"Desi autonoma fata de Stat (Constitutia Romaniei, art. 29, alin 5) si neutra din punct de vedere politic, totusi Biserica nu poate fi indiferenta fata de suferinta poporului pe care il pastoreste pe calea mantuirii", se precizeaza vineri intr-o declaratie difuzata de Biroul de Presa al Patriarhiei Romane. Biserica afirma ca "in aceste momente dificile, trebuie sa sporim rugaciunea, dialogul si cooperarea pentru a gasi impreuna modalitati practice de rezolvare a problemelor existente si de restabilire a increderii in institutiile cu responsabilitate maxima pentru viata societatii romanesti, indeosebi in contextul international prezent care este confuz si instabil".

Iata comunicatul complet al Patriarhiei Romane:

"Intrucat situatia actuala de profunda nemultumire in care se afla poporul roman este deosebit de grea, ca urmare a crizei morale si economice din societate, in cadrul viitoarelor sedinte ale Adunarii Nationale Bisericesti si Sfantului Sinod ale Bisericii Ortodoxe Romane din 15-16 februarie 2012 va fi dezbatuta cu prioritate problema cum poate contribui Biserica, prin cuvant si fapta, la schimbarea starii actuale de criza a societatii romanesti.

Desi autonoma fata de Stat (Constitutia Romaniei, art. 29, alin 5) si neutra din punct de vedere politic, totusi Biserica nu poate fi indiferenta fata de suferinta poporului pe care il pastoreste pe calea mantuirii. Prin urmare, ea trebuie sa-si exercite, in acelasi timp, vocatia de factor al pacii sociale (Legea cultelor, art. 7, alin. 1) si de aparatoare a demnitatii umane atunci cand aceasta este umilita din cauza nedreptatilor sociale, a saraciei si neajutorarii.

Ca atare, consideram ca in aceste momente dificile, trebuie sa sporim rugaciunea, dialogul si cooperarea pentru a gasi impreuna modalitati practice de rezolvare a problemelor existente si de restabilire a increderii in institutiile cu responsabilitate maxima pentru viata societatii romanesti, indeosebi in contextul international prezent care este confuz si instabil. In pofida dificultatilor existente, crestinii trebuie sa cultive solidaritatea cu cei ce sufera si speranta ca putem depasi criza actuala".