Consiliul European

Traian Basescu: Tratatul fiscal ofera avantaje clare si tarilor noneuro. Adoptarea Tratatului necesita modificarea rapida a Constitutiei/ "Optiunea mea, chiar daca este severa, este sa adoptam toate capitolele"

de Cristina Brucker, Ionut Baias     HotNews.ro
Luni, 30 ianuarie 2012, 21:10 Actualitate | Esenţial


Train Basescu la summit-ul UE
Foto: europa.eu
Presedintele Traian Basescu declarat la finalul sedintei Consiliului European informal de la Bruxelles ca Tratatul intra in vigoare in 2013, iar adoptarea lui de catra tara noastra presupune modificarea Constitutiei pe anumite capitole. Tratatul poate intra si mai repede in vigoare daca 12 state il ratifica. In acest caz Romania, ca tara care nu este membra a zonei euro, are doua optiuni: sa intre cu o parte din tratat sau cu tot tratatul.

"Vreau sa cred ca Romania va fi una dintre aceste 12 tari... Optiunea mea, chiar daca este severa, este sa adoptam toate capitolele tratatului, inclusiv cele care vizeaza politicile fiscale, aplicabile intr-un mod inteligent; ne vor consolida", a declarat presedintele.

 • Avem ragazul de a modifica Constitutia pana la sfarsitul lui 2013, pentru ca tratatul va intra in vigoare la 1 ianuarie 2013. 
 • De asemenea, tratatul intra in vigoare in momentul in care este ratificat de 12 state.
 • In momentul de fata, 25 de state au anuntat ca intentioneaza sa semneze tratatul pe 1 martie.

Fondurile europene neangajate, garantii bancare pentru IMM-uri

 • Un al doilea document important, care devine un document politic ce trebuie transpus in concluziile urmatorului Consiliu este legat de declaratia politica legata de stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca, in special in randul tinerilor.
 • Pot fi utilizate fondurile europene neangajate ca garantie pentru obtinerea de credite bancare pentru aparitia de de noi IMM-uri. Este una din cele mai importante masuri anti criza. Presedintele nu a explicat insa la ce fel de fonduri europene se refera.

Tratatul prevede finantarea economiei, in special a celor 23 de milioane de IMM-uri, care reprezinta coloana vertebrala a Europei si cheia succesului in domeniul ocuparii fortei de munca. Aceste masuri urmeaza sa fie puse in aplicare pana in iunie. Ce masuri prevede tratatul? vezi textul in original, punctul 8

 • o mai buna utilizare a fondurilor structurale si implementarea rapida a programelor si proiectelor deja existente; alocarea de fonduri unor proiecte specifice, care sa se concentreze pe crestere economica si crearea de locuri de munca.
 • consolidarea sprijinului acordat de Banca Europeana de Investitii pentru IMM-uri si infrastructura
 • punerea in aplicare a propunerii Comisiei: un proiect pilot de utilizare a obligatiunilor pentru stimularea finantarii private in proiectele cheie de infrastructura
 • promovarea rolului imprumuturilor in sprijnirea micro-intreprinderilor

Despre necesitatea introducerii deficitului structural de maxim -0,5% din PIB


Tratatul lasa la dispozitia tarilor sa clarifice la nivel national modul de introducere a obligatiei de a respecta deficitul structural de maxim de - 0,5% din PIB.
 

Presedintele a citit formularea completa din limba englea:
"Regulile mentionate la paragraful 1, cele legate de deficitul excesiv, vor fi transpuse in legea nationala a partilor contractante cel mai tarziu la un an de la intrarea in vigoarea a acestui tratat, prin prevederi cu forta juridica si caracter permanent, de preferinta constitutional sau prevederi care prezinta in alt mod garantii ca vor fi respectate si asumate si respectate pe tot parcursul proceselor nationale bugetare."

"Au fost state care au si alt tip de legi, legi de tip constitutional, si atunci li s-a dat si aceasta posibilitate... Si li s-a dat si aceasta posibilitate, avand legi care se voteaza cu doua treimi sau cu 75% din numarul de parlamentari, s-a considerat ca sunt suficiente ca forta... Romania nu are astfel de legi", a declarat seful statului.


