RISE Project publică stenograma convorbirii telefonice în care interlopii Nuredin Beinur si “Rândunică” dezvăluie informații de culise despre controversatul Nicu Gheară și europarlamentarul Gigi Becali. Documentul obținut de RISE Project este o incursiune în istoria crimei organizate din România și arătă cum interacționează clanurile și liderii interlopi, modurile lor de operare, precum și strategiile folosite pentru a câștiga influență.

Discuția Beinur-“Rândunică” a fost interceptată de autorități în aprilie 2010 și este parte a dosarului penal în care primul este judecat fiindcă ar fi șantajat și amenințat un afacerist care refuzase să-i mai plătească taxe de protecție.

Beinur este finul de cununie al lui Nicu Gheară, dar îl descrie pe acesta într-un jargon explicit: “cap de porumbel”, “paznic”, “fraier” etc.

Discuția arată tensiunile mocnite care existau deja la vremea aceea între “finul” Beinur și “nașul” Gheară și care au culminat cu proces civil. Scânteia a fost aprinsă de Pepy Daniel Nicolae – mâna dreaptă a lui Gheară – care a încercat să preia ostil Univertis SA (firma lui Beinur) care deține spații de agrement pe litoral. Printr-un atac de tip raider, Pepy l-a executat silit pe Beinur, invocând un contract de împrumut suspect. Acțiunea a avut loc în vara lui 2011, chiar atunci când Beinur se afla după gratii în dosarul de șantaj și amenințare. Ulterior, Beinur a reușit să anuleze executarea silită, dar procesul nu s-a încheiat.

“Eu nu mai vorbesc cu Nicu Gheară și Pepy, dar nu-s certat cu ei. Acum, vorbim doar în instanță”, a declarat Beinur.

STENOGRAMA BEINUR-RANDUNICA

PASAJE DIN STENOGRAMA:

NUREDIN BEINUR : Nu, ma, dar tu stii ce se intampla cu asta? Asculta-ma putin. Ia fii atent. Astia, machedoii astia, cand ajung cu bani multi si cu astia, `astia le place sa fii dictator, manca-ti-as gura ta. Exact ca si alalaltu, ai inteles? Si ei pe urma, la cata lume le canta in struna “vai sefu, cum esti imbracat”, vai sefu’, cum esti asa” “vai sefu, ce bine ai vorbit” lor le intra in cap! Dar ei minte! Exact ca dictatorii, ai inteles?

RANDUNICA: Da. Le alimentaza orgoliul asta.

NUREDIN BEINUR : Da, ma, da. Si…sa-mi bag p… in ma-sa, si astia devin si zice “gata, ma, eu sunt sefu tarii, eu sunt sefu mafiei, eu sunt sefu cutare”. Ai infeles? Si atuncia numai ei vorbesc si pe urma lor nu le mai convine oameni ca mine, ca tine. Ai inteles?

RANDUNICA: Esti destept. Esti destept.

………………………………………………………………………………………………………

NUREDIN BEINUR : Atunci si-a adus aminte iar “ba, baga-mi-as p…, eu am neglijat pe Dumnezeu, am neghjat smecheria. Ba, de unde am facut eu banii astia? Din smecherie. Ba, de unde? Ba, de ce m-am abatut eu de la smecherie, manca-ti-as gura ta?” Ai inteles?

RANDUNICA : Aia e Beinur. Asa e Beinur, ai dreptate.

NUREDIN BEINUR : Sa-mi bag p… in ma-sa. Alalaltu’ n-a facut o zi de parnaie, intelegi? Ala la fel e. Ala se vede acum langa AI Pacino, o vede langa ala, a uitat cand avea wc-ul in curte, ai inteles? Si se spala la 15 ani la cur.

RANDUNICA : Bai, sa dea Dumnezeu sa nu ma misc dupa locul asta! Tu uita-­te la mine ce spun eu tie! Daca lu’ asta i-a dat valoare in ultimii 10 ani decat tu!

NUREDIN BEINUR : Ba, esti nebun? Dar nu stie toata lumea?

RANDUNICA : Valoare, valoare de ciumecarie.

NUREDIN BEINUR : De ciumecarie manca-ti-as..

