​Noua lege a Sanatatii in dezbatere publica

Cum va influenta noua lege a sanatatii medicina de urgenta din Romania? Raed Arafat a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 5 ianuarie 2012, 19:32 Actualitate | Esenţial


Raed Arafat
Foto: Hotnews
Proiectul noii legi a sanatatii prevede pastrarea organizarii actuale a sistemului de urgenta dar cu introducerea "suplimentara a posibilitatii furnizarii acestor servicii de catre orice furnizor care este omologat". 

Cum se va schimba functionarea serviciului de ambulanta, a SMURD si a unitatilor de primiri urgente din spitale (UPU) in contextul creat de noua lege? Care sunt plusurile si minusurile medicinei de urgenta romanesti in prezent? Cum este finantat SMURD si cum arata viitorul medicinei de urgenta romanesti? Subsecretarul de stat Raed Arafat a raspuns online intrebarilor pe aceste teme.


Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
 • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.


 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


  • Întrebarea nr. 1 Jane Doe

   Sunt incantata sa constat ca ceva poate functiona, ireprosabil, in Romania; ca o intreaga echipa a stiut sa-si cladeasca, pas cu pas, un bun renume si o reputatie fara cusur. Cunosc istoria infiintarii SMURD. Prezentul este cel care ma ingrijoreaza. De aici, intrebarile mele:

   1. Asa cum, probabil, ati aflat, in mediul on-line circula o serie de informatii care dau, ca buna, stirea legata de desfiintarea / truncherea drastica a activitatii SMURD. Conform noii Legi a Sanatatii, este aceasta teama justificata?

   2. In situatia in care raspunsul dvs. este afirmativ, cum va putem ajuta noi, cetateni si pacienti, sa depasiti aceast hop? Semnand petitii?

   In incheiere, va multumesc pentru efortul depus, va felicit pentru realizari si, mai ales, va doresc multa bafta si putere de munca!

   • Raed Arafat

    1. Comisia de Urgenta a Ministerului Sanatatii care s-a intrunit ieri intr-o lunga sedinta analizand propunerea si comparand-o cu actuala legislatie considera ca acest risc este real. Anumite sintagme utilizate in propunere cum ar fi "echipaje tip SMURD" vor crea portita pentru oricine sa foloseasca aceasta denumire facand din denumirea SMURD o descriere a unei activitati decat denumirea unui serviciu care este recunoscut la acest moment prin legislatie. Comisia de urgenta a analizat impactul asupra intregului sistem de urgenta, nu doar asupra SMURD, intocmind un raport care urmeaza sa fie inaintat si Ministrului Sanatatii pentru a fi luat in considerare in propunerile care vin asupra actualei forme a legii aflata in dezbatere publica.
    2. Prin exprimarea punctului lor de vedere intr-un mod clar fiind perioada de dezbatere la adresa de mail de pe site-ul Ministerului Sanatatii la propuneri@ms.ro

  • Întrebarea nr. 2 Stefan RADOVEANU

   La Multi Ani 2012 !!!

   O intrebare simpla si clara,

   Dece incercati sa descoperiti apa calda cu aceasta lege a sanatati cand ati fi putut inspira de legea elvetiana a sanatati ?

   Am transmis aceasta lege Doamnei Iuliana UNGUR si cu precizarile de adaptare a punctului medical in sistemul TARMED.

   Merci si astept sa comunicam

   • Raed Arafat

    Pentru alte aspecte in afara sectorului de urgenta vor trebui sa raspunda persoane care stapanesc subiectele respective, precum asigurarile si celelalte aspecte din titlurile legislative. Eu ma voi rezuma doar la cele care au legatura cu domeniul urgentei.

  • Întrebarea nr. 3 Adrian

   Buna ziua.

   In noua lege a sanatatii se va face vreo diferentiere intre cei care platesc o contributie mare si cei care platesc minimul corespunzator salariului minim pe economie? Va fi aceasta limitata la o valoare superioara, sau va fi in continuare un procent din salariul brut - primind in schimb aceleasi servicii?
   Multumesc.

   • Raed Arafat

    Acelasi raspuns ca la intrebarea anterioara.

  • Întrebarea nr. 4 AdrianStanescu

   Sustin anul acesta examenul de rezidentiat si alegerea mea este clara, de foarte mult timp, pentru medicina de urgenta.
   Dincolo de pasiunea mea, exersata atat cat am putut, exista un motiv la care tin la fel de mult: medicina de urgenta nu se privatizeaza!
   Asa cum prevede si legea actuala, dar si proiectul in discutie, asistenta medicala de urgenta se acorda fara orice criteriu personal al victimei, inclusiv calitatea de asigurat. Cu alte cuvinte, eu ca medic imi pot exercita meseria ca pasiune fara constrangeri.
   Cand mai mult de jumatate din colegii mei sunt definitiv decisi sa profeseze in afara tarii pentru un salariu mai mare, eu vreau sa practic o medicina care nu are legatura cu banii. Nu am facut facultatea pana acum ca sa nu fi inteles ca sanatatea in cea mai mare parte nu are nici o legatura cu banii.

   Am o sugestie pentru proiectul in discutie, in domeniul urgentei: nu stiu daca este legiferat sau nu, dar consider ca ar fi util si firesc ca interventiile de urgenta care nu fac apanajul specialitatii de medicina de urgenta dar se leaga invariabil de ea sa fie oferite la fel, gratuit, ca orice serviciu de urgenta. Aici ar putea sa intre angioplastia pentru infarctele miocardice acute, tromboliza pentru AVC, TEP, IMA, interventiile neurochirurgicale in hematoamele post TCC, interventiile chirurgicale in rupturile de organe parenchimatoase, etc.

   Multumesc!

   • Raed Arafat

    Actuala legislatie prevede ca asistenta de urgenta si primul ajutor calificat sunt datoria statului si dreptul cetateanului. In propunerea de lege apare doar ca aceasta asistenta se asigura gratuit. In actuala lege exista o alta prevedere care zice ca in sistemul public acordarea asistentei medicale de urgenta si prim ajutor calificat nu se face cu scop comercial. Lucru care nu se mai gaseste in noua propunere, in ideea ruperii unui monopol de stat asupra asistentei medicale de urgenta. Ce pot spune este ca nu putem vorbi de un monopol al statului in prezent asupra asistentei de urgenta nici prin ambulanta, nici prin SMURD nici prin UPU din momentul in care actuala lege permite si sectorului privat sa functioneze in mod egal su sectorul public, permitand inclusiv accesul egal la fondurile publice in anumite categorii de interventii cum ar fi consultatiile de urgenta la domiciliu si transportul sanitar. Singurul lucru unde exista o limitare de acces la fondurile publice dar permite actiunile privatului in regim privat cu plata direct de la pacient, prin contracte colective sau asigurari private este accesul la fondurile publice in cazul urgentelor grave sau foarte grave (codul galben si rosu). Deschiderea accesului la aceste fonduri pe principii comerciale cand aceste fonduri nu vor creste (sursa ramanand bugetul de stat) va aduce mai multi actori la aceleasi fonduri folosite in prezent de serviciile publice de urgenta. Ceea ce implicit poate duce la o diminuare treptata a sectorului public de urgenta in favoarea sectorului privat comercial pentru acoperirea asistentei medicale de urgenta, inclusiv raspunsul la calamitati si dezastre. O analiza mai ampla a fost efectuata de catre Comisia de Urgenta ieri cu punctele de vedere ale comisiei care vor fi inaintate printre propunerile la aceasta lege.