Alte declaratii ale presedintelui
 • Un lucru extrem de pozitiv este ca s--a finalizat practic negocierea tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in UE si monetara
 • Un al doilea document important, care devine un document politic ce trebuie transpus in concluziile urmatorului Consiliu este legat de declaratia politica legata de stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca, in special in randul tinerilor.
 • Pot fi utilizate fondurile europene neangajate ca garantie pentru obtinerea de credite bancare pentru aparitia de de noi IMM-uri. Este una din cele mai importante masuri anti criza. Presedintele nu a explicat insa la ce fel de fonduri europene se refera.
 • Obiectivul Romaniei a fost o participare mai ampla in calitate de semnatar al tratatului la summit-urile zonei euro.
 • Ceea ce s-a stabilit reprezinta un compromis, dar un compromis acceptabil din punctul nostru de vedere si anume: statele non-euro, dar semnatare ale tratatului, participa la summit-urile zonei euro ori de cate ori se discuta probleme de interes general pt piata unica, legate de competitivitate sau de eventuale modificari strategice in zona euro. 
 • Mai mult decat atat, s-a stabilit ca zona euro va avea minim doua intalniri pe an si cel putin la una participa toti semnatarii tratatului daca in cea de-a doua, spre exemplu, nu s-ar discuta chestiuni care vizeaza piata unica, competitivitatea s.a.m.d, adica acele reuniuni in care se discuta strict probleme euro.  Eu cred ca s-a obtinut un compromis convenabil atat statelor din zona euro, cat si statelor semnatare.
 • De asemenea, tratatul intra in vigoare in momentul in care este ratificat de 12 state.
 • In momentul de fata, 25 de state au anuntat ca intentioneaza sa semneze tratatul pe 1 martie.
 • Tratatul stabileste si conditiile de deficit structural, dar, in urma dezbaterilor de astazi, si noi am fost printre cei care au sustinut ca in tratat sa fie inclusa si obligatia de respectare a nivelului maxim de indatorare prevazut de Acordul de la Maastrich. Cu mecanismele care se vor declansa automat, dar astazi nu am stabilit cum va functiona acest mecanism, este sarcina eurogrupului.
 • A mai ramas de clarificat la nivel national modul de introducere in Constitutie a obligatiei de a respecta deficitul structural de maxim de - 0,5% din PIB. 
 • As face o referire si la avanatajele pe care le avem din punctul de vedere al tratatului. In primul rand, ceea ce cere tratatul, noi am declansat ca proces de diminuare a deficitelor din 2010. Este adevarat, prin masuri care au afectat consistent populatia, dar care ne-au adus intr-o situatie de stabilitate si de crestere economica in acest an. Stiu ca va trebui sa avem in vedere solutii pentru ca nivelul de trai al populatiei sa fie ajustat pozitiv, dar deocamdata ne-am atins obiectivul principal, acela de a redobandi stabilitate, si masurile pe care le-am luat sunt masuri pe care abia acum multe state trebuie sa le aplice.

Pe 30 ianuarie, Traian Basescu s-a aflat la Bruxelles, la reuniunea informala a Consiliului European, unde s-a intalnit cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Pe agenda discutiilor s-a aflat situatia trupelor militare romane din Afganistan.

NOTA: Singura televiziune ca a transmis in direct declaratiile presedintelui de la Bruxelles a fost B1 TV. Presedintele si-a tinut cuvantarea cu o intarziere de peste o ora.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9406 vizualizari

 • -26 (42 voturi)    
  ca de obicei (Marţi, 31 ianuarie 2012, 0:10)

  Mazeta [utilizator]

  Basescu pleaca leu si se intoarce mielusel. Mai bine sa scurteze discursurile si sa ne zica mai exact cu cate miliarde de euro va trebui sa contribuie Romania la bunastarea bancilor europene. Dar scurt, fara vorbarie.
  • -1 (17 voturi)    
   la obiect (Marţi, 31 ianuarie 2012, 8:54)

   toto [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Astia discuta de deficit, dar ar fi trebuit sa existe i limitare a imprumuturilor, pentru ca de acolo vine problema. Orice stat ar avea bani suficienti daca guvernantii nu ar fi foarte corupti si s-ar limita la un procent de maxim 10% spaga :). Si daca nu s-ar imprumuta ca orbii de la banci si institutiile financiare. Imprumuturile ar trebui diminuate in timp, pana la urma la ce ajuta? Sa ai bani pe moment, dar dupa aia trebui sa dai inapoi+dobanda. E o schema urata, impusa de banci statelor prin presiuni politice si coruptie. Aici e buba, dar vad ca statele gasesc alte rezolvari care sunt gresite si nu vor duce la incetarea problemelor.
  • -5 (21 voturi)    
   ti-ai luat minusuri.... (Marţi, 31 ianuarie 2012, 9:00)

   vada a bordo cazzo! [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   dar nu a aparut nici macar o opinie contra.
   ceea ce ma face sa cred ca au asteptat pana azi dimineata sa vada la sedinta de partid cum combat prestatia sub-mediocra a lui Schettinescu.

   si au dat minusurile asaaa... preventiv!
   • +5 (11 voturi)    
    nu oricine merita mai mult de un click (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:31)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui vada a bordo cazzo!

    un pic de informare ar fi utila: romania a primit cu cateva miliarde mai mult decat a contribuit de la aderarea un UE.
    daca m-am obosit sa iti dau raspuns... pe langa vot negativ nu o sa ma obosesc sa iti caut articolul aferent.
  • +2 (12 voturi)    
   nu prea.... (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:05)

   Gabriel [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Basescu face exact ce TREBUIE sa faca Presedintele, dovedind ca a inteles situatia geopolitica : sa mai salveze ce se mai poate din tara asta, supusa impunerii globalizarii anglo-saxone prin institutiile Bretton-Woods, supusa globalizarii mai mici numite Uniunea Europeana in care noi suntem o colonie. Sa se bata macar pentru respectarea principiului liberei circulatii a fortei de munca si cu abilitate, sa evite distrugerea statului ( teoretic responsabil de bunastarea si securitatea poporului) in fata asa-numitelor piete, de fapt capitalisti lacomi si egoisti, generatoare ale haosului social si moral actual.
 • -19 (33 voturi)    
  OFFUL LUI BASESCU (Marţi, 31 ianuarie 2012, 0:14)

  evoque [utilizator]

