Un nou proiect de lege privind Visa Waiver a fost introdus, marti, in Congresul american, insa forma actuala a acestuia nu favorizeaza Romania, deoarece prevede ca obligatorie o rata de respingere a cererilor de viza de maximum 10%, rata fiind in cazul Romaniei de 22,4%, informeaza Mediafax.

Proiectul este, insa, salutat de catre ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.

Proiectul a fost introdus de senatorii americani Barbara A. Mikulski (democrata, reprezentand statul Maryland) si Mark Kirk (republican, reprezentand statul Illinois).

Intitulat Visa Waiver Program Enhanced Security and Reform Act, documentul beneficiaza de sustinere din partea ambelor formatiuni politice americane si din partea presedintelui Obama si, potrivit unui comunicat al senatoarei Mikulski, are ca scop incurajarea deplasarilor si turismului din Statele Unite.

Proiectul, desi flexibilizeaza criteriile de includere in programul Visa Waiver nu constituie in forma actuala un avantaj pentru Romania, tara in care rata de respingere a cererilor de viza pentru SUA a fost de 22,4% pentru anul 2011, potrivit unor date MAE de la inceputul lunii ianuarie.

Totusi, in ultimii ani se remarca o tendinta descendenta a acestui indicator. Astfel, in anul 2009 rata de respingere a solicitarilor de viza a fost de 26,3%, iar in 2010 de 24,8%.

MAE anunta, la 4 ianuarie, intr-un comunicat in care prezenta situatia ratei de refuz a vizelor pentru SUA, ca "asteapta cu incredere rezultatele procesului legislativ in curs, din SUA, de modificare a criteriilor de acces in programul Visa Waiver, in conditiile in care pragul actual de 3% al ratei de refuz al solicitarilor de viza este, in mod obiectiv, extrem de dificil de atins".

Pe de alta parte, proiectul legislativ prevede ca statele care doresc sa fie incluse in programul Visa Waiver trebuie sa aiba o rata de depasire a perioadei de sedere legala (overstay rate) pentru cetatenii care nu sunt imigranti de maximum 3% insa ofera Secretarului pentru Securitate Interna al SUA o anumita flexibilitate. Astfel, acesta poate face exceptie de la aplicarea acestui criteriu pentru tarile a caror participare la programul Visa Waiver nu prezinta o amenintare la adresa ordinii publice, a securitatii sau a normelor privind imigratia si cu conditia ca respectivele state sa "coopereze pe deplin cu SUA in combaterea terorismului". Proiectul de lege ar autoriza de asemenea Secretarul pentru Securitate Interna al SUA sa "plaseze un stat membru al Visa Waiver intr-o perioada de proba in cazul in care rata de depasire a perioadei legale de sedere (overstay rate) depaseste 3%, trimitand astfel un mesaj puternic actualelor state membre ale programului ca SUA sunt decise ca acesta trebuie sa fie o componenta a securitatii noastre".

Pe de alta parte, proiectul de lege, numit in comunicat Mikulski-Kirk, prevede ca statul care solicita includerea in programul Visa Waiver trebuie sa aiba, la momentul la care formuleaza solicitarea de admitere in program, o rata de respingere a solicitarilor de viza care sa nu depaseasca 3%. Proiectul prevede insa ca Secretarul pentru Securitate Interna este autorizat sa dispuna includerea in program a tarilor solicitante care indeplinesc standardele de securitate solicitate de SUA si in cazul carora rata de respingere a cererilor de viza este de maximum 10%, "in functie de numarul total de aplicanti, socotiti individual", se mai arata in comunicat.

Potrivit comunicatului publicat de senatoarea Barbara Mikulsky, de origine poloneza, legea este in favoarea Poloniei tara care, la randul sau, doreste sa fie inclusa in Programul Visa Waiver. Proiectul beneficiaza de sustinerea publica din partea presedintelui Obama, dar si de sprijinul Camerei de Comert a SUA, Asociatiei Americane de Turism, American Hotel and Lodging Association si National Retail Federation.

In prezent, cetateni din 36 de state participa la programul Visa Waiver, care le permite sa calatoreasca in SUA fara viza, in calitate de vizitatori straini, pe o durata de maxim 90 de zile.

Conform unui comunicat MAE, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, care s-a intalnit, miercuri, cu Eric Stewart, presedintele Consiliului de Afaceri SUA-Romania, a salutat introducerea, in Congresul SUA, la 31 ianuarie, a noului proiect legislativ de ajustare a setului de criterii pentru accesul in programul Visa Waiver. El s-a referit de asemenea, in discutiile cu oficialul american, la impactul negativ al mentinerii regimului de vize pentru oamenii de afaceri si cetatenii romani la calatoriile in SUA asupra eforturilor de consolidare si aprofundare a relatiilor economice bilaterale.