Ultimele date ale autoritatilor, prezentate joi seara de premierul Emil Boc, releva ca peste o mie de autovehicule sunt blocate in trafic, in conditiile in care datele anuntate anterior indicau doar 650 masini aflate intr-o astfel de situatie. De asemenea, numarul celor salvati si cazati in adaposturi se ridica la peste 1.600. Incepand cu ora 21.00, circulatia rutiera a fost inchisa pe intreaga retea de drumuri nationale din judetele Constanta si Tulcea, unde a fost prelungit codul portocaliu pentru ninsoare masiva si viscol. Joi seara erau blocate 23 drumuri nationale si autostrazile A1 si A2. De asemenea, pe calea ferata, circulatia a peste 50 de trenuri a fost anulata joi si vineri, porturile sunt in continuare inchise, iar aeroporturile sunt toate deschise, desi functioneaza in conditii de iarna, neavand probleme speciale.

Masini blocate in traficFoto: Agerpres

UPDATE: Emil Boc a mers joi noapte pe centura Capitalei, pentru a vedea cum se desfasoara deszapezirea. El a mers printre tirurile blocate, interesandu-se de situatia soferilor, si a spus ca se astepta sa ninga, dar nu in cantitati atat de mari.

Intr-o videoconferinta cu prefectii, premierul Emil Boc le-a a cerut acestora sa nu aiba liniste pana cand nu se asigura ca viata persoanelor aflate in situatii de dificultate nu mai este pusa in pericol si i-a avertizat ca, in caz contrar, isi vor cauta de lucru in alta parte.

"Niciun autoturism sa nu ramana neverificat si sa nu ajunga nimeni la el, ca e vorba de autoritate locala sau centrala. Sa va asigurati ca pe raza judetului dumneavoastra tot este verificat si tinut sub control. Cereti sprijinul armatei daca este nevoie, dar nu mergeti acasa sa va culcati sperand ca se va rezolva de la sine, ca nu se rezolva. Aveti aceasta obligatie sa nu va culcati pana nu va asigurati ca fiecare cetatean este in siguranta. (...) Nu aveti liniste pana cand nu va asigurati ca fiecare om care este in pericol acum va avea viata in siguranta. Tine de esenta muncii in activitatea statului. Daca nu, va cautati in alta parte", a spus premierul, potrivit Agerpres.

"Nu sunt total multumit, dar analizele le vom face pe vreme senina", a mai spus Boc prefectilor, potrivit Mediafax.

Premierul a declarat anterior ca este nemultumit de modul in care s-a intervenit in cazul unor deszapeziri, dar a evitat sa indice persoanele vinovate, precizand doar ca acestea vor fi stabilite pe baza unor rapoarte.

Boc a mentionat ca un numar de 1.008 autovehicule erau, joi seara, blocate in trafic, printre nameti, si care trebuie scoase de acolo, iar 1.655 de persoane sunt cazate in diverse locuri, la care trebuie sa ajunga hrana si lucrurile necesare.

Seful Guvernului a solicitat si ca autoritatile locale sa rezolve prompt problemele care pot aparea in furnizarea apei calde si energiei termice catre populatie. Potrivit premierului, in tara sunt 331 localitati cu curent intrerupt, el cerand sa se coopereze cu Electrica si celelalte societati pentru a se interveni prompt si sa se asigure reluarea furnizarii de energie electrica.

El a atentionat si asupra faptului ca de vineri se va instala gerul si trebuie luate masuri pentru ca persoanele fara adapost sa nu doarma pe strada.

Ambulantele vor patrula noaptea si vor prelua persoanele fara adapost

La randul sau, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a evidentiat ca echipajele de ambulanta, precum si cele ale Politiei, vor incepe sa patruleze pe strazi si vor prelua persoanele vulnerabile pentru a le duce in azilele de noapte.

"Trebuie sa incepem sa facem ce am facut si acum doi ani, cu patrularea noaptea in zonele in care se stie ca sunt persoane fara adapost. Vom avea o procedura prin care in fiecare noapte, intre anumite ore, vor iesi ambulante care vor patrula, iar orice persoana fara adapost sa fie preluata si dusa la un azil de noapte, pentru a evita cazuri in care persoane sa moara de hipotermie in cursul noptii", a spus Raed Arafat, potrivit Mediafax.

El a solicitat totodata unitatilor de primiri urgente sa nu externeze "in strada" persoanele fara adapost, in cursul noptii, ci sa le directioneze catre un azil de noapte.

CNADNR: Traficul a fost inchis pe toate drumurile nationale din Constanta si Tulcea

Traficul rutier a fost inchis joi seara, incepand cu ora 21.00, pe intreaga retea de drumuri nationale din judetele Constanta si Tulcea, din cauza fenomenelor meteo extreme si pentru a permite utilajelor de deszapezire sa actioneze, anunta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale.

In judetul Constanta au fost inchise Autostrada A2 Bucuresti - Fetesti, DN 22A Harsova - Saraiu, DN 3 Ostrov - Constanta, DN 38 Agigea - Negru Voda, DN 39 Constanta Vama -Veche, DN 39B - statiunea Olimp, DN 39C - statiunea Neptun, DN 39D - statiunea Cap Aurora, DN39E - Cumpana, DN 22 Constanta - Tulcea, DN 22C Cernavoda - Basarab siA4 - centura Constanta.

In judetul Tulcea sunt inchise DN 22 Tulcea - Constanta, DN 22A Saraiu - Cataloi, DN 22D Ceamurilia de Jos - Macin, DN 22E IC Bratianu - Gareanu, DN 22F Horia Nalbant si DN 22G - centura Tulcea.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat la videoconferinta cu prefectii convocata joi seara la Palatul Victoria ca spera ca vineri dimineata sa poata fi deschise cele doua autostrazi A1 si A2, daca "se va respecta disciplina care se impune in aceasta situatie".

Ea a precizat ca peste 800 din cele 1.088 de utilaje de care dispune CNADNR pentru degajarea autostrazilor si drumurilor nationale de zapada sunt functionale si actioneaza in teritoriu pentru scoaterea dintre nameti a autoturismelor si tirurilor.

CFR: 52 de trenuri au fost anulate joi si alte 6 sunt anulate vineri

52 de trenuri au fost anulate joi si alte 6 trenuri sunt anulate vineri, informeaza CFR. Circulatia feroviara in zona Complexului Bucuresti Nord se desfasoara cu dificultate din cauza viscolului, trenurile inregistrand intarzieri la intrare si la plecare in/din statia Bucuresti Nord.

Meteorologii au prelungit, joi, atentionarile de Cod Galben si de Cod Portocaliu de ninsori abundente, viscol si ger, valabile pentru zona de sud-est a Munteniei, respectiv pentru judetele Constanta si Tulcea, pana vineri, la ora 12.00.

Potrivit directorului general al ANM, Ion Sandu, evolutia este spre stingere, vineri la pranz, a situatiei de viscol din Romania. Temperatura minima va cobori in Bucuresti in noaptea de joi spre vineri la minus 9-10 grade Celsius, iar in noaptea urmatoare la minus 15-18 grade Celsius, dar si peste minus 20 grade Celsius in unele zone din sudul tarii, la munte si in depresiuni.

Citeste si: