Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretul de promulgare a legii privind combaterea violentei in sport, care inaspreste pedepsele pentru recidivistii la violenta pe stadioane. Potrivit deputatului PDL Alin Trasculescu, initiatorul legii, principalele reglementari ii privesc pe recidivisti, iar proiectul contine masuri pentru stoparea violentei pe stadioane, cum ar fi inasprirea pedepselor, dublarea cuantumului amenzilor, avize suplimentare care trebuie obtinute de firmele de paza la stadioane, cursuri specializate pentru personalul de paza.

Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, a aprobat, pe 15 decembrie, cu 235 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si doua abtineri, propunerea legislativa a deputatului PDL Alin Trasculescu privind combaterea violentei in sport.

"Sunt cateva modificari pe care le-am preluat din legea engleza impotriva huliganismului. Sunt cateva modificari pentru Legea 4, cunoscuta sub numele de legea Mitica Dragomir si cele mai importante modificari sunt legate de recidivisti care in timpul jocului trebuie sa se deplaseze la sectia de politie. Mi se pare chintesenta acestei legi pentru ca cei care sunt interzisi (pe stadioane - n.r.) pana acum in Romania aveau acces nestingherit si aveau senzatia ca nu li se poate intampla nimic. Legea se refera la huligani si la violenta pe stadioane si nu trebuie sa existe nicio temere ca suporterii au de suferit odata cu promulgarea acestei legi mai aspre decat Legea 4 in vigoare", a explicat deputatul PDL.

El a mai spus ca firmele de paza de pe stadioane trebuie sa obtina avize, iar stuarzii trebuie sa urmeze cursuri specializate.

Textul legislativ stabileste, intre altele, ca "patrunderea sau incercarea de patrundere fara drept, prin orice mijloace, pe suprafata de joc constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la un an si masura interzicerii accesului la competitiile sportive pe o perioada de la un an la 2 ani". Daca intrarea pe suprafata de joc este insotita sau urmata de acte de agresiune sau violenta fizica, pedeapsa este inchisoarea de la un an la 2 ani si masura interzicerii accesului la competitiile sportive pe o perioada de la 2 ani la 4 ani.

De asemenea, "confectionarea, detinerea, incercarea de a introduce, introducerea, folosirea sau orice alta operatiune fara drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie, in incinta arenei sportive, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 5 ani".

Propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive a fost respinsa de Senat in aprilie 2010, insa Camera Deputatilor a fost for decizional.