  Pe orice cale basescu va incerca sa modifice constitutia.
  Adevarat este ca aceasta are nevoie de ajustari, pentru ca afost gandita asa cum a fost si de cine a fost.
  Problema este ca basescu va vrea si el modificarii pe placu lui, iar asa nu se poate.
  • -7 (15 voturi)    
   Am inchide ochii... (Marţi, 31 ianuarie 2012, 7:31)

   orly [anonim] i-a raspuns lui evoque

   Noi prostimea am fi de acord, dar sa introduca si alte prevederi in constitutie care sa fie bune si pentru muritorii de rand.
   Enumer cateva:
   1. Sa fie interzica consultarea si colaborarea in orice fel si chip cu consilieri americani (in special cei considerati ratati in tara de origine).
   2. Statul sa nu aiba voie sa impoziteze cu mai mult de 50% venitul unui cetatean. In acest sens sa fie creat un sistem de certificare a platitorului de taxe care sa faca dovada ca a platit 50% din venit, si ca urmare sa fie scutit de la orice alte taxe (Rovigneta, taxe de pod/drum, tva, accize combustibil, accize cafea/tutun/alcool/droguri usoare, amenzi fisc(cele trimestriale de 20 de mil.), spaga la sistemul medical, etc).
   Largirea bazei de impozitare nu inseamna suprataxarea celor care platesc taxe, considerat un viciu periculos si taxat ca atare de catre statul roman.
   3. Organizarea companiilor de electricitate, petrol si gaze pe modelul BNR, adica transformarea din entitati cautatoare de profit(impozit mascat pe prostime) si surse de venit pentru baieti destepti in entitati care ofera servicii optime actionarilor sai (poporul roman), rezultand in preturi minime pentru prostime care sa acopere cheltuielie de operare si dezvoltare.
   4. Eliminarea oricaror forme de asistenta sociala de lux: numiri politice pentru directori de scoli, directori de spitale, directori de regii, viceprimari, consilieri pe ici pe colo, europarlamentari si alte posturi unde se pratica numirea politica desi chiar nu este cazul. In cazul in care este mai mult de un candidat pentru postul respectiv se va folosi meritocratia pentru departajare (a candidatilor, nu a sustinatoriilor lor).
   5. Sa fie bine! Garantarea prin constitutie ca fiecare cetatean sa aiba dreptul sa ii fie bine (a nu se incalca principiile meritocratiei si ales pct. 4).
   6. Sa se intezica consilierilor prezidentiali ca in timpul programului sa dea voturi negatie la comentariile de pe hotnews, mai ales la comentariile scrise de mine.
   • +5 (9 voturi)    
    De acord (Marţi, 31 ianuarie 2012, 10:47)

    Gabriel [anonim] i-a raspuns lui orly

    Io sunt de acord cu ce zici, mai trebuie bagat un articol despre nepotism. De exemplu, in cazul in care un demnitar isi iminge cu forta copilu' intr-o pozitie oficiala, tre' sa dea un examen la materii de baza (scris, citit, autodictare) la care sa ia minim 6. Ideal, sa fie public, sa ne distram si noi, daca e cazul.
   • -4 (4 voturi)    
    Priveste (Marţi, 31 ianuarie 2012, 11:58)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui orly

    imaginea care insoteste articolul. Vezi ce expresie are interlocutorul lui basescu. Parca nu stie cum sa scape, manifeata un"interes" de genul "cine ma pus sa il bag in seama"
  • +2 (6 voturi)    
   pe tine cine te instruieste? (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:18)

   curios [anonim] i-a raspuns lui evoque

   ca tare prost te invata. ORICE modificare a Constitutiei in vederea mandatului, intra in vigoare la urmatorul mandat, deci nu se aplica la Basescu. Dar ca sa versi venin, nu orice pretext e bun? Deci ce modificari vrea Basescu in favoarea lui? poti sa insiri macar doua?
   • -1 (3 voturi)    
    INSTRUITULE (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:28)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui curios

    Asteapta si ai sa vezi. Alta data fii mai atent la ce vorbeste presedintele tau.
    La interventia cu rumanii a spus "am avut greseli in timpul primelor doua mandate".
    Aseara spunea ceva de genul "am convingerea ca rumania va face schimbarea constitutiei mult mai repede, poate chiar anul acesta, ha,ha,ha..."
    Coroboreaza toate acestea cu "jocurile" si "interventiile" de pana acum ale presedintelui tau.
    • 0 (0 voturi)    
     d (Marţi, 31 ianuarie 2012, 16:24)

     f [anonim] i-a raspuns lui evoque

     nu-ti mai bate capul cu '' profesori '' ca asta!!! ai sperii si avem nevoie de ei, ca nu poate sa fie numai destepti in tara . banii se fac pe carca... ''profesorilor'',daca tu-i sperii eu ce fac? NOROC!!!!
 • -24 (30 voturi)    
  Negociere Shengen (Marţi, 31 ianuarie 2012, 0:40)

  Alina [anonim]

  Putea macar sa negocieze Shengenul , nu ?
  • +6 (12 voturi)    
   Intr-o zi ? (Marţi, 31 ianuarie 2012, 7:03)

   clover69 [utilizator] i-a raspuns lui Alina

   Poate l-a negoicat dar nu ti-a spus inca
   • 0 (0 voturi)    
    d (Marţi, 31 ianuarie 2012, 16:27)

