Buget insuficient, coruptie, exod al medicilor, lipsa de empatie fata de cei bolnavi: sistemul romanesc de sanatate, unde un proiect de reforma a declansat o ampla miscare de contestare, are nevoie de o terapie de urgenta, scrie agentia AFP.

De zece zile mii de persoane ies in tara pentru a cere demisia presedintelui Traian Basescu si a guvernului de centru dreapta.

Intr-o tara care a acceptat cu stoicism o cura drastica de austeritate, scanteia a fost demisia fortata a fondatorului serviciului de urgenta, doctorul Raed Arafat, dupa un conflict cu Traian Basescu asupra reformei din sanatate.

Criticat din toate partile, acest proiect care prevedea acordarea unui loc principal pentru sistemul privat a fost in cele din urma retras si doctorul Arafat a revenit la Ministerul Sanatatii.

Numerosi analisti, medici si pacienti spun insa ca o reforma a sistemului este vitala.

"Trebuie luate masuri pentru a reduce arieratele spitalelor, pentru a imbunatati accesul la ingrijire si al calitatii serviciilor", a spus Richard Florescu, directorul pentru programe sociale al Bancii Mondiale la Bucuresti.

Desi a crescut de patru ori in sase ani, pentru a ajunge la 5,5 miliarde de euro in 2011, bugetul pentru Sanatate se dovedeste in continuare insuficient. Romania acorda de-abia 4% din PIB pentru Sanatate, fata de 11% in Franta. Un numar redus de cotizanti (6,7 milioane la o populatie de 21,5 milioane), proasta gestionare, coruptie: explicatiile sunt multiple, noteaza AFP.

Pentru Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru protectia pacientilor, "oricat de mare ar fi, bugetul nu va fi niciodata suficient pentru ca banii sunt sifonati".

El spune ca actualul sistem de asigurari a condus la inflorirea unor retele de cabinete, laboratoare, farmacii, importatori si distribuitori de echipamente medicale controlate de membri sau persoane apropiate partidelor politice si care sunt "abonati" la achizitiile publice.

Acest fenomen ar fi fost stavilit daca ar fi fost inlocuite casele de asigurare de stat cu asiguratori privati, cred unii experti. Altii spun insa ca introducerea asiguratorilor privati in lipsa unor fundamente solide ale sistemului nu va ameliora situatia.

O alta problema este legata de mita acordata pentru a beneficia de ingrijiri de calitate sau pur si simplu de bunavointa personalului medical.

"Imediat dupa ce am fost internata in spital pentru o operatie de vezica, am fost informata despre 'tarifele' practicate de chirurg si de anestezist", spune Monica Petre, o pensionara.

Pentru ca, desi serviciile medicale sunt acoperite de asigurarea de sanatate, niciun pacient nu merge la spital fara sa pregateasca niste plicuri bine garnisite, scrie agentia AFP.

Cotidianul Evenimentul Zilei a publicat vineri un "mercurial" al mitei, care merge de la 500 de euro pentru o cezariana si pana la 3.000 de euro pentru o interventie neurochirugicala.

"Platile informale" in acest sector reprezinta aproximativ 300 de milioane de euro pe an, potrivit unui studiu realizat pentru Banca Mondiala.

Analistii avertizeaza ca, atata vreme cat salariile primite de medici sunt de zece ori mai mici decat cele primite de colegii lor occidentali, coruptia si exodul personalului vor continua.

Numerosi romani deplang un sistem "inuman" unde lipsa de respect si de empatie pentru pacienti este adeseori mai grava decat penuria de medicamente sau echipamentele vetuste.

"Este o situatie criminala. Exista inca medici buni, pasionati, dar cel mai adesea este tratat de o maniera deplorabila, incepand cu modul in care ti se vorbeste si pana la ingrijirile care sunt sau nu acordate", spune, pentru AFP, Ana, o bucuresteanca in varsta de 32 de ani, victima unei boli grave.