"Eutanasierea este impotriva demnitatii umane. Imaginati-va un camp imens pe care sunt 200.000 de caini si cativa oameni care ii omoara. Ati vrea sa va uitati acolo, sa vedeti imaginea asta? Ati vrea sa fiti unul dintre cei care ii omoara? (...) Motivul constitutional este ca textul este gresit scris. Este confuz si nu poate fi aplicat pentru ca face un amalgam intre mai multe alineate (...) Imaginati-va un caine eutanasiat si pe urma aruncat in strada", a declarat joi, presedintele Curtii Constitutionale (CCR), Augustin Zegrean, facand referire la decizia de miercuri a CCR de a declara neconstitutionala legea cainilor fara stapan.

Foto:

"E greu sa spun pe ce motiv a respins CCR legea. Pe motiv ca eutanasierea nu este un lucru normal, este impotriva demnitatii umane. Imaginati-va un camp imens pe care sunt 200.000 de caini si cativa oameni care ii omoara. Ati vrea sa va uitati acolo, sa vedeti imaginea asta? Ati vrea sa fiti unul dintre cei care ii omoara? Deci este vorba nu doar despre demnitatea omului care se uita, ci si despre cea a celui care este pus sa faca acest lucru. Dar nu asta este neaparat motivul constitutional, asta este un altfel de motiv, este un motiv pe care o sa-l inteleaga cine poate sa-l inteleaga", a declarat presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, noteaza EVZ care citeaza NewsIn.

Presedintele CCR mai spune ca textul legii declarate neconstitutionala este confuz si ca nu poate fi aplicat.

"Motivul constitutional este ca textul este gresit scris. Este confuz si nu poate fi aplicat pentru ca face un amalgam intre mai multe alineate. De exemplu, spune ca, in situatia cainilor care nu sunt revendicati in 30 de zile de la data la care au fost luati la adapost, se poate lua una dintre urmatoarele masuri si insira acolo mai multe masuri, dintre care una este eutanasierea, dupa care spune sau doua dintre acestea combinate. Ei, imaginati-va un caine eutanasiat si pe urma aruncat in strada", a mai spus Zegrean.

"Motivarea o vom afla in foarte scurt timp. Decizia este deja scrisa, urmeaza sa fie citita in plenul Curtii si apoi o vom publica in Monitorul Oficial. Saptamana viitoare va fi facuta (publica, n.red.)", a declarat presedintele CCR despre motivarea Curtii.

CCR a decis ca legea cainilor maidanezi este neconstitutionala

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca este neconstitutionala Legea referitoare la cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia.

"Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis, in parte, obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile art.I pct.8 din Legea pentru modificare si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan sunt neconstitutionale", potrivit unui comunicat de presa al institutiei.

Acesta precizeaza ca "argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Iata articolul respins de CCR:

Articolul I. pct. 8:

(1) In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare prevazut la art. 4, cainii nu au fost revendicati sau adoptati conform prevederilor anexelor nr. 4 si 5, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau o combinatie a acestora, conform hotararii consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective.

(2) In perioada de cazare a cainilor in adaposturi se rezolva cu prioritate cererile de revendicare a acestora.

(3) Cainii nerevendicati in termen de 7 zile pot fi adoptati de persoane fizice si persoane juridice, precum si de catre centrele de adoptie special amenajate si organizate in acest scop, apartinand organizatiilor si fundatiilor pentru protectia animalelor, cu respectarea prevederilor art. 8 alin. (3).

(4) Cainii cu varsta de pana la 5 luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare/adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni.

Ce prevede leagea cainilor comunitari, declarata neconstitutionala

Camera Deputatilor a adoptat, in 22 noiembrie, Legea privind cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toti cainii vor fi "cipati".

Conform legii, consiliile locale aveau obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan si vor trebui sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini.

De asemenea, cainii trebuie tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari. In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotararii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective, se precizeaza in actul normativ.

In prezent sunt doua legi care se bat cap in cap: una permite eutanasierea cainilor comunitari si alta interzice acest lucru

Decizia CCR lasa primariile din Romania sa aleaga dintre doua legi care se bat cap in cap in privinta eutanasierii maidanezilor, sustin primarii din tara contactati de HotNews.ro.

In momentul de fata exista doua legi cu prevederi contrare, au declarat pentru HotNews.ro primarii contactati. Este vorba despre Legea 227/2002, modificata de Legea 391/2006, care permite eutanasierea cainilor fara stapan, daca dupa sapte zile de la transportarea in adaposturi cainii nu au fost revendicati sau adoptati.

Pe de alta parte, Legea 9/2008, care nu abroga Legea 227/2002 potrivit edililor, prevede ca "este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar".

In acest moment, mai multe ONG-uri care militeaza pentru protectia animalelor sustin ca au pornit procese impotriva primarilor din Tulcea si Brasov pentru ca acestia ar fi eutanasiat ilegal caini fara stapan.

Constantin Hogea, primarul Municipiului Tulcea, a declarat pentru HotNews.ro ca administratia pe care o conduce va continua sa functioneze dupa legea care este in vigoare, si anume legea 227/2002, legat de gestionarea maidanezilor, "care spune clar ca acestia sunt eutanasiati daca nu vine nimeni dupa sapte zile sa-i revendice sau sa-i adopte".

"Trebuie sa ne aliniem la o legislatie care este in vigoare. Iar vechea lege spune ca maidanezii sunt stransi de pe domeniul public si privat al localitatii, sunt dusi la adapostul de animale, sunt tinuti sapte zile, dupa care daca nu vine nimeni sa-i revendice sau sa-i adopte, sunt eutanasiati. Eu trebuie sa merg dupa o lege care este in vigoare", a precizat primarul din Tulcea.