Managementul schimbarii este stiinta care studiaza procesul schimbarii. Modelul teoretic e destul de laborios, voi incerca o simplificare extrema, pentru a intelege motivul pentru care reforma sistemului de sanatate s-a impotmolit, scrie Claudiu Minea, pe blogul Jeopardy.

Pentru ca o schimbare sa fie un succes, sunt necesare cateva conditii si cativa pasi de urmat.

Primele doua conditii ale schimbarii sunt:

1. O puternica presiune externa in favoarea schimbarii

Este evidenta, fiind sintetizata de sentimentul ca 'asa nu se mai poate'.

2. O puternica presiune interna in favoarea schimbarii.

Este la fel de evidenta, cea mai puternica dovada fiind reprezentata de numarul imens de doctori/asistenti/etc care au ales sa paraseasca Romania in favoarea unei alte tari, imediat ce au avut aceasta posibilitate.

Aceste prime doua conditii fiind indeplinite, trecem la urmatoarele doua, care au fost mai degraba un esec:

3. O puternica viziune pozitiva asupra viitorului.

Pe scurt, aici suntem, aici vrem sa ajungem. Ori aceasta viziune a fost una jalnica, cu o noua lege care naste mai multe intrebari decat raspunsuri, lasand o serie de aspecte sa fie clarificate de legislatia secundara.

4. Un lider care sa inspire incredere asupra directiei schimbarii.

Presedintele Traian Basescu si-a asumat acest rol. Ori, dupa cativa ani de batalii politice intense, presedintele nu mai are credibilitatea de a insufla incredere ca schimbarea este in directia corecta. Ca o paranteza, oamenii mai degraba vor urma un lider care le inspira increderea + un program indoielnic, decat un lider dubios + un program impecabil.

In acest punct, deja succesul schimbarii incepe sa fie pus sub semnul intrebarii. Ceea ce a urmat, nu a facut decat sa agraveze lucrurile.

Pe parcursul implementarii schimbarii, alte conditii sunt necesare. Prin modul cum au decurs lucrurile, aceste conditii (care in mod normal apareau ulterior), au devenit 'scadente' chiar inaintea inceperii procesului schimbarii.

5. Sustinerea factorilor favorizanti schimbarii si neutralizarea sau diminuarea fortelor anti-schimbare

Intrarea presedintelui intr-un conflict sever cu Raed Arafat a dinamitat conditiile 4 si 5. Intr-o Romanie aflata intr-o cumplita lipsa de modele, doctorul Raed Arafat se bucura de o credibilitate care transcede domeniul sanitar. Situarea liderului procesului schimbarii in pozitie adversa fata de una din cele mai respectate persoane din sistem a impotmolit definitiv procesul schimbarii.

6. In sfarsit, pentru ca sistemele mari sunt greu de reformat simultan pe toate palierele sale, teoria recomanda ca schimbarea sa inceapa cu un proiect pilot. Succesul proiectului pilot se constitue ca o parghie pentru continuarea schimbarii si are rolul de a diminua ulterior rezistenta la schimbare.

Aducerea in prim plan a schimbarilor in sistemul de urgenta (una dintre cele mai performante componente ale sistemului de sanatate) a transformat implicit sistemul de urgenta in proiect pilot. O noua eroare grava de abordare.

Cam astea sunt in cateva cuvinte.

Pentru sfarsit doua scurte consideratii:

1. Nevoia de reforma in sistemul de sanatate ramane reala. Retragerea noii legi a sanatatii e doar un pas inapoi dintr-un proces ce se anunta lung si dificil.

2. Euforia reprezentantilor USL fata de manifestarile de strada (sustinerea doctorului Arafat si contestarea presedintelui Basescu) ma face sa cred ca au cazut intr-o capcana. Aceste manifestatii nu vor evolua in directia 'anti-PDL / pro-USL' ci mai degraba 'anti-politicieni-de-oriunde-ar-fi / pro-specialisti'. USL nu va capitaliza electoral aceste nemultumiri.

Comenteaza pe Jeopardy