​Administratia Nationala de Meteorologie a emis luni o atentionare de cod portocaliu de ger persistent, pentru aproape toata tara, valabila in perioada 30 ianuarie - 3 februarie.

Zile geroaseFoto: ANM

COD PORTOCALIU

ANM precizeaza ca in acest interval, in Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramures si Dobrogea vremea se va mentine geroasa, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor. Temperaturile minime se vor incadra, in general, intre -27 si -17 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative.

In Dobrogea, Baragan si sudul Moldovei vantul va avea viteze ce vor atinge la rafala 40...50 km/h, accentuand senzatia de frig.

Indicele de racire IR va cobori sub pragul critic de -32 de unitati.

COD GALBEN

In Crisana si Banat vremea va fi geroasa in cursul noptilor, când valorile termice vor cobori sub -10 grade.

ANM precizeaza ca, in functie de evolutia si intensitatea fenomenelor prognozate, va actualiza prezentul mesaj prin atentionari sau avertizări meteorologice ulterioare.

Cod portocaliu: Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula, ger) Exista risc de viituri pe riurile mici.

Cod galben: Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.