Traian Basescu a declarat, vineri, ca unul dintre obiectivele Romaniei este accesul in Zona Euro in 2015. Presedintele a explicat ca va insista ca Guvernul si Parlamentul sa mentina acesta data deoarece obiectivul stimuleaza institutiile si economia romaneasca la accelerarea procesului de integrare. Daca va fi posibila sau nu aderarea in 2015, se va vedea in 2014, a declarat seful statului.

"Solutia pentru a ne proteja cei 800 de milioane de cetateni ai UE este ca in final, pe termen mediu, sa avem curajul sa realizam Statele Unite ale Europei, cu siguranta pastrandu-ne traditiile, cultura, limba si tot ceea ce tine de definirea fiecarei natiuni in parte. Cam asa se vede Europa pana in 2020; sunt convins ca dumneavoastra o sa vedeti Europa dincolo de 2020, catre 2030, si cu certitudine, din aceleasi motive din care, pe termen mediu avem nevoie de Statele Unite ale Europei, cu certitudine dumneavostra veti constata ca, dupa aceasta etapa, va fi nevoie de un strans parteneriat intre economia Uniunii Europene si economia Statelor Unite pentru a face fata statelor cu miliarde de cetateni care au o productie care invadeaza pietele ambelor regiuni", a afirmat Traian Basescu.

Presedintele a continuat explicand ca, "in ceea ce priveste Romania in Europa de data asta, in aceasta Europa Unita, sigur, obiectivul nostru declarat este acces in Zona Euro in 2015; nu spune nimeni ca este un termen absolut dar nu avem voie sa ne dam amanari daca nu este cazul, iar eu consider ca mentinerea acestui obiectiv nu face decat sa stimuleze institutiile romanesti, economia romaneasca la accelerarea procesului de integrare. De aceea voi insista, in continuare, ca si Guvernul si Parlamentul sa mentina anul 2015 ca obiectiv pentru intrare in Zona Euro. Daca nu va fi posibil, vom vedea in 2014. Ca nu va posibil din cauza noastra, sau din cauza conjucturii vom vedea."

"Este suficient sa indeplinim criteriile de la Maastricht pentru intrare in Zona Euro si cu asta sa ne consideram fericiti? Raspunsul meu categoric este nu. Ce ne-a invatat criza? Criza ne-a aratat ca degeaba indeplinesti criteriile de la Maastricht, daca economia ta nu este competitiva, daca economia nu este performanata, daca economia nu poate sa isi sustina natiunea", a subliniat seful statului.

Presedintele Traian Basescu a participat, vineri, la cea de-a treia Gala a Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), care a avut loc la Palatul Parlamentului.