RANDUNICA: Beinur, Beinur i-a indepartat rivalii si dusmanii.

NUREDIN BEINUR : Da, ma, traiasca.. ba!

RANDUNICA : Pentru ca Beinur, prieten Caran, Cristofor,Vasilica… toata lumea…

NUREDIN BEINUR: Bravo, ma, bravo.

RANDUNICA: Asta finu’ lu’ astalalt… si daca vroia odata sa maraie unul dîn astia nu putea din cauza lu’ Beinur.

NUREDIN BEINUR : Da, ma, baga-mi-as p…! Nu mi-a spus mie Cristofor? Zice “ba cumetre, avem o prietenie de ani de zile, de pe vremea cand traia Nlntinau, sa moara ma-sa”, zice “ba, cum ai putut, ma, sa…?” ” ce sa fac cumetre, manca-ti-as gura ta? Ce sa fac?”

RANDUNICA: Asta a fost cel mai mare castig: Beinur al lui! Asta a fost cel mai mare castig al lui!

NUREDIN BEINUR : Da, ma. Si s-a aciuit la mine la mare cand l-au fugarit toti aia atunci.. °

RANDUNICA : Da, ma. Si Gemanarii. Si pe-o parte Gemanarii. Deci toate clanurile astea care ar fi putut sa fie o amenintare pentru el, erau in mana lu` Beinur.

NUREDIN BEINUR : Da, ma. A!! Gemenii, bravo! Care aia pe mine ma iubeau! Ai inteles?

RANDUNICA: Da, da, da. Nu puteau sa zica nimic din cauza lu’ Beinur.

NUREDIN BEINUR : Si mai se intanzpla ca la mare chiar nu puteau sa faca ca… ba, m-a sunat Nutu atuncia, ma, iti dau cuvantul meu! “Ba finule, ba, lasa-l, ma, pe asta in mana noastra ca..” “ba, ba cumetre, nu pot eu sa fac asa ceva”. Ba, sa mor daca te mint! “Ba, lasa-mi-l, manca-ti-as gura!” Ba, si atuncia se unise toata lumea. Se unise toata lumea cumetrasul meu, ma!

RANDUNICA: Era Fane, erau toti!

NUREDIN BEINUR : Ba, se unise toata lumea, cumetrasul meu, manca-ti-as gura ta!

…………………………………………………………………………………………………………

NUREDIN BEINUR: Eu cand eram smecher, tu visai sa stai eu mine la masa, cacaciosul dracu’! Ba, ba, Randunica, sa-ti traiasca! Eu cand veneam la Vox Maris unde aveam masa mea, in centru, asta statea la prirna masa, la intrare acolo si visa sa dea noroc cu mine, cu Giovani, cu Piturca… Ai inteles?

………………………………………………………………………………………………………..

RANDUNICA : Era un paznic, ma, ce dracu’ era?

NUREDIN BEINUR: Paznic, ma, sa moara ma-sa!

RANDUNICA: Ce dracu..?!

NUREDIN BEINUR: Eu cand l-am alergat prima oara la mare.. Bai, iti dau cuvanttzl rneu. Randunica, ti-o spun acuma in premiera, ba, sa moara ma-sa, s-a pus vara-su in genunchi, ala de la Constanta, Misoc si cu Cristi Bocea. Ti-am zis, care ma stiau, aia alergau, erau pe strada demult inaintea lu’ asta. Si zice “Beinure, da in mine, rnanca-ti­-as gura ta, nu da, ca e vara-miu din Bucuresti “. Atuncia m-am cunoscut eu cu el. Si eram eu cu Raiciu, cu nebunu. Si-mi zice Raiciu “cine p… mea e cap de asta, porumbel, ca-l iau si-l bag in buzunar acuma!” Fii atent, ma! Pe Raiciu l-a tinut minte de atunci, manca-ti-as gura ta! Ai inteles? Si odata in Ibiza imi zice mie “ba, Beinure dar aveai tu unu asa care p… mea..era asa, mama, scarbos de om!”. Eu zic “ba, dar de ce p… mea… “. Eu uitasem faza asta. Imi zice el mie: „scarbos de om ca ala n-a mai venit pe langa mine si n-a avut contacte asa cu el”. Si pe urma mi-am adus aminte faza. A, pai mai mi-a zis mie odata asa o chestie, Zice “bai finule”, nu era nasi-miu pe atunci, “eu le dau bani la smecherii astia sa-i injosesc, mancati-as gura ta!”