    G [anonim] i-a raspuns lui clover69

    va-ti nascut cu visul schengen, traiti cu el si tot cu el veti muri! treziti-va, nu o sa vedeti liber la vize niciodata !!!!!!!!!!
  • +2 (2 voturi)    
   Schengenul l-au negociat deja (Marţi, 31 ianuarie 2012, 13:30)

   FLORIO [utilizator] i-a raspuns lui Alina

   Cei din justitia Romana dar era clar ca Basescu e de vina si nu ingerasii aia de magistrati.
 • -19 (31 voturi)    
  frectie la picior de lemn (Marţi, 31 ianuarie 2012, 1:48)

  mda [anonim]

  cat furtul banilor publici (si a avutiei nationale - vezi Rosia Montana) nu e stopat, pentru cetateanul de rand nu exista nici o sansa. plafonarea acelor deficite si mai stiu eu ce se cere se va face pe spuza oamenilor, cum nu au existat pedepse pentru toti sifonarii pana acum, nu vor exista nici de acum inainte. in schimb, marele om de stat base va veni sa ne explice ca trebuie sa majoreze taxe sau sa ne suspende noua drepturi (vezi sanatate) pt ca, nu, "ne-am angajat". basescu nu are nici o autoritate morala sau de alt fel sa ceara modificarea constititiei, cum nu a avut nici autoritatea de a semna acel tratat. e doar un spertar, ca si nastase, ca udrea si ca alti corupti. apropo, la mdrt cand se face curat? se sifoneaza sute de milioane de eur, eventualul profit din investitii pe banii statului merge in buzunare private (vezi analiza zf de azi si nu numai). daca se face lumina aici, in ceea ce a sesizat curtea de conturi, in spaguielile de la cfr, din energie etc, daca se darama mafia baietilor destepti, nu va mai exista nici un deficit, ci excedent. aceia sunt banii nostri
  • -7 (19 voturi)    
   postacii au dat minusuri (Marţi, 31 ianuarie 2012, 8:48)

   toto [anonim] i-a raspuns lui mda

   desi ai spus numai adevaruri. lasati forumurile libere, macar sa avem libertatea sa discutam. imi pare rau sa spun, m-am bucurat ca Basescu ne-a scapat de Nastase. Acum o sa ma bucur ca cineva o sa ne scape de Basescu. Sper ca acel cineva sa fie macar un pic mai bun. In ultimii 2-3 ani Basescu a acceptat cu obedienta orice i s-a impus de afara, de la FMI, UE, NATO, SUA, etc. Este trist sa accepti totul fara discernamant si sa ai si un discurs demagocic, sa nu accepti nici un dialog cu cine are opinii separate, sa incerci sa-ti impui punctul de vedere fortat, sa de stergi ca de pres cu institutiile democratice si sa guvernezi raspundere guvernamentala si ordonante. Ce e cu impulsivitatea asta?
   • +7 (17 voturi)    
    Eu (Marţi, 31 ianuarie 2012, 10:20)

    Jar [anonim] i-a raspuns lui toto

    nu ma consider postac,imi apar doar optiunea cu argumente.Vorbind de argumente,in Piata Universitatii,80% dintre participanti sunt fie impostori,fie nu stiu nimic despre lumea in care traiesc;aici,pe forum,cei anti Basescu 95%sunt doar niste viscerali,manuitori de vorbe.Pe de alta parte,30%dintre fanii lui Basescu sunt ...tot asa.
    • -3 (5 voturi)    
     daca zici ca nu esti (Marţi, 31 ianuarie 2012, 11:51)

     fum si ceatza [anonim] i-a raspuns lui Jar

     spne cum ai "obtinut" procentele alea !

     singura chestie ce pare adevarata, pentru mine, este aia ca au ramas numai 30% din sustinatorii lui base.
     v'ati rarit, bine !
     probabil, traitul bine !
     • 0 (0 voturi)    
      Procentele (Marţi, 31 ianuarie 2012, 13:25)

      Jar [anonim] i-a raspuns lui fum si ceatza

      alea le-am obtinut urmarind cu atentie doleantele celor din Piata si pe cei ca tine care se exprima pe aici.
      Eu,multumesc lui D-zeu,traiesc bine.
      Presedintele,cu Reforma Sanatatii,imi dadea rau peste mana!
      Daca imi urmaream interesele materiale, as fi fost primul ,in Piata ,sa strig impotriva Presedintelui.
    • -4 (4 voturi)    
     Basescu a gresit cand l-a atacat pe Arafat (Marţi, 31 ianuarie 2012, 11:58)

     marius [anonim] i-a raspuns lui Jar

     .
     • 0 (0 voturi)    
      Tocmai (Marţi, 31 ianuarie 2012, 13:12)