  • Întrebarea nr. 5 Trasnparenta fundatiei condusa de Dr. Arafat

   Fundatia care colecteaza banii pentru SMURD. Se poate prezenta o lista completa de venituri/ cheltuieli si achizitii ? Si mai ales partenerii cu care lucreaza aceasta fundatie ? Dar conducerea ? Ce alte sponsorizari s au mai primit ? Va rog nu ne spuneti de salarile personalului SMURD. E non sens

   • Raed Arafat

    Fundatia pentru SMURD este fondata la sfarsitul lui 2006. Nu are nicio relatie directa cu serviciul propriu zis SMURD. Asta e motivul pentru care denumirea e Fundatia pentru SMURD, rolul ei fiind sprijinirea dezvoltarii asistentei medicale de urgenta si a medicinii de urgenta si a SMURD in Romania. Conducerea Fundatiei e asigurata de un consiliu director al carui presedinte in prezent sunt eu. Acesta e ultimul mandat in care pot fi presedintele acestui Consiliu Director, ramanand ulterior doar cu calitatea de fondator. Toate actiunile Fundatiei sunt au fost si raman transparente, iar cine doreste sa consulte cheltuielile Fundatiei le poate gasi pe site-ul www.fundatiapentrusmurd.ro. DIn pacate, incercarea de a dezinforma populatia in privinta activitatii acestei fundatii si a modului in care lucreaza, cand rezultatele sunt vizibile de catre publicul larg - vreau sa subliniez proiectul transportului pacientilor in stare critica cu avionul care ne-a permis sa transportam 120 de pacienti la care nu a putut interveni elicopterul in cursul noptii sau in conditii meteo dificile, 30 dintre ei fiind copii, toate transporturile fiind efectuate in regim strict umanitar utilizand fonduri obtinute prin donatii si 2%. Fundatia ruleaza proiecte din fonduri europene cu caracter international, a caror sume nu sunt obtinute prin donatii si sponsorizari si doar cofinantarea este din aceste sume. Aceste proiecte (doua la numar) sunt in colaborare cu structuri din Franta precum Scoala de Pompieri din Franta, Brigada de Pompieri din Paris, Soc. de Medicina de Catastrofa din Franta. Urmeaza sa aiba un impact major asupra pregatirii personalului in raspunsul la dezastre prin crearea unui simulator virtual si a unor cursuri online pentru personalul medical si paramedical din toate structurile de urgenta, nu doar din SMURD. Pentru aceste proiecte exista un numar mare de experti care lucreaza, francezi si romani si care sunt platiti in conformitate cu prevederile proiectelor respective.

  • Întrebarea nr. 6 Liliana Beldea

   Va salut si va doresc multa sanatate si un an bun!
   Inteleg ca e vorba de introducerea unei proceduri de omologare a serviciilor UPU, de stat sau private. Perfect, mai ales daca implica o crestere/extindere a standardelor de calitate existente pana acum. Presupun (sper!) ca ministerul sanatatii va elabora criteriile de omologare. Intrebare:
   "Deoarece mai multi operatori in acest domeniu, inseamna riscuri mai mari, care sunt masurile de siguranta - nu spun preventie, sa nu se interpreteze gresit - pe care autoritatile le vor lua pentru a impiedica orice DECES accidental datorat functionarii defectuoase a acestui tip de servicii?"
   Intreb asta deoarece politicile de sanatate ale Ro nu exceleaza la capitolul preventie, iar in materie de urgente medicale, cu viata omului nu te joci si nu gresesti.
   Multumesc de raspuns!

   • Raed Arafat

    In legislatia existenta exista prevederi care stabilesc criteriile de autorizare si acreditare a unitatilor de primiri urgenta si a serviciilor de ambulanta publice si private. Nu stiu daca cuvantul omologare inseamna altceva decat a autoriza un serviciu ca este in conformitate cu anumite prevederi. In prezent in Romania nu functioneaza ambulante publice, private si SMURD fara o autorizatie emisa de o comisie complexa din partea Ministerului Sanatatii si care se bazeaza pe unele acte normative ce stabilesc exact criteriile si conditiile de respectat de serviciile de ambulante si UPU publice si private. Aceste acte deja exista in legislatia secundara a legii 95/2006 din titlul IV. Ordinul 1706/2007 privind organizarea si functionarea UPU stabileste criteriile minime necesare acestor unitati si ordinul pentru autorizarea serviciilor de ambulanta emis ulterior si care stabileste exact criteriile si modalitatea de autorizarea a acestor servicii.

  • Întrebarea nr. 7 monica L

   Domnule doctor Arafat,
   Filosofia acestui proiect de lege ma uluieste. Tendinta generala in lume este etatizarea serviciilor de asigurari, cele private fiind o alternativa adresata celor bogati. Cum se explica o asemenea viziune in Romania, tara unde locuitorii sint aproape toti saraci, pauperizati de actuala guvernare, din care faceti parte si dumneavoastra. E adevarat ca guvernul a cedat presiunilor societatilor de asigurari care au dat rateuri monumentale cu asigurarile de pensii?

   • Raed Arafat

    Repet: nu voi raspunde decat subiectelor corelate direct cu sectorul de urgenta.

  • Întrebarea nr. 8 mirela

   Buna ziua.
   Referitor la componenta de urgenta a noii legi am urmatoarele intrebari:
   1. Care este impactul pe care adoptarea noii legi, in forma actuala, il va avea asupra pacientului, din perspectiva acestuia. Ii va imbunatatii accesul la servicii, calitatea acestora si daca da, care sunt metodele de masurare a acestor cresteri. Daca nu, de ce a fost nevoie de aceste schimbari
   2. in conditiile accesului serviciilor private si deci for profit in serviciile publice de urgenta cum se poate asigura asistenta de urgenta adecvata, nediscriminatorie de sex, gen, rasa, situatie materiala si sociala etc, a oricarui cetatean la serviciile medicale de urgenta adecvate?!
   3. care este explicatia modificarilor actuale legislative in domeniul organizarii si functionarii serviciilor de urgenta?!? Care este scopul si rezultatul final al acestor modificari!?!? Ce aduc ele bun pentru cetatean?!?! Sa intelegem oare ca forurile internationale care dau ca exemplu pozitiv si altor tari organizarea sistemului nostru de urgenta se inseala si nu vad adevarul!?!? Va rog sa ne explicati acest paradox.
   Va multumesc anticipat pentru raspunsurile directe si la obiect, asa cum ne-ati obisnuit domnule doctor.
   Va multumesc!

