Ministrul demis de externe, Teodor Baconschi, crede ca postarea de pe blog care i-a atras demiterea a fost o greseala pentru care a platit, a spus el intr-o conferinta de presa de bilant. El crede ca in locul unui minister fragilizat a lasat o institutie cu "un bilant de succes", in care singurul esec asumat e ratarea aderarii Romaniei la Schengen. In continuare intentioneaza sa se dedice muncii in partid.

Principalele declaratii ale lui Teodor Baconschi:

  • Incep prin a aminti ca in decembrie 2009 am preluat un Minister de Externe fragilizat de schimbarea foarte frecventa a ministrilor, blocat in dispute regionale sterile si in proiecte blocate.
  • Fara falsa modestie pot spune ca las in urma un minister cu ambitii noi, cu un bilant de succes si cu o constiinta reinnoita a propriei vocatii.
  • Inca din primele zile de mandat am facut o radiografie a actiunilor diplomatice in curs, am triat prioritatile si am focalizat demersurile MAE pe trei coordonate: iesirea din logica de stat candidat si asumarea deplina a calitatii de membru al UE si NATO; apoi relansarea si consolidarea unor relatii bilaterale esentiale, privind atat catre Est, cat si catre Vest; in sfarsit, atingerea unor obiective precise de securitate nationala.
  • Inca din secolul XIX, tinerele principate romane unite, ca tot celebram Ziua Unirii, vizau sa transforme parcursul romanesc al Dunarii intr-un vector de influenta regionala care sa dea relief Romaniei in Europa. Acest lucru s-a implinit sub mandatul meu, ma refer la Strategia Dunarii, promovata de catre Romania si Austria, si care va fi, incepand cu 2013, cadrul privilegiat de atragere a fondurilor europene. Este principala mostenire pe care o las succesorilor mei.
  • Bine folosita, strategia UE pentru regiunea Dunarii este una dintre cheile prosperitatii Romaniei in anii urmatori.

  • La nivel bilateral, in decembrie 2009, cand am preluat mandatul, am mostenit, din pacate, o relatie foarte tensionata cu Italia. Astazi, Italia este primul stat care a ridicat integral restrictiile pentru romani pe piata muncii, a recunoscut statutul oficial al Bisericii Ortodoxe Romane din Italia. Au avut loc si contacte de o intensitate fara precedent la nivelul ministrilor de externe, ai guvernului si aqi presedintiei.
  • Am contribuit la scoaterea Germaniei din rezerva traditionala fata de Romania, iar la ora actuala, alaturi de Italia, Germania este cel mai cald prieten al tarii noastre in UE.
  • Am intesificat prezenta Romaniei in Germania, prin participarea la ntalnirile bilaterale, la conferinte si toata gama de reuniuni, inclusiv cu comunitatile de romani si de sasi transilvaneni.
  • Dupa un moment tensionat in 2010, legat de niste probleme infractionale create de cetateni romani, am readus relatiile cu Franta in matca lor fireasca. Prin vizita mea la Paris in 2011 si discutiile cu omologul Alain Juppe, dar si cu ministrul de interne, Claude Guenon, am dezarmosat o situatie de criza iminenta cu principalul nostru aliat traditional in Europa. Las in urma o relatie bilaterala senina, de autentica fraternitate.
  • Si in ceea ce priveste Marea Britanie am avut un dialog excelent, atat la nivelul bilateral, cu omologul meu, William Hague, cat si in cadrul NATO pe diverse chestiuni, precum situatia din Afganistan.
  • Am o satisfactie personala majora legata de finalizarea parteneriatului strategic cu Turcia, un stat din afara UE, dar si partener traditional al Romaniei in NATO si in regiune..
  • Singurul esec care mi s-a imputat, cu o insistenta cu nimic justificata, a fost aderarea la Schengen, domeniu care ¬ va reamintesc ¬ este tutelat de JAI, nu de cel de Afaceri Externe sau Generale. Desi Romaniei i s-a reprosat coruptia din vami si din justitie, pe care o deplang eu insumi, am activat diplomatia romana pentru a prezenta cazul in mod obiectiv si pentru a determina o pozitie favorabila a aderarii in doua etape. Ceea ce sper ca Guvernul Romaniei sa reuseasca in martie anul acesta.
  • Am preluat MAE cand la Chisinau nu aveam ambasador si se expulzau diplomati romani. Astazi avem consulate la Balti si Cahul.
  • Am o satisfactie personala majora referitoare la finalizarea parteneriatului strategic cu Turcia.
  • Am ajuns astazi la situatia fara precedent de a normaliza relatia cu Ucraina care fusese practic inghetata in ultimii ani. Am preluat si acolo relatia intr-un moment in care practica uzuala era accea de a expulza reciproc diplomatii si am ajuns in stadiul in care, in acelasi an, au loc vizite la nivelul ministrilor de externe (...) Las o mostenire exigenta, pregatirea vizitei prezidentiale la Kiev la inceputul anului 2012.
  • Relatia cu SUA a ajuns la un nivel fara precedent, pe care l-am simtit la fiecare intalnire cu Secretarul de Stat Clinton.
  • Ca fost ambasador in trei randuri stiu ca pentru romanii din diaspora cel mai important e sa aiba servicii consulare cat mai aproape de ei. Acum vom avea rezultatele de la recensamant si vom vedea ca sunt milioane de compatrioti. In mandatul niciunui ministru nu au fost deschise atat de multe consulate. 
  • As spune ca am promovat si voi continua sa o fac legea votului prin corespondenta. Este singura modalitate civilizata prin care intreaga comunitate romaneasca va putea ramane si decide impreuna ce e mai bine petnru Romania. Sigur ca acest lucru a declansat foarte multe critici, le-am luat ca atare, suntem intr-o democratie, opiniile se exprima liber, dar acest proiect trebuie dus pana la capat.
  • Cred ca mi-am facut datoria, impreuna cu intreg corpul diplomatic, cu tenacitate, cu seriozitate, incecarcand sa marcam puncte, sa reparam relatii avariate si sa ne impunem vocea atat in UE, cat si in NATO si pe plan global. 
  • Important este ca politica externa romaneasca sa isi mentina liniiile de forta, obiectivele strategice, capacitatea de reactie si de adaptare si totodata supletea si inteligenta in folosul Romaniei.

