Inspectorii Ministerului Muncii din Iasi au constatat ca 931 de persoane care nu vad, nu aud sau au probleme psihice poseda permis de conducere, relateaza site-ul Buna Ziua Iasi.

In ultima perioada, inspectorii au verificat dosarele privind ajutoarele speciale acordate celor cu handicap si au constatat o multime de nereguli pe care le-au adus la cunostinta Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) printr-o adresa oficiala.

Pana in prezent insa, ministerul nu a luat nici o masura. "In urma verificarii s-a propus reevaluarea a 1.689 de persoane incadrate in diverse grade de handicap, majoritatea cu handicap fizic si vizual, mare parte a acestora prezentandu-se cu documente care confirmau incadrarea initiala, in ciuda evidentelor si constatarilor echipei. Mai mult, am constatat existenta in judet a 913 persoane cu handicap auditiv, vizual si psihic care poseda si permis de conducere, iar circa 60 la suta dintre acestea il au valabil", a declarat Alexandru Gabriel Grinea, inspector social in cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, citat de bzi.ro.

Solicitantii au depus dosare cu foarte multe acte medicale, bilete de internare, de externare, buletine de analize, retete etc., multe dintre ele fara vreo legatura concreta cu afectiunea pentru care s-a acordat incadrarea in gradul de handicap.

"In urma unor discutii purtate cu unii medici din clinicile si cabinetele medicale private iesene, am constatat ca exista dificultati in efectuarea investigatiilor medicale obligatorii in vederea incadrarii in gradul de handicap, fie din cauza faptului ca nu aveau aparatura medicala necesara investigarii anumitor afectiuni, fie din cauza iesirii din uz a efectuarii anumitor parametri functionali", a adaugat inspectorul social.

Aceste dosare, impreuna cu ancheta sociala facuta doar de un asistent social al autoritatii locale, au fost aprobate pe banda rulanta de comisie. "Dosarele, de cele mai multe ori incomplete, ajungeau pe la serviciul de evaluare complexa, se analizau, se emiteau recomandari, de care nu intotdeauna tinea cont comisia de evaluare cand emitea certificatul de incadrare in gradul de handicap. De multe ori, dosarele ajungeau direct la comisie, mai bine zis la presedintele acesteia, care, dupa analiza cazului si solicitantului, solutiona conform diagnosticelor si epicrizei din biletele de externare din dosar. Acesta era stilul de lucru adoptat la nivelul tuturor judetelor, acceptat de Comisia Superioara ANPH", a mai mentionat inspectorul social Alexandru Grinea.

"Am constatat cu neplacuta surprindere ca ori nu ati luat in seama informatiile privind activitatea echipei noastre, ori nu ati inteles nimic din aceasta, pentru ca nu am primit nicio reactie la aspectele semnalate inca din luna iulie, care aratau grave carente de ordin legislativ si organizatoric in domeniul controlat, in ciuda disponibilitatii noastre de a propune solutii eficiente si necostisitoare de remediere a situatiei", se arata intr-o adresa trimisa de echipa de control Ministerului Muncii.