Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Cristian Irimie, a declarat vineri, dupa intalnirile cu reprezentantii Camerei de Comert Romano - Americane (AmCham) si ai Federatiei Solidaritatea Sanitara, ca termenul de dezbatere a proiectului de lege a sanatatii a fost prelungit cu cel putin inca 30 de zile, transmite Agerpres.

Cristian Irimie a precizat ca au fost abordate cu reprezentantii celor doua institutii aspecte generale ale legii sanatatii, urmand ca modificarile solicitate de participanti sa fie transmise sub forma de tabele comparative, ca baza pentru dezbateri punctuale.

"Noi dorim ca legea sa fie functionala in principal pentru pacienti. S-a discutat cu reprezentantii Camerei de Comert Romano -Americane in principal pe asigurarile private. A fost prezentat si punctul de vedere legat de legislatia medicamentului, pentru ca au fost reprezentanti si din aceasta zona, de participarea medicamentului in asigurarile de stat a populatiei", a spus secretarul de stat.

El a accentuat ca in principal s-a discutat despre participarea asiguratorilor privati, partea americana propunand amendamente.

"Neclaritatile vizeaza felul cum se va aplica legea, cum vor participa asiguratorii pentru ca nu toata lumea a inteles principiile legii", a explicat secretarul de stat.

La randul sau, directorul executiv al AmCham, Anca Harasim, a spus ca in cadrul intalnirii s-a dorit clarificarea unor prevederi din proiectul de lege astfel incat sa se poata formula un document de pozitie, cu observatii suplimentare.

"S-a discutat in principal problema asigurarilor pentru ca este un sistem nou introdus. In principal am vorbit despre companii deja existente aici care nu sunt membre ale Camerei de Comert Americane. Salutam aceasta reforma care este foarte necesara si la care vrem sa contribuim cat mai mult pentru a o face functionala", a subliniat Anca Harasim.

Ea a evidentiat ca asiguratorii s-au constituit intr-un grup de lucru pentru elaborarea de observatii astfel incat sarcina MS sa fie usurata pentru corelarea observatiilor cu asiguratorii si cu cei care asigura servicii private. "Este important ca partea de principii sa intre in lege si nu in legislatia secundara", a spus directorul executiv AmCham, precizand ca documentul consolidat va fi trimis la MS intr-o saptamana.