Intrebat daca isi reproseaza ceva ca ministru, Teodor Baconschi a raspuns:

  • Domnul prim ministru insusi, in cadrul convorbirii telefonice pe care am avut-o la Bruxelles, a precizat ca nu imi face niciun repros pe linie guvernamentala si la modul in care mi-am exercitat mandatul ca ministru de externe.
  • Am spus ca singurul punct nefinalizat din pachetul nostru de prioritati se refera la Schengen, unde avem azi opozitia singulara a Olandei.

Intebat daca va pleca ambasador intr-o ambasada, Teodor Baconschi a avut un atac dur la adresa partidelor politice si a modului in care este construita elita politica din Romania, clientelar:

  • Eu am facut pasul in politica romaneasca constatand ca dupa 20 de ani s-a creat in toate partidele un establishment pe care Romania evoluata il cam respinge.
  • Voi incerca, pe linie politica, sa vin cu toate initiativele necesare pentru ca elita politica a Romaniei sa se transforme gradual, sa absoarba resurse umane de veritabila si certificate international daca se poate ca si competenta si sa revenim la o cultura a bunului comun, adica a politicii care se face in slujba cetatii.
  • Nu cred ca partidele politice au doar vocatia de a fi organizatii de fabricat bani, de acumulat averi si de distribuit resurse in mod clientelar. Cred ca in calitatea noastra de stat european va trebui sa asiguram buna guvernare de a coopta in viata politica a celor mai buni dintre romani.

Despre intalnirea cu presedintele Traian Basescu:

  • Convenisem aceasta intalnire cu domnul presedinte, ea a avut loc, a fost indelungata, calduroasa, m-a incarcat cu energie pozitiva. Pot sa va spun, fara sa intru in detalii, ca am abordat impreuna chestiuni legate de viitorul Romaniei, al politicii romanesti, adica subiecte mai importante decat soarta mea. Nu, nu mi-a reprosat absolut nimic.
  • Atmosfera acestei consultari a fost cat se poate de calda si de pozitiva.

Referitor la postarea pe blog

  • E bine ca om sa-ti recunosti greselile. Dar acumce am facut? Am folosit un epitet mai tare pentru o categorie de concetateni care a devstat magazinele de telefoane mobile sau florarii sau proprietati publice in centru. Nu asa se rezolva orice problema in societate. Ca om de dreapta sunt pentru apararea ordinii publice si a proprietatii private cu strictete. Pentru ca daca iesim si in loc sa ne spunem pasnic, legal punctul de vedere, absolut oricine poate sa o faca.
  • Aici s-a facut un amalgam, sunt putin extenuat de repetarea acestor precizari.
  • Mi s-a atribuit intentia de a pune acel epitet pe seama tuturor manifestantilor. Nici pomeneala. Am toata compasiunea, empatia, simaptia, pentru acei romani care au ajuns in situatia de a nu se descurca de pe o zi pe alta. Ei trebuie ajutati.
  • Vad ca subiectul asta ocupa inutil tot spatiul. Hai sa spunem ca acea postare a fost o greseala. Am platit pentru ea. Sunt in situatia de a-mi scurta mandatul firesc. A fost si un atac informatic pe blogul meu. Blocat, nu stiu, de trafic, in orice caz, nu stiu.

Referitor la modul in care a fost demis si la faptul ca este sau nu un tap ispasitor al executivului:

  • N-as vrea sa ma lansez in comentarii de acest tip, nu ma victimizez in niciun fel. Am spus-o si o repet, decizia ii apartine premierului, o respect pe linia executivului. E adevarat insa ca asteptarile pietei nu se refereau la politica externa, ci la subiecte si insatisfactii de natura economica, sociala, pe care chiar daca as fi vrut nu le-as fi putut rezolva din aceasta pozitie.

