Un cutremur cu intensitatea de 3,1 grade Richter s-a produs sambata dimineata la Timisoara, fiind resimtit de populatia din oras la ora 07.43.

"A fost un cutremur de suprafata, pe care noi l-am localizat in zona Chisoda, la periferia Timisoarei, la o adancime de 7 km. Cutremurul a avut o intensitate de 3,1 grade pe scara Richter si magnitudinea epicentrala de 2 grade pe Mercali", a declarat Dan Rau, directorul Observatorului Seismologic Timisoara, citat de Agerpres.

Este primul cutremur care s-a produs chiar la periferia Timisoarei, zonele obisnuite pentru astfel de miscari telurice din judet fiind Banloc-Parta.

Dan Rau spune ca seismul nu este unul care sa prevesteasca alte cutremure.

"A fost un cutremur minor, noi inregistram foarte multe astfel de miscari ale scoartei pamantului din zona Banatului, dar este neobisnuit faptul ca acesta s-a produs intr-o zona locuita, fiind resimtit de foarte multa lume", a adaugat Dan Rau.

Zona Timisoara-Banloc este mentionata in observatiile de specialitate cu trei evenimente seismice puternice mai recente (cu magnitudini de 5,7 grade in 1959 la Sag-Parta, de 5,5 grade in 1991, la Babloc, si la Mosnita, de 3,2 grade, in anul 2000).

Banatul este cea mai importanta zona seismica a Romaniei in ceea ce priveste activitatea seismica crustala (de suprafata, n.r.) si hazardul seismic asociat cutremurelor de mica adancime locale.