​Fostul suveran Mihai I si principesa Margareta urmaresc manifestatiile de protest "cu profunda ingrijorare" si sunt alaturi de toti cei care, in aceste momente, au nevoie de incurajare si solidaritate, se arata intr-un comunicat de presa al Familiei Regale. Potrivit documentului, "clasa politica a tarii are datoria de a da raspunsurile pe care oamenii, pe drept cuvant, le asteapta".

Regele Mihai IFoto: HotNews / DP

"Familia Regala stie ca tot mai multi romani isi exprima cu tarie convingerile si nemultumirea, de mai multe zile, in orasele tarii si in strainatate. Povara cetatenilor este din ce in ce mai apasatoare. Clasa politica a tarii are datoria de a da raspunsurile pe care oamenii, pe drept cuvant, le asteapta. Romanii si-au pierdut increderea. Ei cer astazi politicienilor un comportament public rupt complet si definitiv de naravurile trecutului", se precizeaza in comunicatul de presa.

In document se precizeaza ca "Regele si Principesa Mostenitoare urmaresc evenimentele cu profunda ingrijorare si raman hotarati sa faca tot ce este in puterea lor pentru a apara si promova interesele Romaniei, fara sa favorizeze nici o formatiune politica. Aceasta a fost datoria Coroanei Romane, in fiecare generatie, si va ramane astfel in viitor."

Potrivit Familiei Regale, protestele sunt generate nu doar de criza economica mondiala, ci si de "frustrarea" pe care o au romanii o resimt la adresa politicienilor: "Fara nici o indoiala, criza economica mondiala afecteaza Romania. Dar este, totodata, evident ca protestele din tara noastra merg mult mai departe decat atat: romanii isi exprima frustrarea fata de politicieni care nu au privit niciodata dincolo de ingustele lor interese, care au fost mai mult ocupati cu mici dispute personale decat cu buna administrare a tarii."

In mesajul sau adresat Parlamentului Romaniei, Regele Mihai I a spus ca, "cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil si generos", se arata in comunicat.

"Lectia de istorie pe care tinerii au dat-o tarii in decembrie 1989 arata ca romanii au incredere deplina in virtutile democratiei si libertatii atunci cand destinul tarii este la raspantie. Europa si Romania trec impreuna prin vremuri de restriste. Cu atat mai mult astazi avem nevoie ca politica sa respecte locul cuvenit pe care i-l confera democratia si sa nu ia locul competentei, in spatiul public si institutional", precizeaza sursa citata.