Emisiunea Discutia de luni, realizata de Dan Tapalaga si transmisa LIVE pe RFI, i-a avut invitati in aceasta seara pe Sorin Ionita, director la ExpertForum si Vlad Mixich, jurnalist HotNews.ro, care au discutat despre protestele din Bucuresti si reforma sanatatii. Printre punctele abordate in cadrul discutiilor se numara: profilul protestatarului prezent la mitingurile din Capitala si din alte orase ale tarii, influenta retelelelor de socializare in coagularea nemultumirilor si organizarea actiunilor de protest, interventia jandarmilor, potentialul protestelor dar si posibilitatea unei noi reforme a sanatatii in contextul anului electoral 2012.

Asculta integral Discutia de Luni in varianta AUDIO

Descarca fisierul audio in format MP3

Principalele declaratii ale invitatilor:

  • Profilul protestatarului

Attila Biro (corespondent HotNews.ro in Piata Universitatii): Profilul protestatarului prezent astazi in Piata Universitatii seamana cu cel de ieri in mare masura. A existat astazi o organizare a acelor manifeste. In manifeste se preciza ca exista un comitet de initiativa. S-a vazut o coagulare, oarecum, si acele avenimente, cu o mica piesa de teatru, pancarte etc.

Sorin Ionita (director la ExpertForum): E o lume diversa [n.r. prezenta la protest]: Sunt oameni cu frustrari reale de criza care trebuie sa se sparga in capul cuiva, sunt organizarile politice, sunt studenti, sunt organizatii ecologiste, sunt cei de la Rosia Montana care reproseaza punctual ceva presedintelui.

Vlad Mixich (jurnalist HotNews.ro): Nu uitati ca Bucurestiul este atipic. Un oras cu un nivel de trai mult mai ridicat. Toate televiziunile sunt concentrate aici. Nu stim prea multe despre profilul protestatarului din celelalte orase ale tarii.

V.M.: Televiziunile amplifica ce s-a intamplat.

V.M.: Au lipsit complet din strada medicii, desi laitmotivul a fost Legea Sanatatii.

V.M.: Se vorbea astazi despre retelele de internet care, in Romania, au reusit sa realizeze ceva. M-am uitat astazi in piata si, pe la ora 17.00, media de varsta a protestatarilor era in jur de 50 de ani, ori ma indoiesc ca acestia folosesc Facebook.

S.I.: Ma asteptam sa fie mai multi elevi de liceu prezenti la proteste, sa vina sa vada.

Dan Tapalaga: Se pare ca protestele nu au iesit de pe Facebook.

  • Interventia ministrului Igas:

S. I.: Zilele acestea, in contextul Romaniei, nu as critica actiunile jandarmeriei. Nu au fost nici prea duri dar nici mamaligi. E mai bine asa decat sa fi fost prea duri si sa fie dat in altceva.

V.M.: Interventia ministrului Igas a fost defazata. Jandarmii au dansat ca pe o sarma: nici prea duri, nici prea moi.

D. T.: Am fost ieri, pentru 4 ore, in mijlocul multimii. Mi s-a parut subreprezentata jandarmeria in strada.

  • potentialul protestelor

V.M.: Daca Raed Arafat va alege sa lucreze cu Ministerul Sanatatii, si sunt semne ca asta va face, atunci e putin probabil ca oamenii sa mai iasa in strada fara un simbol, un catalizator.

S.I.: Cred ca partidele din opozitie vor avea interesul sa mentina nucleul protestelor impotriva lui Traian Basescu. Cred ca asta incearca sa faca; sa institutionalizeze un loc in fiecare oras, in care cativa oameni cu pancarte sa protesteze, sa semneze o lista impotriva lui Traian Basescu.

V.M.: Depinde de conditiile meteorologice. Daca va cadea zapada, vom vedea doar urme de pasi. Daca vremea se mentine, vom putea conta pe capacitatea de concentrare a mass-mediei.

  • Mai are sens sa discutam despre o lege a sanatatii, in acest context?

V.M.: Am vazut, zilele acestea, un presedinte tacut, in timp ce saptamana trecuta a fost foarte vocal.

S. I.: Traian Basescu nu trebuia sa retraga reforma sanatatii. Mi s-a parut ultima greseala dintr-o suita de greseli. Reforma sanitara este inmormantata la ora actuala.

V.M.: Uitandu-ne retrospectiv la pozitia si actiunile presedintelui fata de Legea Sanatatii, acum, la sfarsitul procesului ai impresia ca parca el nici nu ar fi vrut sa treaca legea.

S.I.: In anul acesta electoral, eu nu cred ca se poate. Intr-un an electoral, e riscat sa spui ca acesta este pachetul minimal de servicii, pentru restul trebuie sa platesti.