Codul portocaliu de viscol se va prelungi dupa ora 18:00 in cateva judete, precum Calarasi, Braila, Galati si Tulcea, unde ninsoarea nu se opreste asa cum era anuntat initial, a declarat joi premierul Emil Boc, dupa participarea la reuniunea Comandamentului pentru Situatii de Urgenta, la sediul MAI. "Asteptam confirmarile" meteorologilor, a mai spus premierul, care a adaugat ca sute de oameni sunt blocati in masini pe drumurile inzapezite, iar la operatiunile de salvare vor participa atat jandarmii, cat si armata.

"Mai sunt oameni blocati in masini, aveo o situatie dificila la Uzun in judetul Giurgiu. Sper ca in maximum 2 ore jandarmii si cei de la armata sa poata ajunge acolo. Troienele in unele zone sunt de peste 3 metri, de aceea interventia este dificila. Armata intervine pe DN 1 si A1", a mai afirmat Emil Boc.

"Ramanem in alerta pentru a salva vietile si a deszapezi drumurile. Dupa viscol urmeaza frig si ger, oamenii sunt sfatuiti sa nu plece la drum in urmatoarele zile", a mai avertizat premierul.

"Acum plec la Ministerul Transporturilor, impreuna cu ministrii Oprea si Boagiu vom coordona operatiunea de deszapezire", a mai spus Boc.

Primul ministru a explicat ca echipele de interventie incearca sa ajunga la oamenii blocati in nameti pentru a le oferi hrana, apa si combustibil pentru a mai putea sta in masini, acolo unde este cazul, iar pentru cazurile medicale de urgenta "echipele de interventie sunt pe drum si speram sa se ajunga in timp util pentru evitarea tragediilor".

  • Raed Arafat: Apelul la 112, doar pentru cazuri de urgenta

La randul sau, Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, a anuntat ca joi dimineata au fost blocate in zapada 15 ambulante cu 3 pacienti, iar in unele cazuri de urgenta, cum ar fi nasteri, ambulantele nu au putut interveni.

"Fac un apel catre populatie sa foloseasca apelul 112 doar in cazuri de urgenta", a mai spus Arafat, adaugand ca pana acum nu are informatii despre niciun deces din cauza zapezii.