   • Raed Arafat

    Unora dintre intrebarile dumneavoastra am raspuns mai sus. Cert este faptul ca noua propunere nu poate garanta in niciun caz ca ce va fi este mai bine decat este acum. In prezent exista un sistem coerent de urgenta in Romania si in curs de dezvoltare si aici parafrez cele zise de FMI in scrisoarea lor de propuneri asupra proiectului actual: "considerand ca serviciile medicale de urgenta din Romania au o performanta buna si sunt considerate ca exemplu de buna practica in regiune, sugeram a nu reforma sistemul de servicii de urgenta la acest moment pana ce exista indicatori/dovezi a succesului masurilor de reforma introduse in restul sistemului sanitar". E un proverb englezesc: if not broken, don't fix it. Comisia de Urgenta intrunita ieri a avut dificultati serioase in a imagina viitorul model si cum va functiona el. Comisia considera ca la momentul actual evolutia sistemului de urgenta este pozitiva, acest lucru putand fi dovedit inclusiv prin cifre si analize concrete, iar noua propunere in domeniul urgentei poate opri aceasta evolutie inclusiv pe cale calitativa si sa intoarca sistemul la o faza mai putin avansata.

  • Întrebarea nr. 9 Dr. G

   1. Este necesar ca Statul sa aiba monopolul ingrijirilor medicale de urgenta?
   2. Daca nu, dar si daca da, prin ce organism va controla Statul cheltuirea eficienta a fondurilor pentru ingrijirea medicala de urgenta si calitatea acesteia in prevederile noii legi?
   3. Este normal ca asistenta de urgenta furnizata de institutii private sa se rezume la primul ajutor si transportul pacientului la un spital de stat?

   • Raed Arafat

    1. Exista state care au decis sa pastreze un monopol de stat pe asistenta medicala de urgenta nepermitand privatului sa acorde asistenta medicala de urgenta nici in regimul privat. De exemplu in Marea Britanie serviciile de primiri urgente nu sunt private si nu exista furnizori privati de asistenta medicala de urgenta la nivelul unitatilor de primiri urgente. In Romania nu putem vorbi de un monopol de stat din momentul in care serviciile private pot fi infiintate, pot functiona in concurenta cu sectorul public, dar cu o reglementare clara asupra accesului la fondurile publice decat pentru anumite categorii de interventie in vederea pastrarii unui sector public puternic pentru interventii in cazul urgentelor si al calamitatilor. Romania e o tara vulnerabila si cu riscuri majore din acest punct de vedere. in 2009, mai multi furnizori privati de asistenta medicala de urgenta au dat in judecata Ministerul Sanatatii solicitand deschiderea sectorului de urgenta la principiile pietii libere comerciale si competitie pe principii comerciale. Dupa ce Curtea de Apel Arges a respins plangerea ca nefondata, aceeasi furnizori s-au adresat Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sectia contencios administrativ si fiscal care a emis decizia 1300 din 13.10.2009 si prin care a considerat ca prevederile legislative sunt constitutionale, ca exista competitie si privatul are drept sa activeze singurul aspect fiind limitarea de accesare a unor fonduri publice si ca nu exista discriminare in desfasurarea unei activitati comerciale prin asigurarea unor servicii medicale private de urgenta.

  • Întrebarea nr. 10 dr. Alin Popescu

   Va salut. Domnule Arafat dumneavoastra aveti o pozitie importanta in Ministerul Sanatatii deja de ani buni. M-am intrebat si profit de ocazie pentru a va intreba. Legea e publicata oficial de Ministerul Sanatatii din a carui conducere faceti parte. Cum de a fost publicata cu acel capitol de urgenta in ea? N-ati avut niciun cuvant de spus? Nu vi s-a solicitat parerea? Cine a scris capitolul medicinei de urgenta? Sau realitatea este ca a venit legea din afara intr-o anumita forma in Ministerul Sanatatii si a fost publicata asa, fara nicio interventie din Minister? Multumesc.

   • Raed Arafat

    Legea este elaborata de o comisie condusa de un specialist in management sanitar si avand ca membrii diferiti specialisti din diferite domenii. Doar la inceput au fost discutii prin care mi-am exprimat punctul de vedere, insa comisia respectiva nu a considerat oportun luarea lor in calcul.Avand in vedere situatia actuala si faptul ca legea exista pe site-ul Ministerului Sanatatii, chiar daca ma pun intr-o situatie delicata facand parte din conducerea Ministerului, consider ca intr-o dezbatere publica toate punctele de vedere trebuie puse pe masa, public. Astfel incat inclusiv cei care decid pe linie politica sa fie corect informati, dar si populatia si institutiile care participa la dezbaterea publica. Nu stiu cine a scris noul capitol din propunere insa acesta contine mai multe aspecte luate prin copy-paste din vechea lege, ele fiind scoase din contextul larg in care au existat in legea initiala, iar diferenta majora care se regaseste in noul capitol este disparitia totala a sintagmei "serviciu public si serviciu privat" si aparitia sintagmei "serviciu omologat", aceasta aplicandu-se si la asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca precum si la unitatile si compartimentele de primiri urgente.

  • Întrebarea nr. 11 Zoe P.

   Am donat 2% SMURD dar in ultimele saptamani am aflat ca SMURD primeste bani si de la buget si de la spitale si prin fundatie de la noi, cetatenii. Si m-am gandit ca totusi SMURD-ul prea primeste bani din toate partile asa ca e normal sa functioneze bine. Dar va rog sa-mi explicati cum se finanteaza SMURD-ul si cine e omul dpdv juridic responsabil de el?

   • Raed Arafat

    Stimata doamna, si pe plan international gasiti fundatii si asociatii create cu scopul de a sprijini anumite sectoare publice care la randul lor au si alte surse de finantare. Este optiunea cetateanul daca doreste sa sprijine un anumit serviciu ca aceste sa aiba un salt calitativ in plus fata de ce se finanteaza pentru activitatea sa de baza. Asa cum abordati problema nu mai trebuie sa dati 2% pentru nimeni pentru ca toate activitatile sprijinite de fundatiile si societatile non-profit sunt activitati sociale de interes public care oricum primesc si din alte surse finantare. Cu siguranta, daca nu erau cei 2%nu puteam avea avionul sanitar la dispozitie oricand a fost nevoie pentru orice fel de pacient indiferent ca e sau nu asigurat si cu siguranta nu am fi construit si dotat atatea centre de pregatire cum s-a intamplat anul acesta la Sibiu, Cluj si Arges. Este optiunea dumneavoastra sa dirijati 2% unde doriti pentru ca activitatea respectiva sa fie mai bine dezvoltata.

