"Daca nu vor fi minim patru case private de asigurari interesate de piata din Romania, vom fi obligati sa regandim sistemul", a afirmat presedintele CNAS, Lucian Duta, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Lucian Duta a explicat si cine ii va controla pe acesti asiguratori privati si care sunt conditiile pe care ei trebuie sa le indeplineasca pentru a intra pe piata din Romania. Intra in articol pentru a afla care sunt asiguratorii privati internationali interesati de piata romaneasca (surse HotNews).

Lucian DutaFoto: HotNews

"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va reglementa sistemul de asigurari, chiar si cel privat, il va controla si in permanenta va fi interesata ca standardele de calitate ale serviciilor medicale acordate pacientilor sa fie respectate. Evaluarea furnizorilor la fel, va fi facuta de catre stat. Avem suficient personal pregatit pentru a face asta, avem 4500 de angajati", a spus Lucian Duta.

"Daca nu vor fi minim patru case private de asigurari de sanatate interesate de piata din Romania vom fi obligati sa regandim sistemul. Caci nu putem trece dintr-un monopol, in alt monopol. Ne-am oprit la cifra patru pentru ca am considerat ca pentru patru asiguratori privati e greu sa se inteleaga intre ei si sa puna monopol pe piata. Dar indiferent ca sunt patru sau zece, principala problema pe care o vom avea va fi sa gasim parghiile de control asupra acestor case private. Deoarece in primul rand statul trebuie sa aiba grija de cetatenii sai si sa le garanteze ca au acces la aceste servicii."

"Eu stiu cel putin trei asiguratori privati care si-au aratat interesul pentru Romania. Este foarte important ce se va hotari la nivel politic cu aceasta lege, daca va fi trimisa in Parlament si in cat timp va fi aprobata pentru a vedea cand vom incepe discutiile cu asiguratorii privati. Ei vor trebui chemati atunci cand vom face legislatia secundara pentru a fi consultati. E normal sa se intample acest lucru", a afirmat presedintele CNAS, Lucian Duta.

Din informatiile HotNews.ro, pana in prezent si-au aratat interesul pentru piata din Romania compania olandeza Eureko si compania franceza Axa. Despre deschiderea pietei romanesti la asigurarile private a fost informata si compania britanica de asigurari Bupa, care deocamdata nu a reactionat.

Lucian Duta: "Casa Nationala de Asigurari va reglementa sistemul de asigurari chiar si privat, il va controla si in permanenta va fi interesata ca standardele de calitate ale serviciilor medicale acordate pacientilor sa fie respectate. Evaluarea furnizorilor la fel, va fi facuta de catre stat. Avem suficient personal pregatit pentru a face asta, avem 4500 de angajati."

"Prin legislatia secundara vor fi stabilite criteriile de selectie ale asiguratorilor (in prezent, conform proiectului, sunt eligibile pentru negocieri companiile de asigurari cu cel putin un milion de asigurati si cel putin 250 milioane de euro in prime de asigurare, n.r.). Va trebui sa avem discutii foarte ample cu asiguratorii privati pentru a-i atrage in Romania. Va trebui eventual sa ne luam inclusiv consultanta internationala pe acest proiect pentru ca nu poti produce aceasta legislatie cu specialisti pe care nu prea ii avem in tara. Avem tot interesul sa-i strangem la masa pe toti cei care ne pot ajuta sa facem exact ceea ce scrie in lege. Cu o singura conditie: statul isi va exercita in continuare controlul pe sistem. Nu va fi lasat la cheremul nu stiu carei case de asigurari private. Limita de profit a caselor private va fi stabilita prin lege, cheltuielile de administrare sunt stabilite prin lege, vor fi sub 3% (mai exact 2,8%, conform proiectului, n.r.) iar ce e mai important noi ne vom ocupa in continuare sa urmarim starea de sanatate a populatiei."

"Sistemul in acest moment e un monopol de stat. Asta implica o politizare profunda a sistemului. Toti presedintii de Case Judetene, directorii de spitale, toti sunt influentati politic. Sistemul este supus unei presiuni constante din interior. Lipsa de standardizare (noi nu stim cat costa orice act medical), politizarea, sistemul netransparent implica introducerea in joc a asiguratorilor privati, dar nu oricum, ci controlati de stat."