      Jar [anonim] i-a raspuns lui marius

      vorbeam de argumente(...)Lucrez in sistem,sunt unul dintre beneficiarii lui si pot afirma ca ,cu toata stima pentru d-l Arafat,Presedintele avea dreptate.
      Pentru mine e mai bine asa cum e,dar pentru oameni,nu.
      Am dat,aici,de nenumarate ori,un ex. dintre multele pe care le stiu.La 01/04/2009,min. Bazac a modificat preturile medicamentelor.
      Astfel, Seroque 300mg,medicament cu eliberare gratuita ,care costa 12 mil.si ceva,l-a adus la 5 mil. si ceva.Intrebati-l pe min. Nicolaescu ,cine a papat cei 7 mil. de lei la fiecare cutie!?
   • +3 (5 voturi)    
    s-au dat minusuri (Marţi, 31 ianuarie 2012, 11:48)

    cris19 [utilizator] i-a raspuns lui toto

    pentru ca o parte din cele spuse aici sunt pur si simplu de "no comment". nu inteleg de ce unii oameni insista sa-si dea cu parerea in materie de lucruri pe care nu le inteleg. nu-i nici o rusine, oameni buni, in faptul ca nu ne pricepem chiar la de toate - e chiar foarte normal si ne-ar merge mult mai bine daca am intelege asta.

    "Este trist sa accepti totul fara discernamant " - oare ai putea sa explici cu argumente logice de ce e lipsita de discernamant semnarea tratatului?
    • -2 (4 voturi)    
     NU (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:18)

     geo12 [utilizator] i-a raspuns lui cris19

     aici minusurile se dau tuturor postarilor antibasescu, chiar daca unele comentarii spun adevaruri: fa un experiment... de exemplu: daca spun ca Base si-a pus fiica semi-analfabeta in PE, gresesc ? nu e adevarat? ce e de "no comment" in asta? dar sigur voi lua minusurile de rigoare.
     • 0 (0 voturi)    
      Bineinteles ca gresesti! (Marţi, 31 ianuarie 2012, 13:28)

      Constantin [anonim] i-a raspuns lui geo12

      A pus-o PDL, care a fost si marsav ascunzand pupaza sub cosul independentei unde a hranit-o cu voturi, iar cand s-a dus cu ea la targul de la Bruxelles a ramas cu buza umflata la fel ca Nica. Basescu a asistat nepuntincios la toata tarasenia.
      • 0 (0 voturi)    
       hai mai... (Marţi, 31 ianuarie 2012, 14:06)

       geo12 [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

       tu vorbesti despre PDL ca despre PSD... vrei sa spui ca PDL face ceva fara stirea lui Base? chiar atat de naiv esti?
  • +2 (2 voturi)    
   chiar sunt in ceata! (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:22)

   nedumerit [anonim] i-a raspuns lui mda

   A. ce bani publici s-au cheltuit la RM? B. a da ajutooare sociale la posesorii de vile cu multe camere sau pensii de orbi la persoane cu permise de conducere nu sunt furturi din banii publici? PS. daca nu te-au facut sa pricepi, orice pensie FALSA creaza o cheltuiala pe toti anii pe care-i mai are de trait pensionarul!
 • -8 (20 voturi)    
  tara afro :) (Marţi, 31 ianuarie 2012, 5:12)

  VV [anonim]

  imi place cum il priveste tipul din foto :))

  chiar ca suntem tratati ca o tara afro.

  SUNTEM !!!!
  • +11 (13 voturi)    
   afro ? (Marţi, 31 ianuarie 2012, 9:17)

   alpha [utilizator] i-a raspuns lui VV

   ti-ai fi dorit sa fim o tara csi ? cu Putin pe post de tatuc ? SINGURUL atu major al romaniei in ultimii 8 ani este consecventa prooccident.daca si asta ar disparea abia atunci am fi "afro".daca vrem sa apartine unor structuri ,trebuie sa fim cu bune si cu grele,fara intoarceri de 180 de grade gen 23 august.
   • -5 (9 voturi)    
    Ba suntem CSI (Marţi, 31 ianuarie 2012, 11:09)

    Gabriel [anonim] i-a raspuns lui alpha

    Cu Basescu pe post de tatuc. Vitreg.
    Doar cetatenii sunt pro-occident, guvernantii sunt doar atunci cand le convine. Si asta e rar.
    Basescu se da viteaz ca are curajul sa ne dea vestile proaste. Io cred ca ii place la nebunie, n-ar lasa el pe altul sa-i rapeasca placerea asta.
  • 0 (0 voturi)    
   e (Marţi, 31 ianuarie 2012, 16:35)

   r [anonim] i-a raspuns lui VV

   da!!! asa este!!! dar o sa intram in schengen si o sa ne mai cizelam si noi si atunci nu va mai zice nimeni de noi ca sintem o tara afro!!!! ps: peste 50 ( cinci zeci ) de...degeneratii. noroc!!!!!
 • +11 (23 voturi)    
  Romania trebuie sa evite soarta Greciei (Marţi, 31 ianuarie 2012, 7:25)

  mircea [anonim]

  Base are dreptate, daca vrem ca Romania sa evite falimentul asa cum a patit Grecia, trebuie sa tinem deficitul bugetar sub control. Dar iarasi USL-istii o sa urle pentru ca inseamna mai putin de furat cand ajung la ciolan.
  • -2 (6 voturi)    
   mai este... (Marţi, 31 ianuarie 2012, 9:43)

   alex [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Crezi ca mai este ceva de furat in tara dupa toti astia...?
  • -5 (9 voturi)    
   Alt "dus" cu presul ! (Marţi, 31 ianuarie 2012, 9:44)

   un reactionist [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Pe ce lume traiesti ? Tu te uiti , bag seama, numai la B1 tv, Realitatea lui Schwartzemberg si Pro/tv portocaliului Sarbu ?! Ce deficit bugetar ? Exista un deficit creat de furaciunile astora din mafiile guvernarii care ptr a-si achita ratele si dobanzile la FMI (care se dovedesc ca si-au depasit atributiunile si ne conduc eminamente tara dtpdv )au taiat pensii, salarii si indemnizatii care i-a adus pe oameni in spectrul disperarii !
  • 0 (2 voturi)    
   deficit supt control ! :-) (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:09)

   emile bobbu [anonim] i-a raspuns lui mircea

   corect ! nici base n'ar fi zis'o mai bine !

