Circa 20 de persoane de origine siriana si romana au protestat in fata ambasadei Siriei din Bucuresti impotriva regimului lui Bashar al-Assad, relateaza RTV. Doua persoane au fost ridicate de jandarmi.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache, a declarat pentru RTV ca este vorba despre un protest spontan, neautorizat.

"In urma solicitatii primite de la Unitatea speciala de paza si protectie obiective [n.r. un echipaj de jandarmi] a fost directionat acolo. In mai putin de 4 minute a ajuns la fata locului si ia primele masuri in zona pentru a stabili situatia", a declarat Georgian Enache. Acesta a explicat ca cele doua persoane ridicate "vor fi legitimate, li se va verifica si stabili identitatea".

Mai multe demonstratii au avut loc, sambata, in diferite tari, impotriva masacrului de vineri din orasul sirian Homs ce s-a soldat cu moartea a peste 200 de persoane, relateaza Reuters. Protestatarii au reusit sa intre in ambasadele Siriei din Cairo, Londra si Kuweit.

Activistii anti-Assad au anuntat sambata ca fortele siriene au masacrat peste 200 de persoane intr-un atac impotriva localitatii Homs.

Bilantul mortilor prezentat de activisti si grupari de opozitie variaza de la 217 la 260, ceea ce face ca atacul impotriva orasului Homs sa fie cel mai sangeros de pana acum si unul dintre cele mai violente episoade din cadrul "Primaverii Arabe". Observatorul sirian al Drepturilor Omului (OSDO) a facut apel la sirieni sa iasa in strada in semn de protest.

In Cairo, protestarii au distrus mobila si echipamente si au dat foc, peste noapte, unor parti ale cladirii ambasadei.

Circa 150 de persoane au protestat in fata ambasadei Siriei din Londra. Acestia au aruncat cu pietre in cladire, spargand geamurile. Potrivit politiei londoneze, cinci barbati au fost arestati dupa ce au patruns in cladire iar altul a fost retinut dupa ce a agresat fortele de ordine.

Rezidentii sirieini din Kuweit au patruns, in primele ore ale diminetii de sambata, in cladirea ambasadei siriene. Protestatarii au luat steagul sirian si au ranit mai multi paznici, relateaza agentia de presa oficiala din Kuweit, KUNA.

Actiuni de protest au avut loc, de asemenea, in fata ambasadelor Siriei din Germania, SUA si Grecia.

Natiunile Unite urmeaza sa voteze sambata o rezolutie prin care se cere ca presedintele Bashar al-Assad sa renunte la putere. Documentul a fost conceput de reprezentanti ai Ligii Arabe, Uniunii Europene si Statelor Unite.