Regizorul de teatru si televiziune Tudor Mărăscu a murit, duminica, la varsta de 71 de ani, dupa o grea suferinta, informeaza Agerpres. De-a lungul activitatii sale artistice, Tudor Mărăscu a creat peste 60 de spectacole de teatru si filme, lucrand mult in televiziune.

Tudor Marascu (arhiva - 2005)Foto: Agerpres

Tudor Marascu s-a nascut pe 10 noiembrie 1940. Absolvent al IATC (1970), a fost o personalitate a regiei de teatru si de film, fie el de televiziune sau lungmetraj cinematografic. S-a impus cu montari de anvergura pe scena teatrelor importante, abordand in egala masura toate tipurile de piese, de la drame si tragedii la comedie, in virtutea crezului sau ca menirea teatrului este sa aiba cat mai multi spectatori.

A semnat regia a zeci de spectacole, la Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul National din Bucuresti, precum si la teatre din tara. Dintre piesele montate de marele regizor mentionam: 'Doamnele domnului Caragiale' - one woman show cu Rodica Mandache; 'Si totusi Eminescu' de I. Nicolescu; 'Asteptam pe altcineva' de Paul Ioachim; 'Hotel Zodia gemenilor' de Valentin Munteanu; 'Sluga la doi stapani' de Carlo Goldoni; 'Dulcea pasare a tineretii' de Tennessee Williams (premiera in 2005; piesa a fost jucata la sala 'Atelier' a TNB si in stagiunea 2009-2010); 'Harvey' de Mary Chase; 'O dragoste nebuna, nebuna, nebuna' de Tudor Popescu; 'Totul in gradina' de Edward Albee; 'Un regat pentru un asasin' de Peter Karvas; 'Omul care aduce ploaia' de R. Nesh si multe altele.

A semnat, de asemenea regia multor spectacole de televiziune, precum si a filmelor TV: 'In vantul de martie', 'Adio Europa' - serial TV, 'Conu Leonida fata cu reactiunea'. Alaturi de activitatea scenica, s-a impus ca unul dintre numele de prima marime ale regiei de televiziune, cu realizari atat in teatrul, cat si in filmul artistic de televiziune.

De asemenea, biografia sa artistica a evidentiat virtuti de scenarist si regizor de film: 'Buna seara, Irina' (1980), 'Invingatorul' (1981), 'Singur de cart' (1983) - coscenarist alaturi de Laurentiu Fulga, 'Increderea' (1984) - coscenarist alaturi de Vladimir Alexe, 'Miracolul' (1987) - coscenarist alaturi de Ion Baiesu, 'Conu Leonida in fata cu reactiunea' (2001) - film TV s.a. A fost profesor asociat la UNATC 'I.L. Caragiale'.