  8975 vizualizari

  • Domnule Arafat, (Joi, 5 ianuarie 2012, 20:18)

   Jane Doe [utilizator]

   Sunt incantata sa constat ca ceva poate functiona, ireprosabil, in Romania; ca o intreaga echipa a stiut sa-si cladeasca, pas cu pas, un bun renume si o reputatie fara cusur. Cunosc istoria infiintarii SMURD. Prezentul este cel care ma ingrijoreaza. De aici, intrebarile mele:

   1. Asa cum, probabil, ati aflat, in mediul on-line circula o serie de informatii care dau, ca buna, stirea legata de desfiintarea / truncherea drastica a activitatii SMURD. Conform noii Legi a Sanatatii, este aceasta teama justificata?

   2. In situatia in care raspunsul dvs. este afirmativ, cum va putem ajuta noi, cetateni si pacienti, sa depasiti aceast hop? Semnand petitii?

   In incheiere, va multumesc pentru efortul depus, va felicit pentru realizari si, mai ales, va doresc multa bafta si putere de munca!
   • R (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:09)

    Raed Arafat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Jane Doe

    1. Comisia de Urgenta a Ministerului Sanatatii care s-a intrunit ieri intr-o lunga sedinta analizand propunerea si comparand-o cu actuala legislatie considera ca acest risc este real. Anumite sintagme utilizate in propunere cum ar fi "echipaje tip SMURD" vor crea portita pentru oricine sa foloseasca aceasta denumire facand din denumirea SMURD o descriere a unei activitati decat denumirea unui serviciu care este recunoscut la acest moment prin legislatie. Comisia de urgenta a analizat impactul asupra intregului sistem de urgenta, nu doar asupra SMURD, intocmind un raport care urmeaza sa fie inaintat si Ministrului Sanatatii pentru a fi luat in considerare in propunerile care vin asupra actualei forme a legii aflata in dezbatere publica.
    2. Prin exprimarea punctului lor de vedere intr-un mod clar fiind perioada de dezbatere la adresa de mail de pe site-ul Ministerului Sanatatii la propuneri@ms.ro
  • Legea sanatati din tara cantoanelor (Joi, 5 ianuarie 2012, 20:43)

   Stefan RADOVEANU [anonim]

   La Multi Ani 2012 !!!

   O intrebare simpla si clara,

   Dece incercati sa descoperiti apa calda cu aceasta lege a sanatati cand ati fi putut inspira de legea elvetiana a sanatati ?

   Am transmis aceasta lege Doamnei Iuliana UNGUR si cu precizarile de adaptare a punctului medical in sistemul TARMED.

   Merci si astept sa comunicam
   • R (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:11)

    Raed Arafat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan RADOVEANU

    Pentru alte aspecte in afara sectorului de urgenta vor trebui sa raspunda persoane care stapanesc subiectele respective, precum asigurarile si celelalte aspecte din titlurile legislative. Eu ma voi rezuma doar la cele care au legatura cu domeniul urgentei.
  • plata inegala pentru aceleasi servicii? (Joi, 5 ianuarie 2012, 20:49)

   Adrian [anonim]

   Buna ziua.

   In noua lege a sanatatii se va face vreo diferentiere intre cei care platesc o contributie mare si cei care platesc minimul corespunzator salariului minim pe economie? Va fi aceasta limitata la o valoare superioara, sau va fi in continuare un procent din salariul brut - primind in schimb aceleasi servicii?
   Multumesc.
   • R (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:12)

    Raed Arafat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

    Acelasi raspuns ca la intrebarea anterioara.
  • Din partea unui student la medicina in anul 6 (Joi, 5 ianuarie 2012, 21:05)

   AdrianStanescu [utilizator]

   Sustin anul acesta examenul de rezidentiat si alegerea mea este clara, de foarte mult timp, pentru medicina de urgenta.
   Dincolo de pasiunea mea, exersata atat cat am putut, exista un motiv la care tin la fel de mult: medicina de urgenta nu se privatizeaza!
   Asa cum prevede si legea actuala, dar si proiectul in discutie, asistenta medicala de urgenta se acorda fara orice criteriu personal al victimei, inclusiv calitatea de asigurat. Cu alte cuvinte, eu ca medic imi pot exercita meseria ca pasiune fara constrangeri.
   Cand mai mult de jumatate din colegii mei sunt definitiv decisi sa profeseze in afara tarii pentru un salariu mai mare, eu vreau sa practic o medicina care nu are legatura cu banii. Nu am facut facultatea pana acum ca sa nu fi inteles ca sanatatea in cea mai mare parte nu are nici o legatura cu banii.

   Am o sugestie pentru proiectul in discutie, in domeniul urgentei: nu stiu daca este legiferat sau nu, dar consider ca ar fi util si firesc ca interventiile de urgenta care nu fac apanajul specialitatii de medicina de urgenta dar se leaga invariabil de ea sa fie oferite la fel, gratuit, ca orice serviciu de urgenta. Aici ar putea sa intre angioplastia pentru infarctele miocardice acute, tromboliza pentru AVC, TEP, IMA, interventiile neurochirurgicale in hematoamele post TCC, interventiile chirurgicale in rupturile de organe parenchimatoase, etc.

   Multumesc!
   • R (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:18)

    Raed Arafat [hotnews.ro] i-a raspuns lui AdrianStanescu

    Actuala legislatie prevede ca asistenta de urgenta si primul ajutor calificat sunt datoria statului si dreptul cetateanului. In propunerea de lege apare doar ca aceasta asistenta se asigura gratuit. In actuala lege exista o alta prevedere care zice ca in sistemul public acordarea asistentei medicale de urgenta si prim ajutor calificat nu se face cu scop comercial. Lucru care nu se mai gaseste in noua propunere, in ideea ruperii unui monopol de stat asupra asistentei medicale de urgenta. Ce pot spune este ca nu putem vorbi de un monopol al statului in prezent asupra asistentei de urgenta nici prin ambulanta, nici prin SMURD nici prin UPU din momentul in care actuala lege permite si sectorului privat sa functioneze in mod egal su sectorul public, permitand inclusiv accesul egal la fondurile publice in anumite categorii de interventii cum ar fi consultatiile de urgenta la domiciliu si transportul sanitar. Singurul lucru unde exista o limitare de acces la fondurile publice dar permite actiunile privatului in regim privat cu plata direct de la pacient, prin contracte colective sau asigurari private este accesul la fondurile publice in cazul urgentelor grave sau foarte grave (codul galben si rosu). Deschiderea accesului la aceste fonduri pe principii comerciale cand aceste fonduri nu vor creste (sursa ramanand bugetul de stat) va aduce mai multi actori la aceleasi fonduri folosite in prezent de serviciile publice de urgenta. Ceea ce implicit poate duce la o diminuare treptata a sectorului public de urgenta in favoarea sectorului privat comercial pentru acoperirea asistentei medicale de urgenta, inclusiv raspunsul la calamitati si dezastre. O analiza mai ampla a fost efectuata de catre Comisia de Urgenta ieri cu punctele de vedere ale comisiei care vor fi inaintate printre propunerile la aceasta lege.
  • Unde putem vedea o lista completa venituri ? (Joi, 5 ianuarie 2012, 21:07)

   Trasnparenta fundatiei condusa de Dr. Arafat [anonim]

