Corespondenta din Germania

Cat de taraneste mananca romanii si bilantul de exceptie al Grüne Woche de la Berlin

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Luni, 30 ianuarie 2012, 10:13 Actualitate | Esenţial


Aigner, Wowereit, Tabara la Saptamana Verde
Foto: gruenewoche.de
​Peste 420.000 de vizitatori au fost la Grüne Woche din Berlin. Expozitia este considerata cea mai importanta platforma internationala de agribusiness. O mare parte dintre acestia a trecut si pe la standurile romanesti, pline cu specialitati culinare. Vanat la gratar sau ceaun, curcan si vita in aspic, sarmalute de pui si in foi de vita, stiuca afumata, telemea, cascavaluri, placinte, gemuri, branza de burduf. Carnati de Plescoi si urs carpatin cu ciuperci. Din ultimul, n-as fi gustat nici de frica. Mi se pare nedemn ca Mos Martin din Carpati sa sfarseasca pe farfurie.

Grüne Woche, adica Saptamana Verde, a avut loc intre 20-29 ianuarie. Seful Messe Berlin GmbH, Dr. Christian Göke, a facut duminica un bilant al evenimentului: „In acest an, Grüne Woche a marcat cea mai puternica implicare agrar-politica din istoria sa: 70 de ministri ai agriculturii din toata lumea, varfurile economiei agrare si de consum, ca si un important numar de reprezentanti din agribusiness s-au intalnit aici in dialog. Ca la nici un alt targ de profil, la Grüne Messe sta in centrul atentiei informarea consumatorului in ceea ce priveste calitatea si siguranta alimentelor. Consumatorul a devenit mai critic in ce priveste hrana. La Grüne Woche, el a gasit raspunsuri la intrebarile sale”.

Organizatorii au inregistrat si un apetit de consum ridicat, in randul vizitatorilor. La 109 de euro au fost calculate cheltuielile in medie pe vizitator, care a consumat la stand, dar a si comandat produse culinare, pentru acasa. Circa 45 de milioane de euro au intrat in conturile firmelor participante, iar orasul Berlin si imprejurimile sale au putut profita de cca 150 de milioane de euro, din „pofta de cumparare” generata de afluxul de vizitatori de la Grüne Woche.

1.624 de expozanti, din 56 de tari, au ocupat spatiul expozitional de 115.000 de metri patrati. Peste 1.000 de mp au fost ocupati de standul expozitional romanesc. In plus, Romania a avut anul acesta un statut deosebit in cadrul targului, fiind tara partenera la cea de-a 77-a editie a Saptamanii Verzi. In aceasta calitate, ea a organizat impreuna cu partea germana, in seara zilei de 19 ianuarie, ceremonia de deschidere a Targului international „Grüne Woche” si receptia la care au fost prezenti peste 6.000 de invitati din mediul politic, economic si agricol din Romania, Germania si tarile participante la targ.

Evenimentul a fost deschis de ministrul federal al alimentatiei, agriculturii si protectiei consumatorilor, Ilse Aigner, care a salutat participarea Romaniei ca tara partenera, apreciind cooperarea cu partea romana in pregatirea evenimentului. Au luat cuvantul presedintele Messe Berlin, Raimund Hosch, primarul Berlinului, Klaus Wowereit, presedintele Asociatiei Federale a Industriei Alimentare germane, Jurgen Abraham, presedintele Federatiei germane a Fermierilor, Gerd Sonnleitner, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, ministrul roman al agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara.

Tabara s-a referit la prioritatile si preocuparile din domeniul agriculturii: valorificarea potentialului agricol romanesc, cresterea competitivitatii produselor romanesti pe piata europeana si mondiala. El a vorbit despre asigurarea securitatii alimentare si imbunatatirea relatiei dintre producator si consumator. Comisarul Dacian Ciolos a vorbit despre obiectivul principal al Politicii Agricole Comune, acela de a crea o agricultura competitiva si durabila.

Presa germana a scris despre participarea in forta a Romaniei la Grüne Woche ca fiind legata de speranta in atragerea de investitori in agricultura, dar si de turisti, care „inca lipsesc”. De turisti ademeniti de gustul, de exemplu, al purcelului de lapte a la Covurlui.

De turisti carora sa le lase gura apa dupa picanterii romanesti. „Taraneasca, carnoasa, consistenta” e mancarea traditionala a romanilor, in opinia unor ziaristi germani. Iar in gastronomia romaneasca, alfabetul ar incepe cu Ciorba, Mititei, Mamaliga si Mujdei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















3962 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Taraneste? (Luni, 30 ianuarie 2012, 11:29)

    io dixit [anonim]

    Nu neaparat ca ar fi ceva rau in "taraneste", dar de ce am senzatia ca aurorul articolului este jenat de mincarea romaneasca, ca fiind taraneasca, carnoasa, consistenta, pentru ca asa au decretat niste fituici nemtesti. Nu cunosc (si nici nu ma intereseaza) in ce fel de atmosfera culinara a crescut domnia sa de hotaraste ca alfabetul culinar roman incepe cu ciorba, mititei, mamaliga si mujdei, deoarede 90% din familiile cunoscute mie au un alfabet mai vegetarian decit a stabilit dinsul. Pina la urma, De gustibus non disputandum est!
    • 0 (0 voturi)    
      dela autoare (Luni, 30 ianuarie 2012, 12:52)

      dani [anonim] i-a raspuns lui io dixit

      Cu "alfabetul" citat incep nemtii, in articolul linkat cu un rand mai sus. Autoarea articolului n-are nici o jena legata de mancarea romaneasca, o cauta si in Germania, gasind-o pe ici pe colo, pe la magazinele cu marfa din Est sau cele unde poti face comenzi online.
  • 0 (0 voturi)    
    <<<<<<<<<<<<< (Luni, 30 ianuarie 2012, 22:29)

    radub [anonim]

    Mancarea romaneasca tipica, cea mai sus mentionata
    nu este cunoscuta in Germania si probabil nu ar castiga nici admiratori. Germanul insusi avea o cultura gastronomica lamentabila pana mai in urma cu vreo 40 de ani. Dupsa deschiderea Germaniei prin anii 50 si venirea altor culturi, au inceput ca extrema prudenta sa guste in special bucataria italiana, franceza si greaca. Si restaurantele chinezesti au devenit populare. In schimb cele jugoslave cu sortimentul relativ redus al culinarelor si caracterul putin cam rustic, simplist al bucatelor nu a reusit sa atraga decat o clientela compusa aproximativ pe jumatate din etnici ai fostei Jugoslavii , si alta jumatate dintr-o clientela din paturile inferioare ale societatii.
    In marea zona metroplitana a Frankfurtului sunt probabil in clipa de fata 4-5 restaurante romanesti.
    Multe au aparut si disparut dupa cateva luni, un an sau doi din lipsa de clienti. Acelasi fenomen este si in US. Problema rezida cred, nu in calitatea si gustul bucatelor ci in modul in care sunt prezentate si servite. Gastronomiei romanesti in occident ii lipseste arta de a prezenta si servi, arta de a face bucatele "usoare" si atragatoare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by