

  mary [anonim]

  Multumesc HN pentru ca imi dai stiri obiective.

  Sper ca incet si sigur sa avem parte de un mers linistit si clar in UE. Cand lucrurile nu sunt clare este bine sa le clarifici pentru a nu exista urma de indoiala.

  Toate bune si spor la treaba!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by