Consilierul onorific al ministrului Sanatatii pe probleme de urgenta, Tudor Ciuhodaru, a afirmat miercuri ca "evaluarea dura" pe care o va face in sistemul medicinei de urgenta va duce la dezvoltarea acestui segment, transmite Agerpres.

Tudor CiuhodaruFoto: Agerpres

"Daca v-ati uitat cu atentie, partea care tine de sistemul de urgenta este nemodificata. Se asigura in continuare asistenta de urgenta gratuita de catre stat prin sistemul integrat 112. Ceea ce voi vrea sa fac este o evaluare a acestui sistem de urgenta in acest moment, pentru ca la intrebarea pe care am pus-o, cat costa?, cum este organizat?, cum functioneaza?, cati oameni sunt? si cate resurse sunt in acest sistem?, nu mi s-a dat niciun raspuns. Cred ca o evaluare dura pe care o voi face va face ca acest sistem sa mearga si sa se dezvolte. Mai mult decat atat, imi doresc ca fiecare dintre noi sa avem ambulante cu asistent si medic acolo unde avem nevoie si cand avem nevoie", a declarat Ciuhodaru.

Intrebat daca fostul subsecretar de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a fost invitat sa participe la elaborarea noii legi a sanatatii, Ciuhodaru a confirmat, adaugand totodata ca sunt asteptate si parerile organizatiilor neguvernamentale si profesionistilor din domeniu.

"L-am invitat si pe domnul Arafat in echipa care lucreaza la aceasta lege. Noi avem doar rol de consilieri, avem puncte care ne plac, puncte care nu ne plac, dar si puncte pe care le vrem schimbate. Sunt multe titluri in aceasta lege care merita atentie in acest moment. Este o lege aflata in dezbatere si spun ca este momentul sa ne linistim si sa mergem mai departe, sa ne asezam cu totii la masa - profesionistii din sistem, organizatiile de pacienti, Colegiul Medicilor, Ordinul Asistentilor Medicali din Romania si sa incercam sa facem o lege a sanatatii asa cum ne dorim", a explicat Tudor Ciuhodaru.

Acesta a vorbit, de asemenea, despre propunerile pentru echipa de lucru si a apreciat ca dezbaterea va conduce la elaborarea unui proiect legislativ in avantajul pacientului.

"Astazi, a doua zi de cand am fost numit consilier onorific al ministrului Sanatatii, incepem sa aducem o echipa de profesionisti. Doctorul Georgescu (Andrei Georgescu - n.r.) este seful celei mai mari unitati de primire a urgentelor la nivel national, trateaza sute de pacienti in fiecare zi. Ne stim de ani de zile si stiu ce a facut si in Ministerul Sanatatii pe vremea doamnei Bartos. Este omul care poate sa aduca un plus acestei echipe. De asemenea, cu doctorul Cepoi (Vasile Cepoi - n.r.) facem la Iasi primul Centru de Trauma si Toxicologie Sf. Ioan. Domnul ministru al Sanatatii stie de propunerile mele pentru echipa de profesionisti. Este vorba despre o echipa care va pune la masa dialogului pe cei care pot sa elaboreze aceasta noua lege a Sanatatii. Cred ca dezbaterea va duce la un nou proiect legislativ, care va fi in folosul pacientului", a subliniat Ciuhodaru.

Marti, ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a anuntat numirea in functia de consilier onorific al acestuia a lui Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR si medic la Unitatea de Primire a Urgentelor de la Centrul de Trauma si Toxicologie 'Sfantul Ioan' din Iasi.

La randul sau, medicul Andrei Georgescu, seful Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, a declarat miercuri ca a acceptat propunerea de numire in functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. Georgescu il inlocuieste pe medicul Raed Arafat care si-a anuntat marti demisia.