RANDUNICA: Am stiut…

NUREDIN BEINUR : O vorba, fii atent ba.

RANDUNICA : Eu am stiut toata viata rnea asta.

NUREDIN BEINUR : “Fii atent aici” zice. “Eu le dau acuma ..” zice. Pai mie mi-a povestit odata Gigi, stii? Fii atent. Bai, imi zice asta, venea dupa mine pe la Vox Maris, pe colo. “Ba Gigi ti-aduc eu 30.000, ti-aduc 50.000″. Eu l-am vazut cutare, ma, zic ce p… mea, daca vrea el sa-mi aduca… cine e asta, cutare? Bai, ba, are si el 10 bodyguarzi, machedon, aia, hai, ma, baiat bun, cutare, stii? Asta prin ’95. ’94, ’95 cand a inceput el..

RANDUNICA : ’97.

NUREDIN BEINUR: Ce zici? ’97, ma. Cand a deschis… da, ma, ’97. Fii atent. Zice pe urma acuma, zice pe urma, cand ma duc eu la Ibiza, zic, “ba, dar nite si Gigi vorbea frumos de tine ca i-ai dat bani tot timpul, ca alea… ” atuncia imi zice el mie. “baga-mi-as p… eu in astia” zice. Eu la astia le dau bani sa-i injosese. Sa-i am la mana, sa le cutare. Ce, le dau eu bani ca-i iubesc pe astia? Ai inteles? El se ducea cu sacosa de bani dupa ei, da-i lu’ Giovani, da-i lu’ aia, da-i lu’ aia, da-i lu’ aia, ca sa-i aiba la mana lui. Bai, Randunica, bai! Ai inteles? Ba, dar fii atent, n-a fost unul dintre smecheri care sa nu-i dea. Ai inteles?

RANDUNICA: Da, ma, da.

NUREDIN BEINUR: Ba, n-a fost unul! Si lu’ Fane, si lu’ Tie, si lu’ Oneata, si Ilie (neinteligibil). Ba, la toata lumea… bine, si-a luat banii inapoi. .

RANDUNICA : Nu. De la mine nu si-a mai luat!

EDIN BEINUR : A?

RANDUNICA: De la mine nu i-a mai luat.

NUREDIN BEINUR: A, e bine ca esti singurul care l-ai ars, baga-mi-as p……! RANDUNICA: Pai, da’ nu e de ars. Nu, ca stii ca eu nu fac!

NUREDIN BEINUR: Nu faci, nu!

RANDUNICA : Nu! Nu e de ars! Nu. A zis: „fratioare de la tine nu mai vreau niciodata! Tu esti Randunica, esti frate cu mine…”.

NUREDIN BEINUR : A, cauta alianta.

RANDUNICA: Ce?

NUREDIN BEINUR : Cauta alianta, manca-ti-as gura.

RANDUNICA: Sa moara ce am mai scump daca te mint.

NUREDIN BEINUR : Da, ma, da. Esti nebun? Cand face de-astea, cauta alianta.

RANDUNICA: “De la tine nu mai ma intereseaza banii, tu esti…”

NUREDIN BEINUR : Vrei sa-ti spun ceva? Gata. Simte, simte ca l-a depasit puterea. Asculta pe fratele tau!

RANDUNICA : Da, da, da.

NUREDIN BEINUR : Ca daca era pe aicia si cutare, acuma cauta alianta. Ce zice? Asta toata viata a fost cu Cristofor, cu astia, rudele lui… cel mai mare neam, cel mai cutare… hai, ma, ce dreacu!?

RANDUNICA : Hai, ma, dar ce eu nu-l stiu, ma? Dar si eu am plusat. Zic “nu, eu nu fac asa ceva”. Zic: “in momentul in care o sa am si-o sa fiu bine, vin si-ti aduc banii. ce-i asta?”

Citeste toata stenograma si comenteaza pe RISE Project