Intrebat daca este dezamagit de ceea ce i s-a intamplat, Teodor Baconschi a parat incercand sa arate ca nu este afectat, desi din partea a declaratiilor sale transpare o oarecare dezamagire. El s-a comparat cu un comandant de nava care a reusit sa conduca binie MAE:

  • Nu dramatizez, nu s-a nascut nimeni ministru, viata noastra pamanteasca are un sfarsit, darmite un mandat de ministru. ce mi se pare important e sa ai convingerea, pe care o am, ca in cel mai dificil context international din ultimii 20 de ani am reusit sa dirijez aceasta nava a diplomatiei tinand-o pe linia de plutire, imprimand o viteza de croaziera corecta, evitand derapajele care puteau sa se produca intr-un mediu international foarte turbulent
  • Cred ca experienta mea de 15 ani in diplomatie si foarte coerenta conlucrare pe care am avut-o cu tot MAE si cu reteaua ambasadelor m-au ajutat sa duc la bun sfarsit aceasta slujba publica.(...) e o mare responsabilitate sa intruchipez vocea Romaniei pe scena internationala. Am facut-o cu sentimentul privilegiului si al datoriei. (...) Tot ce imi doresc e ca niste santiere esentiale pe termen mediu, continuarea deschiderii cu Ucraina si relatia cu R. Moldova sa continue.

Baconschi spune ca nu se considera vulnerabilizat in cadrul partidului, ci ca se va implica mai mult in viata partidului. Totusi, el a atacat PDL si BPN pentru modul in care au tratat demiterea lui:

  • Nu ma simt deloc vulnerabilizat in cadrul partidului, am de gand sa ma dedic muncii in cadrul partidului, urmeaza campania electorala, partidul are obligatia de a se deschide pentru a prelua toate punctele de pe agenda societatii romanesti pentru un nou program politic. E un efort ce presupune timp si energie. Si am si intentia de a dezvolta in continuare programul Fundatiei Crestin-Democrate.
  • Categoric, asta intentionez sa fac (n.r. implicarea mai puternica in activitatea partidului), am fost si ca ministru in aproape 20 de judete, am vazut lucrurile de foarte aproape si voi continua sa tin aproape de societatea civila, de biserici, de actorii din main stream-ul economic. Cu alte cuvinte e o agenda foarte incarcata, pentru ca e nevoie si de solutii si sper sa pot contribui la o relansarea care sa nu fie electoralista, ci pe decizii, schite de politici publice realiste si pe un contract politic cu clasa de mijloc pe care avem pretentia ca o reprezentam.
  • Vestea (n.r. demiterii) a venit pur si simplu.
  • Cred ca orice decizie politica pe care o respecti, atat ca membru intr-un executiv, cat si intr-un partid politic, poate fi anuntata in cadrul partidului, daca ea a fost validata prin vot, prin dezbatere statutara. M-a surprins un pic procedura.
  • Intrebat daca vrea sa conteste demiterea in partid, Baconschi a spus: sa nu fim ipocriti, vine in locul meu un reprezentant al UNPR, e un joc de negociere in cadrul coalitiei de guvernamant, nu e vorba despre persoane, ci despre un raport de forte.
  • Cele doua voci critice din partid (n.r. Ioan Olteanu si Mircea Toader) au vorbit in absenta mea si fara sa pronunte nume. S-a criticat fenomenul, faptul ca anumiti lideri ar fi facut afirmatii inadecvate. Am filmul BPN-ului de luni de cand eram la Bruxelles, dar e adevarat ca filmul n-are subtitluri si este destul de grav cenzurat.

Baconschi a fost intrebat, in acest context, daca atunci cand a criticat situatia fragila pe care a gasit-o in MAE, se referea la activitatea celui care l-a precedat si il va succeda, Cristian Diaconescu.

  • M-am referit la o suita de aproximatii acumulata prin schimbarile dese la MAE. Nu stiu daca ati observat, dar e un fel de particularitate a vietii politice de la noi, ministrii de externe care ar trebui sa se bucure de continuitate tocmai ei sunt, in general, supapele, cei care pleaca primii. Nu cred ca e o traditie fasta pentru interesul national al Romaniei si sper ca pe viitor mandatele lor sa se poata duce la sfarsit in mod normal.

Au existat, de-a lungul timpului, voci care sustineau ca Baconschi este un ministru neperformant. Intrebat cum isi evalueaza activitatea, acesta a raspuns iritat:

  • L-am adus pe Ioan Paul II in Romania, eram ambasador la Paris cand s-a incheiat parteneriatul strategic franco-romanam, am trait diplomatia in ultimii 15 ani in toate ipostazele imaginabile, am fost in momente de criza acolo unde trebuia, am gestionat si crizele consulare fara niciun fel de balba. E jenant pentru un om educat sa se laude singur si cu atat mai mult in fata presei. Nu-mi cereti sa spun ca am fost unministru performant sau mai putin performant, pot spune doar ca reprezint prin experienta mea internationala un produs plauzibil al diplomatiei romanesti.

Conferinta de presa s-a terminat in aplauzele angajatilor din MAE prezenti.