Finlanda sprijina varianta aderarii Romaniei la spatiul Schengen in doua etape, in acest an, decizia urmand sa fie luata la sfarsitul lunii februarie, a afirmat sambata pentru HotNews.ro ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu. Seful diplomatiei romane s-a intalnit in cursul zilei cu ministrul finlandez pentru Afaceri Europene si Comert International, Alexander Stubb.

Cristian DiaconescuFoto: AGERPRES

"In acest moment, ministrul pentru Afaceri Europene s-a exprimat in sensul ca tara sa sprijina varianta aderarii Romaniei la Schengen in doua etape, in acest an", a declarat Diaconescu pentru HotNews.ro.

"O decizie finala va fi luata in sedinta Guvernului finlandez de la 28 februarie", a adaugat ministrul roman, aflat la Munchen, la cea de-a 48-a editie a Conferintei de securitate.

"Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) va fi foarte important", a spus Cristian Diaconescu, precizand ca "in mod evident, este necesar ca Romania sa aiba un parcursv pozitv si sa-si indeplineasca obligatiile pe acest mecanism".

Agerpres reaminteste ca, in noiembrie 2011, Finlanda a anuntat ca va lua in considerare posibilitatea aderarii Romaniei si Bulgariei in doua etape - intai cu granitele aeriene si maritime pana la finalul lui martie 2012, iar apoi cu granitele terestre, dupa luna iulie. Autoritatile de la Helsinki au precizat ca doresc sa astepte raportul intermediar din luna februarie elaborat de CE in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, pentru a monitoriza reformele in justitie si eforturile de combatere a coruptiei.

Diaconescu a spus ca raportul va fi facut public la mijlocul saptamanii viitoare.