Invitat instudioul HotNews.ropentru a discuta despre efectele proiectului noii legi a sanatatii asupra medicinei de urgenta, subsecretarul de stat Raed Arafat a declarat ca va demisiona din functia detinuta la Ministerul Sanatatii daca legea va fi adoptata in forma actuala. Obiectiile lui Raed Arafat vizeaza exclusiv capitolul care reglementeaza medicina de urgenta, el nedorind sa discute celelalte aspecte din proiectul legii publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii.

"Sistemul actual e bine reglementat pe o anumita viziune, o anumita directie. Daca dupa toate dezbaterile si dupa punctul de vedere venit inclusiv de la FMI, care zice clar ca sistemul de urgenta din Romania functioneaza, este considerat exemplu de buna-practica pentru intreaga regiune si sugeram ca el sa nu fie reformat cel putin pana ce nu vedeti impactul reformei si asupra altor sectoare,decizia politica finala este ca sa iasa asa... Cand iti vine un punct de vedere al FMI-ului, al Bancii Mondiale si al Comisiei Europene care sustine acelasi lucru, si nu cred ca doctorul Arafat putea sa-i convinga sa spuna alt punct de vedere decat ce cred ei, consider ca trebuie sa ajungem la intelepciunea de a spune "da, este nevoie de reforma radicala, nimeni nu poate anula acest lucru, dar sistemul de urgenta trebuie sa-l sprijinim sa se dezvolte mai departe". In loc sa-l dezvoltam mai departe, noi cream total alte concepte.

"Daca legea ramane in aceasta forma, trebuie cei care au conceput-o sa duca viziunea mai departe. Nu poti sa concepi un sistem si sa dai altcuiva sa-i faca normele. Motivul dezvoltarii sistemului de urgenta pana acum a fost ca este transpartinic, transguvernamental si a fost sprijinit de toata lumea, inclusiv de guvernul actual. [Daca legea va fi asumata in forma actuala] eu cred ca plecarea mea este normala pentru ca nu mai am scopul de munca la nivelul Ministerului. Nu e un act de bravura sau asa ceva. In momentul in care partea urgentei din lege iese in aceasta forma, vor trebui gasite persoane care sa implementeze aceasta forma." La intrebarea "va dati demisia daca legea va iesi asa", Raed Arafat a precizat ca "daca (legea) va iesi in sensul in care sa modifice radical sistemul, da. E normal pentru ca modificarea radicala trebuie sa aduca oameni care sa faca acest lucru."

In situatia in care capitolul de urgenta din vechea lege 95/2006 va fi preluat integral in noua lege a sanatatii, Raed Arafat isi va continua activitatea in sistemul de urgenta: "Eu ma limitez clar sa vorbesc despre domeniul de urgenta pentru ca aceasta este expertiza mea. Restul subiectelor sunt in dezbatere si vor veni altii sa vorbeasca. Nu pot spune asta nu, asta nu, in domenii la care nu ma pricep. In domeniul urgentei da, pot spune. Daca se schimba conceptul de baza atunci vor trebui sa vina persoane care se pricep la noul concept si sa-l implementeze."