Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social (Guvern, BNR, reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor), a carui infiintare a fost decisa de Executiv pe data de 27 octombrie, se reuneste marti pentru a treia oara, anunta Mediafax. Confederatiile sindicale au anuntat ca nu participa la sedinta de marti, invocand faptul ca nu exista o ordine de zi, potrivit Realitatea tv. Marti, Consiliul National Tripartit, la care si-a anuntat prezenta premierul Emil Boc, se reuneste in contextul in care in ultimele patru zile au avut loc manifestatii in Bucuresti si in numeroase alte orase din tara.

"Introducerea in Legea Dialogului Social a prevederii privind constituirea Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social s-a realizat la solicitarea partenerilor sociali, in urma consultarilor care au avut loc pentru elaborarea actului normativ", preciza Guvernul in toamna trecuta.

Principale atributii ale Consiliului National Tripartit sunt asigurarea cadrului de consultare pentru stabilirea salariului minim garantat in plata, dezbaterea si analiza proiectelor de programe si strategii elaborate la nivel guvernamental, solutionarea pe calea dialogului tripartit a diferendelor de natura sociala si economica, negocierea si incheierea acordurilor si pactelor sociale, precum si a altor intelegeri la nivel national si monitorizarea aplicarii acestora, analizarea si, dupa caz, aprobarea solicitarilor de extindere a aplicarii contractelor colective de munca la nivel sectorial pentru toate unitatile din sector.

Prima sedinta a acestui organism a avut loc pe 1 noiembrie, cand premierul Emil Boc le-a spus participantilor ca bugetul porneste in anul 2012 de la o estimare redusa a cresterii economice, fara majorari "neanuntate" de taxe, dar cu posibila extindere a bazei de impozitare.

O noua reuniune a Consiliului a avut loc pe 6 decembrie, iar Boc le-a transmis patronatelor si sindicatelor ca Guvernul analizeaza varianta cresterii salariului minim de la 670 lei la 700 lei, nivel maxim peste care nu poate trece in lipsa fondurilor bugetare, concomitent cu eliminarea impozitului pe venit pentru salarii intre 700 lei si 1.000 lei.