   Fundatia care colecteaza banii pentru SMURD. Se poate prezenta o lista completa de venituri/ cheltuieli si achizitii ? Si mai ales partenerii cu care lucreaza aceasta fundatie ? Dar conducerea ? Ce alte sponsorizari s au mai primit ? Va rog nu ne spuneti de salarile personalului SMURD. E non sens
   • R (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:25)

    Raed Arafat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Trasnparenta fundatiei condusa de Dr. Arafat

    Fundatia pentru SMURD este fondata la sfarsitul lui 2006. Nu are nicio relatie directa cu serviciul propriu zis SMURD. Asta e motivul pentru care denumirea e Fundatia pentru SMURD, rolul ei fiind sprijinirea dezvoltarii asistentei medicale de urgenta si a medicinii de urgenta si a SMURD in Romania. Conducerea Fundatiei e asigurata de un consiliu director al carui presedinte in prezent sunt eu. Acesta e ultimul mandat in care pot fi presedintele acestui Consiliu Director, ramanand ulterior doar cu calitatea de fondator. Toate actiunile Fundatiei sunt au fost si raman transparente, iar cine doreste sa consulte cheltuielile Fundatiei le poate gasi pe site-ul www.fundatiapentrusmurd.ro. DIn pacate, incercarea de a dezinforma populatia in privinta activitatii acestei fundatii si a modului in care lucreaza, cand rezultatele sunt vizibile de catre publicul larg - vreau sa subliniez proiectul transportului pacientilor in stare critica cu avionul care ne-a permis sa transportam 120 de pacienti la care nu a putut interveni elicopterul in cursul noptii sau in conditii meteo dificile, 30 dintre ei fiind copii, toate transporturile fiind efectuate in regim strict umanitar utilizand fonduri obtinute prin donatii si 2%. Fundatia ruleaza proiecte din fonduri europene cu caracter international, a caror sume nu sunt obtinute prin donatii si sponsorizari si doar cofinantarea este din aceste sume. Aceste proiecte (doua la numar) sunt in colaborare cu structuri din Franta precum Scoala de Pompieri din Franta, Brigada de Pompieri din Paris, Soc. de Medicina de Catastrofa din Franta. Urmeaza sa aiba un impact major asupra pregatirii personalului in raspunsul la dezastre prin crearea unui simulator virtual si a unor cursuri online pentru personalul medical si paramedical din toate structurile de urgenta, nu doar din SMURD. Pentru aceste proiecte exista un numar mare de experti care lucreaza, francezi si romani si care sunt platiti in conformitate cu prevederile proiectelor respective.
  • Exista o plasa de siguranta pentru pacienti? (Vineri, 6 ianuarie 2012, 0:04)

   Liliana Beldea [anonim]

   Va salut si va doresc multa sanatate si un an bun!
   Inteleg ca e vorba de introducerea unei proceduri de omologare a serviciilor UPU, de stat sau private. Perfect, mai ales daca implica o crestere/extindere a standardelor de calitate existente pana acum. Presupun (sper!) ca ministerul sanatatii va elabora criteriile de omologare. Intrebare:
   "Deoarece mai multi operatori in acest domeniu, inseamna riscuri mai mari, care sunt masurile de siguranta - nu spun preventie, sa nu se interpreteze gresit - pe care autoritatile le vor lua pentru a impiedica orice DECES accidental datorat functionarii defectuoase a acestui tip de servicii?"
   Intreb asta deoarece politicile de sanatate ale Ro nu exceleaza la capitolul preventie, iar in materie de urgente medicale, cu viata omului nu te joci si nu gresesti.
   Multumesc de raspuns!
   • R (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:29)

    Raed Arafat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liliana Beldea

    In legislatia existenta exista prevederi care stabilesc criteriile de autorizare si acreditare a unitatilor de primiri urgenta si a serviciilor de ambulanta publice si private. Nu stiu daca cuvantul omologare inseamna altceva decat a autoriza un serviciu ca este in conformitate cu anumite prevederi. In prezent in Romania nu functioneaza ambulante publice, private si SMURD fara o autorizatie emisa de o comisie complexa din partea Ministerului Sanatatii si care se bazeaza pe unele acte normative ce stabilesc exact criteriile si conditiile de respectat de serviciile de ambulante si UPU publice si private. Aceste acte deja exista in legislatia secundara a legii 95/2006 din titlul IV. Ordinul 1706/2007 privind organizarea si functionarea UPU stabileste criteriile minime necesare acestor unitati si ordinul pentru autorizarea serviciilor de ambulanta emis ulterior si care stabileste exact criteriile si modalitatea de autorizarea a acestor servicii.
  • rezidentiat? (Vineri, 6 ianuarie 2012, 0:05)

   Dr.Mythnick [utilizator]

   1. ce aveti de gand sa faceti cu cei aproape 500 de absolventi medicina generala, care au luat rezidentiatul dar care nu au primit locuri (in special Bucuresti) ?

   2. este normal ce absolventii celui mai bun centru universitar de medicina din tara Bucuresti, care au luat si rezidentiatul, sa fie someri?

   3. este normal ca toate centrele univesitare mici de medicina sa aiba mai multe locuri de rezidentiat decat absolventi?

   daca raspundenti politic, mai bine nu raspundenti
  • Doctor fara loc de munca! (Vineri, 6 ianuarie 2012, 0:10)

   Gabriela [anonim]

   Cu mult respect, daca puteti aborda aceasta problema va suntem profun recunoscatori.In urma cu aproximativ o luna jumate, domnul Arafat impreuna cu domnul Streinu Cerce,l ne-au promis suplimentarea locurilor pentru tinerii medici care au promovat examenul de rezidentiat din sesiunea nov-2011 ,dar care nu au putut sa isi aleaga specialitatea. Va rugam din suflet sa amintiti de aceasta problema care tine 350 de medici acasa in loc sa isi exercite meseria pentru care s-au pregatit timp de 6 ani...ca sa nu mai amintim de deficitul urias de medici.Cu multumiri si mult respect, Gabriela.
  • filosofia dreptului (Vineri, 6 ianuarie 2012, 0:32)

   monica L [anonim]

   Domnule doctor Arafat,
   Filosofia acestui proiect de lege ma uluieste. Tendinta generala in lume este etatizarea serviciilor de asigurari, cele private fiind o alternativa adresata celor bogati. Cum se explica o asemenea viziune in Romania, tara unde locuitorii sint aproape toti saraci, pauperizati de actuala guvernare, din care faceti parte si dumneavoastra. E adevarat ca guvernul a cedat presiunilor societatilor de asigurari care au dat rateuri monumentale cu asigurarile de pensii?
   • R (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:30)

    Raed Arafat [hotnews.ro] i-a raspuns lui monica L

    Repet: nu voi raspunde decat subiectelor corelate direct cu sectorul de urgenta.
  • impact lege (Vineri, 6 ianuarie 2012, 1:22)

   mirela [anonim]

