Amnesty International cere autoritatilor romane sa faca "o investigatie prompta, independenta, minutioasa si eficienta" privind acuzatiile folosirii fortei excesive de catre jandarmi impotriva protestatarilor, se arata intr-un comunicat al organizatiei transmis HotNews.ro.

Solicitarea este adresata printr-o scrisoare trimisa ministrului de Interne, Constantin Traian Igas, inspectorului general al Jandarmeriei, colonelul Angelica Costel Gavrila, si procurorului general, Laura Codruta Kovesi.

Amnesty International citeaza relatari ale presei referitoare la violente din 15 si 19 ianuarie, cand protestatarii "au aruncat pietre si bucati din asfalt in jandarmi, au ridicat baricade si le-au dat foc", iar jandarmii au intervenit cu bastoanele, tunuri cu apa si gaze lacrimogene.

Mai mult, organizatia foloseste ca argument imagini in care un politist loveste o femeie, in timp ce alti doi lovesc cu bastonul un cetatean care statea langa un magazin. Niciunul dintre ei nu opunea rezistenta sau arata un comportament agresiv, arata Amnesty. Alte cazuri privind protestatari culcati la pamant si loviti fara ca ei sa opuna rezistenta sunt aduse in sprijinul solicitarii organizatiei. Este citat si celebrul caz al tanarului al carui picior a fost fracturat.

Referitor la violentele din 19 ianuarie, Amnesty International arata ca mai multe zeci de demonstranti au fost arestati, cinci dintre ei au avut nevoie de ingrijiri medicale, iar altii au fost supusi unor violente fizice si verbale din partea jandarmilor.

Organizatia cere Procurorului General sa asigure ca au loc investigatii prompte, independente, minutioase si eficiente privind plangerile la adresa celor 4 jandarmi cercetati, iar autoritatilor romane sa se asigure ca fortele de ordine respecta drepturile omului si standardele internationale privind instituirea ordinii.