Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, in care subliniaza ca Romania are nevoie de o societate civila puternica, constienta de drepturile si de obligatiile care ii revin in spatiul public, in vederea cultivarii dialogului, a cunoasterii si a tolerantei, ca arta a convietuirii.

"Astazi, Romania este o societate libera, care si-a exprimat in mod clar si irevocabil adeziunea la valorile statului de drept. Avem nevoie de o societate civila puternica, constienta de drepturile si de obligatiile care ii revin in spatiul public, in vederea cultivarii dialogului, a cunoasterii si a tolerantei, ca arta a convietuirii.

"Este datoria noii generatii sa se implice in proiectele educationale si legislative initiate de statul roman, pentru a face cunoscut adevarul istoric. Asumarea tragediei Holocaustului, careia i-au cazut victime milioane de evrei din intreaga lume, precum si a evenimentelor tragice pentru comunitatea evreilor din Romania, reprezinta un element esential pentru evolutia si maturizarea unei natiuni democratice", se arata in mesajul presedintelui, citat de Agerpres.

Traian Basescu si-a exprimat solidaritatea fata de poporul evreu si compasiunea fata de cei care au fost sacrificati de un regim care a legitimat, si in Romania, excluziunea si persecutia comunitatilor de evrei si romi.

El a mai precizat ca evocarea suferintei umane reprezinta pentru constiinta fiecaruia "un fapt cutremurator", mai ales cand aceasta este "rodul unei politici a xenofobiei si a urii rasiale".

"Lucrurile importante pe care romanii au reusit sa le realizeze, de-a lungul istoriei, au fost cele implinite pe calea solidaritatii si a respectului pentru alteritate. Comunitatea evreiasca aduce o contributie valoroasa la binele comun, la patrimoniul nostru de cultura si civilizatie. Consider ca este firesc sa raspundem acestei fidelitati printr-un gest de reverenta fata de amintirea celor care au suferit si prin asumarea responsabila a propriei istorii", mai spune seful statului in mesajul sau.