   Buna ziua.
   Referitor la componenta de urgenta a noii legi am urmatoarele intrebari:
   1. Care este impactul pe care adoptarea noii legi, in forma actuala, il va avea asupra pacientului, din perspectiva acestuia. Ii va imbunatatii accesul la servicii, calitatea acestora si daca da, care sunt metodele de masurare a acestor cresteri. Daca nu, de ce a fost nevoie de aceste schimbari
   2. in conditiile accesului serviciilor private si deci for profit in serviciile publice de urgenta cum se poate asigura asistenta de urgenta adecvata, nediscriminatorie de sex, gen, rasa, situatie materiala si sociala etc, a oricarui cetatean la serviciile medicale de urgenta adecvate?!
   3. care este explicatia modificarilor actuale legislative in domeniul organizarii si functionarii serviciilor de urgenta?!? Care este scopul si rezultatul final al acestor modificari!?!? Ce aduc ele bun pentru cetatean?!?! Sa intelegem oare ca forurile internationale care dau ca exemplu pozitiv si altor tari organizarea sistemului nostru de urgenta se inseala si nu vad adevarul!?!? Va rog sa ne explicati acest paradox.
   Va multumesc anticipat pentru raspunsurile directe si la obiect, asa cum ne-ati obisnuit domnule doctor.
   Va multumesc!
   • R (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:36)

    Raed Arafat [hotnews.ro] i-a raspuns lui mirela

    Unora dintre intrebarile dumneavoastra am raspuns mai sus. Cert este faptul ca noua propunere nu poate garanta in niciun caz ca ce va fi este mai bine decat este acum. In prezent exista un sistem coerent de urgenta in Romania si in curs de dezvoltare si aici parafrez cele zise de FMI in scrisoarea lor de propuneri asupra proiectului actual: "considerand ca serviciile medicale de urgenta din Romania au o performanta buna si sunt considerate ca exemplu de buna practica in regiune, sugeram a nu reforma sistemul de servicii de urgenta la acest moment pana ce exista indicatori/dovezi a succesului masurilor de reforma introduse in restul sistemului sanitar". E un proverb englezesc: if not broken, don't fix it. Comisia de Urgenta intrunita ieri a avut dificultati serioase in a imagina viitorul model si cum va functiona el. Comisia considera ca la momentul actual evolutia sistemului de urgenta este pozitiva, acest lucru putand fi dovedit inclusiv prin cifre si analize concrete, iar noua propunere in domeniul urgentei poate opri aceasta evolutie inclusiv pe cale calitativa si sa intoarca sistemul la o faza mai putin avansata.
  • studenti (Vineri, 6 ianuarie 2012, 8:49)

   elena [anonim]

   Ce se intampla cu studentii, care lucreaza part-time 2ore, sa zicem? contributia este foarte mica, iar adeverinta de student, fie ca e masterat sau doctorat, nu te ajuta prea mult nici la medicul de familie.
  • Controlul calitatii (Vineri, 6 ianuarie 2012, 9:43)

   Dr. G [anonim]

   1. Este necesar ca Statul sa aiba monopolul ingrijirilor medicale de urgenta?
   2. Daca nu, dar si daca da, prin ce organism va controla Statul cheltuirea eficienta a fondurilor pentru ingrijirea medicala de urgenta si calitatea acesteia in prevederile noii legi?
   3. Este normal ca asistenta de urgenta furnizata de institutii private sa se rezume la primul ajutor si transportul pacientului la un spital de stat?
   • R (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:43)

    Raed Arafat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dr. G

    1. Exista state care au decis sa pastreze un monopol de stat pe asistenta medicala de urgenta nepermitand privatului sa acorde asistenta medicala de urgenta nici in regimul privat. De exemplu in Marea Britanie serviciile de primiri urgente nu sunt private si nu exista furnizori privati de asistenta medicala de urgenta la nivelul unitatilor de primiri urgente. In Romania nu putem vorbi de un monopol de stat din momentul in care serviciile private pot fi infiintate, pot functiona in concurenta cu sectorul public, dar cu o reglementare clara asupra accesului la fondurile publice decat pentru anumite categorii de interventie in vederea pastrarii unui sector public puternic pentru interventii in cazul urgentelor si al calamitatilor. Romania e o tara vulnerabila si cu riscuri majore din acest punct de vedere. in 2009, mai multi furnizori privati de asistenta medicala de urgenta au dat in judecata Ministerul Sanatatii solicitand deschiderea sectorului de urgenta la principiile pietii libere comerciale si competitie pe principii comerciale. Dupa ce Curtea de Apel Arges a respins plangerea ca nefondata, aceeasi furnizori s-au adresat Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sectia contencios administrativ si fiscal care a emis decizia 1300 din 13.10.2009 si prin care a considerat ca prevederile legislative sunt constitutionale, ca exista competitie si privatul are drept sa activeze singurul aspect fiind limitarea de accesare a unor fonduri publice si ca nu exista discriminare in desfasurarea unei activitati comerciale prin asigurarea unor servicii medicale private de urgenta.
  • solidaritate (Vineri, 6 ianuarie 2012, 9:49)

   sgc [anonim]

   Buna ziua.
   As vrea sa va felicit pentru munca pe care o conduceti si, mai ales, cum o faceti. Ati fascinat multa lume prin viziunea si indarjirea de care ati dat dovada ca totul sa se integreze in realitate.
   Intrebarea se refera la : v-ati gandit daca nu cumva a venit vremea sa va ajutam si noi, oamenii obisnuiti, pe dumneavoastra si echipa pe care o conduceti?
   Daca da, enumerati , pe scurt, modalitatile.
   Sper sa mai exista si spirit civic si solidaritate, care sa va raspunda asa cum meritati cu prisosinta.
  • Cum s-a ajuns aici? (Vineri, 6 ianuarie 2012, 9:53)

   dr. Alin Popescu [anonim]

   Va salut. Domnule Arafat dumneavoastra aveti o pozitie importanta in Ministerul Sanatatii deja de ani buni. M-am intrebat si profit de ocazie pentru a va intreba. Legea e publicata oficial de Ministerul Sanatatii din a carui conducere faceti parte. Cum de a fost publicata cu acel capitol de urgenta in ea? N-ati avut niciun cuvant de spus? Nu vi s-a solicitat parerea? Cine a scris capitolul medicinei de urgenta? Sau realitatea este ca a venit legea din afara intr-o anumita forma in Ministerul Sanatatii si a fost publicata asa, fara nicio interventie din Minister? Multumesc.
   • R (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:49)

