Reforma sanatatii este o necesitate supra-acuta, dar ea nu se poate realiza peste noapte, un orizont de timp rezonabil pentru implementarea unui astfel proiect fiind anul 2020, a declarat profesorul doctor Ioan Lascar, presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti, la discutiile de miercuri cu lideri ai PDL pe tema noii legi a sanatatii. "Nu cred ca se indoiesc prea multi oameni ca reformarea sistemului de sanatate este o necesitate supra-acuta. Sistemul de sanatate din Romania era intr-o stare de grava deteriorare iar utilizarea cuvantului 'colaps' nu mi se pare exagerata. Oricum, ne indreptam spre aceasta situatie iar felul in care era organizat si functiona sistemul de sanatate a demonstrat acest lucru", a afirmat Ioan Lascar, citat de Agerpres.

In opinia acestuia, nu este posibil ca reformarea sistemului de sanatate sa poata fi conceputa ca o actiune extrem de operativa: "Nu este o actiune chirurgicala, sa punem bisturiul si de astazi pe maine sa schimbam soarta sistemului de sanatate. Dupa parerea mea, stabilirea unor coordonate strategice trebuie sa vizeze in primul rand o tinta si un timp acordat acestor obiective. Eu si colegii mei am considerat ca elaborarea unei strategii presupune in prima instanta stabilirea unor tinte si a unui orizont de timp. Un astfel de orizont de timp mai aproape de anul 2020, dupa parerea mea si nu numai a mea, nu cred ca este posibil. Dar elaborarea unui cadru legislativ, care sa permita abordarea etapizata, stabilirea unui timing si in primul rand un acord general al tuturor actorilor, nu poate fi abordat decat prin prisma transpartinica".

Presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti mai spune ca lipsa unei strategii transpartinice a facut ca "toate cele cateva zeci de tentative de reformare a sistemului de sanatate" sa duca la "tot atatea esecuri".

La discutii, din partea PDL au mai participat vicepresedintele Mihaela Popa iar ca reprezentati din sanatate Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Cristian Oana, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti, si fostul ministru al Sanatatii profesorul doctor Mircea Cinteza.