Conducerea Statului Major General a luat la cunostinta "cu consternare" de activitatile si propunerile locotenentului Gheorghe Alexandru, informeaza Ministerul Apararii, mentionand ca acesta sustinea dizolvarea sau desfiintarea Parlamentului, invocarea starii de urgenta si preluarea administrarii statului de catre Armata.

Alexandru GheorgheFoto: captura Antena 3

"Conducerea Statului Major General a luat la cunostinta, cu consternare, de activitatile locotenentului Gheorghe Alexandru, precum si de datele cuprinse in raportul inaintat de comandantul Flotilei 71 Aeriena din Campia Turzii, privind solutiile locotenentului Gheorghe Alexandru pentru administrarea tarii in aceasta perioada", informeaza MApN.

Ministerul precizeaza ca locotenentul Gheorghe Alexandru a fost primit, miercuri, la raportul comandantului unitatii militare in care este incadrat, pentru a-i expune acestuia gestul participarii sale la mitingul de protest organizat in Piata Universitatii si pentru a-i prezenta "viziunea sa asupra administrarii statului roman" si "solutiile sale pentru situatia actuala".

Locotenentul Gheorghe Alexandru a solicitat ca, potrivit regulamentelor militare, aceasta problematica sa fie considerata un raport, sa fie inaintata ierarhic conducerii Statului Major General si sa i se raspunda pana la data de 26 ianuarie, ora 16.00.

MApN arata ca "dintre asa-zisele solutii prezentate de locotenentul Gheorghe Alexandru si facute publice de catre acesta, sub forma unor declaratii sustinute in fata reprezentantilor mass media, amintim:"

1. Dizolvarea sau desfiintarea Parlamentului;

2. Invocarea starii de urgenta in tara;

3. Conducerea tarii si administrarea statului roman de catre Armata; locotenentul Gheorghe Alexandru sa faca parte din Consiliul Militar care, in viziunea sa, ar urma sa gestioneze destinele tarii, iar ofiterului sa ii revina 50% din puterea de decizie;

4. Aducerea regelui ca sef al statului si instaurarea monarhiei constitutionale; Monarhia constitutionala este o solutie, avand Armata ca garant al democratiei si suveranitatii, potrivit Constitutiei.

MApN precizeaza ca locotenentul a propus "sa faca parte din Consiliul Militar care, in viziunea sa, ar urma sa gestioneze destinele tarii, iar ofiterului sa ii revina 50% din puterea de decizie".

De asemenea, MApN mai spune ca printre solutiile prezentate de locotenent figureaza si aducerea regelui ca sef al statului si instaurarea monarhiei constitutionale.

Potrivit MApN, dupa participarea locotenentului la manifestatiile de la Piata Universitatii, comandantul Flotilei 71 Aeriena din Campia Turzii a ordonat, la data de 25 ianuarie, constituirea Consiliului de judecata al ofiterilor si judecarea locotenentului Gheorghe Alexandru.

La aceeasi data, ofiterul a refuzat sa ia la cunostinta, prin semnatura, de continutul ordinului comandantului unitatii prin care este trimis in fata Consiliului de judecata, desi acesta i-a fost citit si prezentat spre semnare.

"Evaluarea Consiliului de judecata va cuprinde elementele cerute de R.G.-8, iar in cadrul sedintei de judecata analiza va viza incalcarea de catre locotenent a prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare si a regulamentelor militare. Toate actiunile si declaratiile facute de ofiter se vor constitui ca elemente ale procesului de evaluare", precizeaza MApN.

Ministerul spune ca hotararea Consiliului de judecata al ofiterilor din Flotila 71 Aeriana Campia Turzii va fi facuta publica, dupa pronuntarea acesteia.

"Precizam ca Armata este o institutie cu reguli si norme foarte clare, cu regulamente militare care trebuie respectate de toti militarii, iar incadrarea in serviciul militar impune asumarea respectarii cu strictete a legilor tarii, a regulamentelor militare si a normelor de disciplina specifice Armatei Romane. In toate armatele statelor membre NATO exista acte normative care trebuie respectate, disciplina militara constand in respectarea de catre militari a normelor de ordine si comportament obligatorii", subliniaza Ministerul Apararii.

Un militar in uniforma si-a facut aparitia, luni seara, in Piata Universitatii, cu declaratii de sustinere la adresa protestatarilor, afirmand ca "s-a saturat de batjocura din aceasta tara".

El le-a reamintit protestatarilor din piata ca 24 Ianuarie este Ziua Unirii, i-a indemnat sa nu aiba incredere in clasa politica si sa continue manifestatiile, precizand ca nu a venit sa scandeze impotriva presedintelui Traian Basescu, pentru ca acesta este comandantul suprem, insa "deasupra lui este poporul".

Militarul s-a recomandat Alexandru Gheorghe, locotenent, in varsta de 27 de ani, incadrat la Flotila 71 Aeriana Campia Turzii.

"Stiu exact la ce ma expun venind aici, veti vedea si dumneavoastra maine", a spus militarul, referindu-se la faptul ca va fi pedepsit pentru incalcarea regulamentului militar, care interzice participarea cadrelor militare la mitinguri si manifestatii si parasirea neautorizata a garnizoanei. El a precizat ca avea voie de la superiori sa mearga doar pana la Sibiu, insa a decis sa ia trenul pana la Bucuresti, asumandu-si toate consecintele, si ca nu a mai comunicat cu superiorii sai, ba chiar si-a dezactivat telefoanele si le-a scos bateria, de teama de a nu fi ascultat. El a afirmat ca exprima solidaritatea Armatei cu protestatarii si ca vorbeste in numele unui grup de colegi, carora le-a si incredintat "un document de 12 pagini pe un stick" in cazul in care el va fi arestat.

Locotenentul a declarat, intr-un interviu la un post de televiziune, ca a fost inspirat sa vina la protest de "gestul pe care l-a facut Raed Arafat", care a fost catalizatorul actiunii lui, si de faptul ca Armata este institutia in care populatia are cea mai mare incredere.

Locotenentul Alexandru Gheorghe, care si-a facut aparitia, luni seara, in uniforma, in Piata Universitatii, cu declaratii de sustinere la adresa protestatarilor, a declarat, joi, ca se simte amenintat si nu mai doarme acasa deoarece este urmarit de o masina neagra.

Gheorghe s-a deplasat miercuri pe platoul unitatii militare la care este incadrat. El a spus ca a facut o solicitare catre Statul Major General, fara a detalia continutul acesteia, si ca va primi un raspuns joi, la ora 16.00, termen dupa care va face si declaratii suplimentare despre situatia sa.

El a spus ca, la revenirea sa la munca, a fost primit de colegi asa cum l-au primit "toti romanii".

El a mai spus ca a tinut sa dea personal mana cu fiecare dintre cei aproximativ 25 de cetateni care s-au adunat in fata unitatii militare pentru a-l sustine.

"Nu imi e frica sa imi pierd libertatea. Nu m-ar afecta, sufleteste vorbind, sa fac puscarie", a mai spus el.