    Raed Arafat [hotnews.ro] i-a raspuns lui dr. Alin Popescu

    Legea este elaborata de o comisie condusa de un specialist in management sanitar si avand ca membrii diferiti specialisti din diferite domenii. Doar la inceput au fost discutii prin care mi-am exprimat punctul de vedere, insa comisia respectiva nu a considerat oportun luarea lor in calcul.Avand in vedere situatia actuala si faptul ca legea exista pe site-ul Ministerului Sanatatii, chiar daca ma pun intr-o situatie delicata facand parte din conducerea Ministerului, consider ca intr-o dezbatere publica toate punctele de vedere trebuie puse pe masa, public. Astfel incat inclusiv cei care decid pe linie politica sa fie corect informati, dar si populatia si institutiile care participa la dezbaterea publica. Nu stiu cine a scris noul capitol din propunere insa acesta contine mai multe aspecte luate prin copy-paste din vechea lege, ele fiind scoase din contextul larg in care au existat in legea initiala, iar diferenta majora care se regaseste in noul capitol este disparitia totala a sintagmei "serviciu public si serviciu privat" si aparitia sintagmei "serviciu omologat", aceasta aplicandu-se si la asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca precum si la unitatile si compartimentele de primiri urgente.
  • intrebare (Vineri, 6 ianuarie 2012, 9:54)

   george [anonim]

   1.In situatia in care o persoana este in stare grava si vine un echipaj de la urgenta credeti ca e normal sa i se ceara tot felul de acte cand ar fi mai simplu ca medicii sa -si faca treaba. Nu ar trebui sa fie deja un sistem prin care un simplu cnp sa genereze echipajului de la urgenta toate inf de care au nevoie?
   2.Avand in vedere functia pe care o exercitati intreb si eu care este punctul dvs de vedere referitor la birocratia din sistemul de sanatate? (de ex un pacient trebuie sa aduca tot felul de adeverinte, sa merga la medicul de familie sa vizeze un simplu concediu medical, etc.) . Normal ar trebui ca un pacient sa stea in pat acasa nu sa "alerge" dupa hartii. Ce face Ministerul Sanatati in beneficiul pacientilor care finanteaza sistemul?
  • reforma in sanatate (Vineri, 6 ianuarie 2012, 10:13)

   voinescu horia [anonim]

   nu credeti domnule Arafat ca reforma in sanatate ar trebui inceputa cu aducerea la un nivel rezonabil a cheltuielilor din sistem? spre exemplu, din cate stiu eu, o perfuzie in spital costa 1500 RON sau un drum cu salvarea pana la urgente aproximativ tot 1500 RON. Asta ca sa nu mai vorbim de licitatii trucate, aparate si medicamente la suprapret etc. mie unul imi e frica ca o sa platesc in continuare multi bani la CAS, o sa am probabil si o asigurare privata si o sa fiu tratat tot cu aspirina cand ajung in spital. dumneavoastra ce credeti?
  • SMURD (Vineri, 6 ianuarie 2012, 10:30)

   Zoe P. [anonim]

   Am donat 2% SMURD dar in ultimele saptamani am aflat ca SMURD primeste bani si de la buget si de la spitale si prin fundatie de la noi, cetatenii. Si m-am gandit ca totusi SMURD-ul prea primeste bani din toate partile asa ca e normal sa functioneze bine. Dar va rog sa-mi explicati cum se finanteaza SMURD-ul si cine e omul dpdv juridic responsabil de el?
   • R (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:53)

    Raed Arafat [hotnews.ro] i-a raspuns lui Zoe P.

    Stimata doamna, si pe plan international gasiti fundatii si asociatii create cu scopul de a sprijini anumite sectoare publice care la randul lor au si alte surse de finantare. Este optiunea cetateanul daca doreste sa sprijine un anumit serviciu ca aceste sa aiba un salt calitativ in plus fata de ce se finanteaza pentru activitatea sa de baza. Asa cum abordati problema nu mai trebuie sa dati 2% pentru nimeni pentru ca toate activitatile sprijinite de fundatiile si societatile non-profit sunt activitati sociale de interes public care oricum primesc si din alte surse finantare. Cu siguranta, daca nu erau cei 2%nu puteam avea avionul sanitar la dispozitie oricand a fost nevoie pentru orice fel de pacient indiferent ca e sau nu asigurat si cu siguranta nu am fi construit si dotat atatea centre de pregatire cum s-a intamplat anul acesta la Sibiu, Cluj si Arges. Este optiunea dumneavoastra sa dirijati 2% unde doriti pentru ca activitatea respectiva sa fie mai bine dezvoltata.
  • Desfiintarea SMURD ??????? (Vineri, 6 ianuarie 2012, 10:56)

   interbelic [utilizator]

   Buna ziua,
   De citeva zile a aparut pe Facebook o petitie impotriva desfiintarii serviciului SMURD. Exista cu adevarat acest pericol? Noua lege a sanatatii implica desfintarea SMURD?
  • Dan (Vineri, 6 ianuarie 2012, 11:08)

   Dan [anonim]

   In primul rand doresc sa va felicit domnule Raed, pentru cariera dumneavoastra si pentru miile de vieti pe care le-a salvat sistemul implementat de dumneavoastra.
   Intrebarea mea este: ce ne facem cu spaga din spitale, care a metastazat intregul sistem medical??? este o realitate, pe care o stim toti; nu putem sa ne prefacem ca nu exista;.. sunt o multime de studenti care iti aleg specializari in functie de posibilitatile de a lua spaga! Eu am incredere in dumneavoastra!
  • speranta (Vineri, 6 ianuarie 2012, 11:38)

   silviu [anonim]

   Buna ziua domnule doctor, as vrea sa stiu daca mai e vreo speranta, cel putin pe viitor, sa mai existe echipaje smurd si pentru cei din mediul rural, sau va axati tot pe infiintarea de echipaje numai in orase?
   Poate gasiti o madalitate sa nu mai implicati autoiritatile locale in finantarea acestor servicii, pentru ca stiti ce s-a intamplat in judetul iasi care din punctul meu de vedere e un exemplu de implicae a politicului in detrimentul interesului cetateanului.
  • SMURD (Vineri, 6 ianuarie 2012, 11:39)

   karina [anonim]

   Respect Domnule Arafat!
   Aveti cunostinta ca in anul 2011 in periaoada aprilie -septembrie ambulantele PA incadrate cu paramedici de la pompieri au fost scoase din interventie mai bine de jumatate din acest timp.Oamenii nu s-au putut folosi de servicile acestora in timpul optim(timpul de reactie) ,cel pe care dumneavoastra il doriti cat mai scurt posibil .
  • intrebare (Vineri, 6 ianuarie 2012, 11:41)

   ana popescu [anonim]

   buna ziua si La multi Ani Domnule Arafat,
   cu riscul de a repeta, probabil, una dintre intrebarile deja adresate, sau ce urmeaza a fi adresate, am sa va rog sa mi spuneti daca un angajat care impreuna cu angajatorul plateste o contributie lunara in procent de 7,5% - parca - iar acesta contributie cumulata depaseste 200 eur lunar, de ce trebuie sa si adauge o cheltuiala suplimentara prin incheierea unei asigurari suplimentare la una dintre companiile de asigurare ce vor emite aceste asigurari ? De ce banii nu urmeaza pacientul, pur si simplu ?
   dincolo de principiul Robin Hood, pe care statul il aplica de atatia ani, eu am cotizat aproape 30 de ani la sistemul de sanatate, cotizez in continuare cu o suma indecenta fata de majoritatea covarsitoare a celorlalti cotizanti si ii multumesc lui Dumnezeu pentru asta, dar nu am beneficiat nici o data de un serviciu medical gratuit, mai mult decat atat, am fost victima permanenta a medicilor renumiti din sistemul romanesc, din cauza posibilitatilor pe care le am si am fost tot timpul pusa in situatia ca dincolo de atentia consacrata, sa platesc multiple proceduri, cele mai multe indicate doar pentru a se demonstra capacitatea profesionala a doctorului, care, in final, sau dovedit a fi complet inutile si costisitoare.
   va rog sa mi iertati divagatia.
   singura intrebare ramane : se va palfona contributia sau vom plati in continuare procentele stabilite prin legea impozitului si vom adauga cheltuieli suplimentare pentru aceleasi servicii inexistente ?
   va multumesc.
  • asistenta medicala-competenta medicina urgenta (Vineri, 6 ianuarie 2012, 11:55)

   viorica [anonim]