   dar, mai draga, ce uitati voi, propagatorii si omagiatorii, este cum a inceput stransul curelii.

   base, a iesit la rampa si, motivand cinic, mie nu mai aveti ce'mi face, a anuntat ciumpavirea cu 25%, otova, la tot salariatul si a impozitat pensionarul.
   intrebat, de cealalta parte a aleii, din palavrament, dece nu se iau masuri de reducere a cheltuielilor bugetare si taierile sa fie proportional cu venitul, base a motivat senin: n'avem timp. timpul ne preseaza, cadem in abisul crizei.

   gogoasa a fost inghitita si popo'u a strans betelia pan' n'a mai avut gauri pe curea.
   dar, de atunci trecura ceva timp. aparatul bugetar este tot stufos, la ghisee este aceiasi indolenta, guvernantii cresc in averi, conf. propriilor lor declaratii de avere (pe care, unii chiar vor sa le desfiinteze, ca prea'i da de gol..).

   oare, n'a avut timp guvernul sa faca niste calcule, sa redreseze eforturile de suportare a crizei, sa faca ce numai enunta base, adica sa mai puna povara si pe ai bogati ?
   adica, sa revina cu taieri de salarii si pensiii, gradual, in functie de venit ?
   sa adune impozitele mai bine, mai ales dela jmecheri, su baietii destepti, cum le mai zice.
   sa reduca astfel din tva, macar la alimente si medicamente,
   sa treaca la o impozitare graduala, in functie de venit ?

   oare e greu da inteles ca 16% la o mie este mai mult decat 25% la un milion, avand in vedere cu ce ramane omul, dupa impozit ?
   16% e un mizilic pentru hotzii cu legea in mana.
   pentru mine, 16% este mult !

   n'am auzit nimic de la base in sensul asta, cum nici cei din piata n'au auzit.
   ei stiu ca masurile anticriza i'a lasat cu pantalonii rupti in tur.

   iar base, o face pe yes man-ul la bruxelles.
   nu in primii 12, sa fim in primii trei, in coada lui sarkozea si merkelstahl.
   • 0 (0 voturi)    
    minusul ca mijloc de dialog ! (Marţi, 31 ianuarie 2012, 13:21)

    emile bobbu [anonim] i-a raspuns lui emile bobbu

    marca ionica oltean, flutur si boc.

    hahaha, e bun si minusul salvator, cand n'ai argumente.
    cand la instructaj nu s'au dat solutii.
 • -2 (8 voturi)    
  2012! (Marţi, 31 ianuarie 2012, 7:40)

  flo [anonim]

  Avem ragazul de a modifica Constitutia pana la sfarsitul lui 2013, pentru ca tratatul va intra in vigoare la 1 ianuarie 2013.

  Probabil e vorba de sf lui 2012
  • -2 (2 voturi)    
   E vorba de sfarsitul lui 2013! (Marţi, 31 ianuarie 2012, 9:29)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui flo

   Cand vor sa amane alegerile locale si parlamentare in speranta ca Romania va iesi din criza pana atunci!
 • -6 (16 voturi)    
  Basescu ar face orice sa fie in gratiile sefilor (Marţi, 31 ianuarie 2012, 7:42)

  .... [utilizator]

  UE si SUA / FMI. Toate declaratiile sale recente facute in urma unor intalniri similare arata ca el ar semna fara nici un comentariu absolut orice propun marimile UE sau SUA: contributia la finantarea FMI, tratatul fiscal, ACTA, etc. Aparent Romania a intrat intr-o capcana (capcana FMI) din care nu stiu cum si cand va iesi (cel putin americanii prin ambasadorul Gittenstein si Geffrey Franks par decisi sa ofere inclusiv bani de mita electorala lui basescu) mai ales atunci cand ai conducatori care sunt in stare sa vanda orice pentru a evita consecintele faptelor lor.
  • +11 (11 voturi)    
   si invers (Marţi, 31 ianuarie 2012, 9:22)

   mem [anonim] i-a raspuns lui ....

