Miting USL

La Arcul de Triumf s-au strans peste 7.000 mii de persoane venite din toata tara la un miting organizat de USL. Mobilizarea PNL a fost masiva, in timp ce putini PSD-isti au venit la miting. Tonul scandarilor la adresa Puterii si a presedintelui Basescu a fost dat de cei doi lideri ai USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, iar grupuri de manifestanti au plecat spre Piata Universitatii. Crin Antonescu: "Mesajul meu catre protestatarii din Piata Universitatii: Nu stiu pe cine veti vota, dar va iubim! Bine ati venit, scapam de astia!". Ulterior, cateva sute de manifestanti au plecat in Piata Universitatii unde au fost nevoiti la huiduielile celor prezenti acolo sa renunte la steagurile si insemnele de partid. Mitingul USL s-a incheiat fara evenimente deosebite.

Principalele momente ale mitingului USL:

  • 18.40 Mitingul USL s-a incheiat fara evenimente deosebite. Singurele incalcari ale protocolului convenit cu fortele de ordine au fost momentele in care grupuri de manifestanti au blocat Piata Victoriei, Bd. Lascar Catargiu si Piata Romana.

18.23: Piata Victoriei a fost deblocata complet, traficul rutier s-a reluat pe toate arterele, mai putin pe Bd. Lascar Catargiu - ocupat de manifestantii care au plecat de la Arcul de Triumf catre Piata Universitatii.

18.15: Reporterul HotNews.ro estimeaza ca cel putin 500 de manifestanti USL au plecat pe jos pe Bd. Lascar Catargiu, care e blocat, spre Piata Romana si mai departe spre Piata Universitatii. Manifestantii sint escortati de politie si jandarmi. In Piata Victoriei s-a dat drumul la circulatia rutiera pe citeva artere.

18.04: Grupuri de oameni se duc catre intersectia Kiseleff cu strada Ion Mincu, acolo unde sint parcate autocarele cu care pleaca inapoi acasa. Alte grupuri pleaca spre Piata Universitatii, purtind steaguri si pancarte.

18.00: Situatia din Piata Victoriei e in continua schimbare: acum piata a fost din nou ocupata de manifestantii veniti de la Arcul de Triumf, transmite reporterul HN. Grupuri mici pleaca mai departe, spre Piata Universitatii.

17.55: Mitingul de la Arcul de Triumf s-a incheiat, oamenii au inceput sa plece spre autocare, in timp ce citeva grupuri au plecat spre Piata Universitatii.

17.43: Un mic haos in Piata Victoriei: Circa 20 de tineri au plecat pe trotuar spre Piata Romana. Pe de alta parte, manifestantii PNL si PSD baleiaza intre Piata Victoriei si Arcul de Triumf, transmit reporterii HotNews.ro.

17.42: Traficul rutier din Piata Victoriei a fost reluat, manifestantii au plecat din piata.

17.37: Tot mai multi dintre simpatizantii PNL si PSD pleaca din Piata Victoriei spre Arcul de Triumf, la indemnul liderilor care au portavoce. Ei sint admonestati de un grup de tineri care striga "Tradatorii!" si "Spre Universitate!"

17.30 Un grup masiv de oameni a plecat din Piata Victoriei spre Arcul de Triumf, transmite reporterul HN. Traficul rutier e in continuare blocat.

17.25: In Piata Victoriei a ajuns un grup de 30 de tineri cu comportament si gesturi similare cu cele ale vandalilor care s-au batut cu jandarmii la Universitate, transmite reporterul HN.

17.19: Reporterul HotNews.ro transmite ca traficul rutier este blocat complet in Piata Victoriei, unde citeva sute de protestatari cu insemne PNL si PSD au ocupat piata. Un dispozitiv de citeva sute de jandarmi e in fata sediului Guvernului.

17.12: Crin Antonescu: Mesajul meu catre protestatarii din Piata Universitatii: Nu stiu pe cine veti vota, dar va iubim! Bine ati venit, scapam de astia!

17.11: Victor Ponta: Anul acesta e anul caderii lui Basescu. Doamne-ajuta!

17.08:Un grup de manifestanti a ocupat Piata Victoriei, desi mitingul nu avea autorizatie pentru acest loc.

16.56: Daniel Constantin, presedintele PC: Ii salut pe cei 20.000 de oameni adunati aici. Cind va ajunge la guvernare, USL ii va ancheta pe toti cei care v-au impiedicat sa veniti aici: sefii Politiei romane, sefii Jandarmeriei si sefii Autoritatii Rutiere Romane.

  • Intre timp, un manifestant a fost luat cu ambulanta dupa ce i s-a facut rau

16.50: Remus Cernea vorbeste de pe scena: "Am venit de la Universitate sa va aduc principalul mesaj: Jos Basescu!" Multimea preia imediat sloganul, cei aproximativ 7.000 de protestatari strigind la unison.

16.45: Pe scena vorbeste Sorin Rosca Stanescu: "E ultimul meu discurs ca ziarist. Incepind de miine, discursurile mele vor fi politice, am decis sa ma inscriu in PNL"

Imagini cu Crin Antonescu si Victor Ponta intre manifestanti:

16.41: Gheorghe Zamfir: "Nu romanii ne-au romanizat pe noi, noi i-am romanizat pe ei. Noi am vorbit limba lor inaintea lor!". Plus: "Sintem unul dintre cele mai superbe popoare: am invins America, am invins Australia!"

