Procurorul Bogdan Gabor, prim-procuror adjunct in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, a fost ales luni in functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Gabor a strans 204 voturi si a reusit sa ii invinga pe Ioan Marius Aron, procuror sef al sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului Tribunalului Sibiu (11 voturi) si pe Dragos Voinescu, prim procuror la Parchetul de pe langa Tribunalului Giurgiu (133 voturi). Alegerile s-au desfasurat pentru ca mandatul actualului membru al CSM, Bogdan Licu, expira pe 16 februarie.

Bogdan GaborFoto: juridice.ro

"In conformitate cu dispozitiile actelor normative care reglementeaza procedura de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, urmeaza etapa solutionarii contestatiilor de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cu termen de finalizare 26 ianuarie. Cel tarziu la data de 2 februarie, lista cu rezultatele voturilor va fi inaintata Biroului Permanent al Senatului Romaniei pentru validare" se arata intr-un comunicat al institutiei.

Din CV-ul sau reiese ca Bogdan Gabor, in varsta de 37 de ani, si-a inceput activitatea ca procuror in 1999 in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare. Din 2003 si pana in 2006 a ocupat functia de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, ulterior devenind prim-procuror adjunct al institutiei.

Din martie 2007 pana pe 31 octombrie 2010, Bogdan Gabor a fost procuror al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Serviciul Teritorial Cluj. A revenit apoi ca procuror-sef Sectie Judiciara la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, si din iulie 2011 ocupa functia de prim-procuror adjunct al institutiei.

Potrivit declaratiei sale de avere din anul 2010, Gabor a mostenit un teren de 145 mp si o casa de locuit de 95 mp in satul Botus, comuna Fundu Moldovei, judetul Suceava. Gabor mai detine si un teren intravilan in Baia mare si o casa de locuit in oras de 203 mp, casa cumparata in 2007. Bogdan Gabor are un Peugeot 406 si trei credite in valoare totala de 85.000 de lei. In plus, Gabor are contractat un credit ipotecar de 115.000 de euro din 2007.

Bogdan Gabor: CSM ar trebui sa aiba dreptul de a initia legi

Potrivit InfoCSM.ro, in cadrul proiectului care insoteste candidatura sa la Consiliu, Gabor sustine ca CSM ar trebui sa dobandeasca, prin noua Constutitie, dreptul de initiativa legislativa si propune masuri de reforma "pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare si verificare si recredibilizarea justitiei".

"Este inutil sa vorbesti de eficientizarea sistemului judiciar in conditiile in care ai, de ani de zile, parchete judetene sau instante care functioneaza cu 2, 3 sau 4 magistrati. In aceste conditii nu putem discuta de o cat mai buna aplicare a noilor coduri, de o evaluarea corecta si coerenta si in definitiv de ridicarea M.C.V.-ului. De acest lucru, trebuie sa fie constiente toate cele trei puteri ale statului roman.

Sigur, indeplinirea acestui obiectiv depinde de agenda intregului Consiliu Superior al Magistraturii, dar obiectivul major al sistemului judiciar roman este ridicarea M.C.V.-ului", declara Gabor intr-un interviu pentru juridice.ro.

Gabor, laudat de catre Kovesi

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi i-a laudat pe procurorii din Maramures, printre care si Bogdan Gabor, in luna noiembrie, pentru modul in care au derulat anchetarile in dosarul unei batai intre interlopi intr-un mall din Baia Mare, informeaza emm.ro

Bogdan Gabor, procurorul care l-a anchetat pe Cristian Anghel, primarul condamnat al municipiului Baia Mare

Potrivit publicatiei Informatia Zilei Maramures, Bogdan Gabor este procurorul care s-a ocupat de cercetarile in dosarul privind achizitionarea de catre Primaria Baia Mare a blocului Horea 46 A, dosar in baza caruia Cristian Anghel, fostul primar al municipiului, a fost trimis dupa gratii. Bogdan Gabor, procuror DNA la acea vreme, care a fost detasat la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, iar apoi a fost numit prim-procuror adjunct al acestei institutii.

Fostul primar, liberalul Cristian Anghel, a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la doi ani si sase luni de inchisoare pentru neglijenta in serviciu, iar ulterior a fost eliberat pentru buna purtare pe timpul efectuarii condamnarii.

In cazul lui Anghel, procurorii anticoruptie i-au imputat edilului un prejudiciu de aproximativ 400.000 euro dupa ce Consiliul Local Baia Mare a aprobat achizitionarea unui bloc la pretul de 544.500 euro de la o asociatie familiala. Aceasta din urma cumparase imobilul cu putin timp inainte de a se face tranzactia cu municipalitatea, cu numai 150.000 euro.

CSM are in componenta sa 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Actuala componenta a CSM a trecut in 2012 in cel de-al doilea an de activitate, dupa ce la finalul anului 2010 s-au desfasurat alegeri generale pentru majoritatea locurilor din Consiliu.