   Si Viktor Orban a facut totul pentru a nu fi in gratiile sefilor :)) si unde a ajuns?
   • 0 (2 voturi)    
    Nici sa fii carpa totala, (Marţi, 31 ianuarie 2012, 10:30)

    Constantin [anonim] i-a raspuns lui mem

    dar nici Gica Contra tot timpul nu-i bine! Daca iti folosesti mintea ajungi undeva pe la jumatate.
 • +6 (6 voturi)    
  Intrebare la obiect (Marţi, 31 ianuarie 2012, 9:49)

  Budd [anonim]

  Cu alte cuvinte, fara modificarea Constitutiei, semnatura pe tratatul asta este inutila? Poate cineva sa dea o lamurire?
  • +7 (7 voturi)    
   CAm asa ceva (Marţi, 31 ianuarie 2012, 10:45)

   shuly [utilizator] i-a raspuns lui Budd

   Senatura data pe acordul acesta este de principiu.Acordul este semnat in acest moment de 25 de tari dar ca sa intre efectiv in vigoare este nevoie de ratificarea sa de catre cel putin 12 tari.Asta inseamna ca 12 tari trebuie sa includa specificarile acordului in legislatia proprie.UE vrea ca aceste reglementari sa fie stipulate in legile organice ale tarilor semnatare pentru a nu putea fi anulate ulterior cu mare usurinta.De aceea Romania trebuie sa modifice Constitutia pentru a le implementa.Alte tari au sistemul de legiferare de 75% sau 2/3 din Parlament,sistem care in Romania nereformata nu este posibil si atunci trebuie sa modificam Constitutia.
   • -3 (3 voturi)    
    Sistemul legislativ (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:25)

    Constantin [anonim] i-a raspuns lui shuly

    e format pe de o parte din Constitutie, care ne garanteaza niste drepturi, si pe de alta parte de legi care ne limiteaza modul de actiune. In felul asta nu poti face legi care limiteaza drepturi constitutionale. Chestia asta cu limitarea deficitului ar trebui cuprinsa in sistemul legislativ si nu in Constitutie. Pe de alta parte ar putea fi inclus in Constitutie dreptul de a avea deficit ca nu cumva sa-i treaca unuia prin cap sa dea o lege sa anuleze de tot deficitul.
   • 0 (0 voturi)    
    CAm asa ceva ...dar nu prea (Marţi, 31 ianuarie 2012, 14:59)

    mircead [anonim] i-a raspuns lui shuly

    Art 11 alin (2) "Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern."
    Concluzia: NU este obligatoriu (sau nevoie) sa schimbam Constitutia !!!
    Este suficient ca acest tratat sa fie ratificat de Parlament, si nu cred ca vor fi probleme la actuala majoritate ...
 • -7 (11 voturi)    
  Ce o noua Constitutie ,bai Pazvante ? (Marţi, 31 ianuarie 2012, 9:53)

  rev [anonim]

  O noua Constitutie ..poate cea Monarhica ! Ne-am saturat de presedinti adusi de comunismul rus in 45' , de otrepe si maimutzoi pusi pe tzepe si furaciuni "licite"(chipurile!..),de dictatori si politruci demagogi care promoveaza oligarhia de grup ! Suntem de 2500 de ani MONARHIE si nimeni nu are dreptul sa ne-o confiste sau s-o suspende , cum au facut comunistii timp de 64 de ani !Iar tu Pazvante..sa-ti impui Constitutia ta pe vapoarele tale vandute la greci acum 15-16 ani si-ncompania amantei tale Udrea si a lacheului Boc-aneatza !
 • -3 (9 voturi)    
  In Genunchi (Marţi, 31 ianuarie 2012, 10:09)

  VULPCRIS [anonim]

  Asa cum ne-am obisnuit cand suntem chemati la discutii si hotarari Romania prin reprezentantii sai merge din start In Genunchi si gata prregatiti sa pupam poala cuiva.
  CEHIA are cu totul alta pozitie si pentru asta are respectul statelor puternice din UE.
  CEHIA are conducatori care au negociat aproape tot timpul cu UE si in nici un caz NU au iesit in pierdere.
  Un exemplu este acela al Retrocedarilor pe care CEHIA NU la adoptat pentru retrocedarile imobilelor de locuit si astfel NU si-a creat probleme sociale si nici NU a inregistrat pe aceasta tema condamnari la CEDO
 • 0 (8 voturi)    
  globalizare (Marţi, 31 ianuarie 2012, 10:13)

  goagal [anonim]

  Inca de la bun inceput aceasta criza economica a avut ca scop o si mai mare centralizare a puterii decizionale si acest lucru a inceput de ceva vreme. In acest sens aruncati o privire la prim ministrii impusi Italiei si Greciei si ce au acesti oameni in comun.
  • +2 (6 voturi)    
   oooo daaaaa (Marţi, 31 ianuarie 2012, 10:45)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui goagal

   mai spune povesti cu teorii ale conspiratiei ... cu illuminati nu ai???
 • -4 (6 voturi)    
  ca data trecuta (Marţi, 31 ianuarie 2012, 10:15)

  Vuck [utilizator]

  Ca si la referendumul trecut guvernantii nostri incearca sa ne prosteasca aratandu-ne numai partea frumoasa a lucrurilor ca sa votam in NEcunostiinta de cauza.
  Romanii inca n-au invatat sa judece singuri, merg pe mana altora si pe urma se mira ca sunt bataia de joc a celor care i-au prostit.
  Peste vreo 20 ani romanii or sa regrete cum regreta acuma ca l-au scuipat pe Rege si l-au pupat pe Iliescu.
 • -3 (9 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 31 ianuarie 2012, 10:17)

  Erasm [anonim]

  • -1 (5 voturi)    
   Viitor incert (Marţi, 31 ianuarie 2012, 10:46)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

   30 ianuarie 2012 - semnarea Tratatului Fiscal European - este o dată importantă în istoria României. Pur și simplu se renunță la „factorul intern” pentru reducerea decalajelor față de Occidentul European. Trecând peste faptul că nu putem exclude varianta căderii Occidentului European la nivelul României, convergența nu poate fi realizată decât prin dezvoltare regională.