16.38: Cum titreaza televiziunile de stiri la ora 16.30:

  • Antena 3: Miting de proportii in Capitala
  • Realitatea: Ponta si Antonescu, la mitingul Opozitiei
  • Romania TV: Proteste fara precedent in Romania
  • B1 TV: Capitala, mitinguri si proteste
  • TVR Info: "Mitingul pentru libertate" al Opozitiei

16.30: Vorbeste pe scena actorul Mircea Diaconu, parlamentar PNL: "Parca sintem blestemati ca din 20 in 20 de ani sa iesim in strada". In spatele sau, pe scena se afla naistul Gheorghe Zamfir.

16.28: Participantii au intonat imnul Romaniei. Pe scena, Crin Antonescu a cintat imnul, in timp ce Victor Ponta a tacut.

16.24: La miting a ajuns si Crin Antonescu. Din boxe se aude melodia We will rock you

16.22: Imagini cu Victor Ponta la miting, insotit de Rovana Plumb, Titus Corlatean si Eugen Bejinariu

16.15: Organizatorii spun ca de la tribuna vor vorbi reprezentantii societatii civile, unul dintre ei fiind Remus Cernea

16.13: La miting a ajuns si Calin Popescu Tariceanu. Fostul premier face o adevarata baie de multime

16.08: La protest a venit si un grup de 10 persoane, membri ai unei asociatii de protectie a animalelor

Grup de manifestanti PSD la mitingul USL

Grup de manifestanti PSD la mitingul USL

Foto: Hotnews

16.00: Un grup mare de simpatizanti PSD a sosit dinspre Bd. Constantin Prezan, transmite reporterul HN

15.56: La mitingul USL au venit deja peste 5.000 de oameni, dar este greu de estimat numarul exact din cauza faptului ca in zona continua sa soseasca grupuri mari de manifestanti, transmite reporterul HN

15.53: Organizatorii anunta de la tribuna ca mai multe autocare cu protestatari ar fi oprite de Politie la intrarea in Bucuresti si ca in zona ar fi bruiate telefoanele mobile. Reporterul HotNews.ro la fata locului transmite ca telefonul mobil functioneaza

VIDEO: Radu Mazare, la protestul USL:

15.42: La protest a ajuns si Victor Ponta. In timp ce Radu Mazare a intrat direct in multime cu colegii sai din Constanta, Victor Ponta a fost mai discret, pastrind cumva distanta fata de manifestanti

15.17: Numarul simpatizantilor USL creste constant, pe Bd. Kiseleff sosesc in permanenta grupuri de 80-100 de manifestanti, majoritatea purtind insemnele PNL sau banderole galbene. Putini simpatizanti PSD adunati. In fata Arcului de Triumf a fost amenajata o scena pe care se vor urca liderii politici ai Opozitiei

Ce spun oamenii despre miting:

15.10: Numele lui Traian Basescu apare pe cele mai multe dintre pancartele purtate de manifestanti, dupa cum transmite Agerpres: "Basescu a mintit, romanii au saracit", "Vointa poporului, demisia dictatorului", "Basescu, PDL - datorii, hotie, someri, saracie".

14.58: La Arcul de Triumf s-au strins deja peste 1.000 de protestatari, iar oamenii continua sa vina. In zona sint parcate zeci de autocare ce au adus manifestantii din tara.

  • Organizatiile judetene ale PSD nu isi vor trimite reprezentantii la mitingul de joi, pentru care autorizatia a fost obtinuta de PNL. Singurele exceptii sint organizatiile PSD Bucuresti si PSD Constanta, Radu Mazare fiind singurul lider local care vine in Capitala cu un grup de manifestanti.

Trafic restrictionat si rute ocolitoare:

In Bucuresti traficul rutier este restrictionat joi in intervalul orar 14:00 - 19:00 pe Sos. Kiseleff, intre Piata Arcul de Triumf si Piata Victoriei, precum si pe strazile care intersecteaza artera respectiva, exceptie facand bd. Ion Mincu, care este inchis gradual, in functie de numarul participantilor la o adunare publica pe Soseaua Kiseleff.

In data de 19 ianuarie, conform avizului Comisiei Tehnice de Circulatie din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, intre orele 15:30 - 18:00, se va desfasura o adunare publica pe Sos.Kiseleff dupa cum urmeaza:

- intre orele 14:30 - 15:30 afluirea participantilor;

- intre orele 15:30 - 18:00 miting pe Sos. Kiseleff, intre Piata Arcul de Triumf si str. Monetariei;

- intre orele 18:00 - 19:00 defluirea participantilor.

Rute ocolitoare:

- Piata Presei Libere - Piata Montreal - bd. Marasti - bd. Alexandru Averescu - str. Turda - Podul Grant;

- Sos. Bucuresti Ploiesti - bd. Aerogarii - bd.Nicolae Caramfil - Piata Charles de Gaulle - bd. Aviatorilor.