   Urmând actualul model centralist vom ajunge rapid în situația Ungariei, la o răscoală împotriva capitalului străin, pentru că cetățenii români nu ar mai avea rolul decât de „slugi obediente” în viața economică de pe respectivul teritoriu. Oricum, deși avem aceleași salarii (nu peste mult timp chiar mai mici) ca cele din zonele dezvoltate ale Chinei, nu putem concura cu ele datorită degradării învățământului și a nedezvoltăriii infrastructurii. Investițiile străine în România sunt tot mai problematice.

   Țara care mai rezistă cu „factorul intern” este Cehia. Criza din 2008 o prinsese cu mulți imigranți asiatici angajați în economia cehă. Părerea mea este că și experimentul ceh va eșua, deși am o deosebită admirație pentru ei: au reușit să-și conserve tot capitalulul statului comunist, lăsând la conducere intelectualitatea tehnico-economică, nu foștii activiști și securiști comuniști, aplicând o privatizare inteligentă.
  • -2 (2 voturi)    
   pe cine sa cred? (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:25)

   cinic [anonim] i-a raspuns lui Erasm

   pe tine sau pe consilierii economici ai lui Darko, Merkel etc???? si daca te cred pe tine, cum Dzeu nu te-au angajat cei de mai sus ca sa-i feresti de criza, de deficite etc? si cum Dzeu nu l-au dat afara pe Radu Soviani si sa te ia pe tine, caci combati "mai tare"?
   • 0 (0 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 1 februarie 2012, 11:19)

    Erasm [anonim] i-a raspuns lui cinic

 • -1 (7 voturi)    
  =)) (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:07)

  sentenced [utilizator]

  Iar a fost de umplutura Vasesque p-acolo :))
  Nici nu stiu de ce mai avem reprezentati la tot felul de intruniri internationale, de parca UE, NATO, etc etc, nu stiu ca suntem pe aceeasi lungime de unda cu ei, fie ca e in interesul romanilor sau nu.
 • -2 (2 voturi)    
  si eu (Marţi, 31 ianuarie 2012, 12:31)

  maria [anonim]

  Modificarea constitutiei trebuia facuta de mai multa vreme. USL nu o sa fie de acord pentru ca nu mai pot fura in voie. Sunt de acord cu modificarea constitutiei propusa de Traian Basescu.
 • 0 (4 voturi)    
  Art.11, alin 3 din Constitutia Romaniei... (Marţi, 31 ianuarie 2012, 13:00)

  mircead [anonim]

  ... zice:
  "In cazul în care un tratat la care România urmează să devină parte cuprinde dispoziţii contrare Constituţiei, ratificarea lui poate avea loc numai după revizuirea Constituţiei."
  Care sunt acele dispozitii contrare constitutiei tarii cuprinse in Tratatul fiscal europeande se doreste modificarea Constitutiei?
  Tratatele si reglementarileUE nu se bazau pe un consens al tarilor membre? Atunci cum ramane cu Cehia si Anglia care, inteleg, nu sunt de acord cu acest tratat?
  Nu cumva Trataul este un pretext in plus pentru "actualii" ca sa modifice Constitutia dupa cum "vor muschii lor"(eventual pentru a fura mai usor la alegeri)?
 • 0 (0 voturi)    
  Tratat (Marţi, 31 ianuarie 2012, 15:35)

  Theofano [anonim]

  Trebuie create noi locuri de munca mai ales pentru tineri si se impune modificarea Constitutiei ! Este cel mai important lucru sa existe cat mai multi oameni care au un loc de munca, altfel nu se pot plati nici pensiile si nici alte ajutoare.
  • -2 (2 voturi)    
   Daca Basescu modifica constitutia apar locuri noi (Marţi, 31 ianuarie 2012, 17:02)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui Theofano

   de munca? Poate la voi la partid. Vad de asemenea ca toti basistii considera pensiile sau indemnizatiile de cresterea copilului drept ajutoare sau pomeni pe care milosul stat portocaliu le ofera oamenilor. Voi nu puteti intelege ca acestea sunt un drept pentru care cetatenii si companiile au platit contributii la stat? Asta e o mentalitate tipic ciocoiasca.
 • +1 (1 vot)    
  :) (Marţi, 31 ianuarie 2012, 17:06)

  gica [anonim]

  FMI-ul a ajuns la concluzia ca Romania a reusit sa treaca peste actuala criza datorita masurilor de austeritate luate de seful statului si de guvern iar de acum incolo vom putea reveni la normal, cresterea economica va fi cea normala, PIB-ul va creste si totul va intra in normal! Felicitari guvernului!!
 • +2 (2 voturi)    
  .... (Marţi, 31 ianuarie 2012, 18:22)

  dada [anonim]

  Adrian nastase trebuie a plateasca pentru ce a facut si isi va ispasi pedeapsa.basescu o sa continue pana la capat cu ce si-a propus si va reusi
 • 0 (0 voturi)    
  x (Marţi, 31 ianuarie 2012, 19:23)

  yoyo [anonim]

  Rusineeee USL!!!! Mai bine ajutati taraaa!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by