   Buna ziua!
   Sunt asistenta medicala -medicina generala,Cum pot obtine competenta pe medicina de urgenta?
   Unde sunt organizate cursuri(in Constanta)
   Va multumesc!
  • reforma (Vineri, 6 ianuarie 2012, 11:56)

   Dabelea Constantin [anonim]

   As dori sa-l intreb pe reprezentantul oficial al MS, daca pe o analiza retrospectiva a ultimilor 10 ani, sistemul de sanatate este pe o tendiinta ascendenta sau descendenta ca performanta si daca ministerul sanatatii de asemenea a avut performanta sau nu in ultimii 10 ani si care sunt cauzele care au determinat aceste rezultate;
   de asemenea care sunt argumentele pentru care noua lege va determina progresul medicinei,si cum va fi masurat progresul, ce criterii si evidente vor fi folosite;
   Multumesc, Dr. Dabelea Constantin
  • Contribuția de 5,5% din toate veniturile impozabil (Vineri, 6 ianuarie 2012, 11:59)

   Dollo [anonim]

   Proiectul de lege prevede că plata contribuției de 5,5% se calculează la toate veniturile impozabile ale persoanei, nu numai la cele salariale ca până acum. Aici intră și redevențe, chirii, câștiguri din proprietăți etc? Și dacă da, cine va calcula aceste venituri și cota care revine sănătății din ele?
   Mulțumesc.
  • Urgenta (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:11)

   cluj [anonim]

   Buna ziua,
   pana acum am "donat" in fiecare an 2% din impozit catre SMURD deoarece este un serviciu care CHIAR salveaza vieti, un operator privat ce interes ar avea in cazul in care cel ce trebuie ajutat e un "amarat" care nu si-a putut face o pensie privata? Imi amintesc de cazul unei americance care dat fiind ca atunci cand a fost luata de salvare era inconstienta, asiguratorul nu a vrut sa ii plateasca spitalizarea deoarece nu a semnat la urcare in ambulanta, sa inteleg ca acolo vom ajunge si noi?
   Ce trebuie sa facem, sa avem dreptul la VIATA?
  • casa de asigurari (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:11)

   bogdi [anonim]

   ce se va intampla cu casele judetene de asigurari si cu personalul acestora?
  • Coduri de urgenta Ordin 864/538/2011 (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:23)

   worker [anonim]

   Domnule secretar de stat,

   Conform prezentului ordin toate urgentele internate in spital trebuiesc codificate dupa anexa. Ce ne facem cu urgentele ce nu apar in anexe:
   - criza hipertensiva refractara la tratament
   - artrita acuta
   - colica renala

   Mai sunt acestea urgente sau nu?

   Multumesc
  • Personal medical (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:28)

   Octavian [anonim]

   Buna ziua.
   Sunt medic primar medicina de urgenta.
   D-le Arafat, deja suntem sufocati de numarul imens de pacienti care vin la UPU pentru orice. Si cand spun orice, spun amigdalite, faringite, dureri dentare. In medie vad - doar eu - 100 cazuri/24 ore. Daca actuala lege va trece in aceasta forma, adresabilitatea la serviciile UPU probabil se va dubla.
   Cum vedeti posibila rezolvarea necesarului de personal in serviciile UPU ? Pentru ca vom claca cat de curand, d-le Arafat...
  • Ce putem face pentru a va sustine? (Vineri, 6 ianuarie 2012, 12:54)

   q [anonim]

   Ce putem face pentru a va sustine?

   (vad ca se incearca tot felul de tertipuri de catre unii care au smtit mirosul banilor scosi din din medicina de urgenta)
  • rezidentiat (Vineri, 6 ianuarie 2012, 13:04)

   alexandra [anonim]

   Buna ziua si La multi ani.Domnule dr Arafat ,sunt una dintre sutele de studenti care desi a promovat rezidentiatul nu am prins loc la repartitie.Desi stiu ca nu este un subiect corelat cu noua lege a sanatatii ,va rog din suflet sa-mi spuneti macar daca exista vreo sansa si daca mai putem avea vreo speranta cat de mica in ceea ce priveste suplimentarea locurilor de rezidentiat.
   Va multumesc
  • Sistemul de asigurari de sanatate din Germania (Vineri, 6 ianuarie 2012, 13:10)

   Pacient [anonim]

   1. In Germania, toti salariatii sunt obligati sa aiba asigurari de sanatate de stat. Numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).

   2. Fondurile pentru asigurarea de stat sunt gestionate de organizatii NON-PROFIT. Ele sunt supuse unor reglemantari guvernamentale stricte si sunt constituite din contributia lunara a angajatilor si angajatorilor. O parte a acestor fonduri e finantata de stat (asistenta financiara) pentru a acoperi asigurarea persoanelor care nu au fost niciodata angajate sau nu platesc pentru sistem.

   3. Exista un sistem de preturi uniform in toata Germania numit DRG (un sistem de spitale clasificate). Acesta include plata medicilor, serviciile medicale, mancarea si cazarea din spital.

   4. Exista reglementari guvernamentale stricte care stabilesc calitatea actelor medicale iar serviciile medicale sunt supravegheate in mod continuu. Sunt colectate date prin diverse proceduri, fiind analizate sistematic (o rutina) de agentii guvernamentale.

   5. Sistemul de spitale din Germania este foarte vast avand aproximativ 2000 de spitale care sunt grupate in functie de apartenenta:
   a. 55% dintre spitalele din Germania apartin statului.
   b. 38% dintre spitale apartin unor organizatii non-profit.
   c. 7% dintre spitale apartin unor societati comerciale.

   6. Spitalele din Germania sunt faimoase pentru criteriile inalte de performanta pe care le impun. Ele au cei mai bine calificati medici care sunt acceptati sa practice ca specialisti numai dupa o pregatire lunga si intensiva.

   7. Spitalele din Germania au de regula camere cu doua paturi, pentru doi pacienti. In aceste spitale se poate plati o taxa suplimentara pentru cei care doresc o camera doar pentru ei.

   8. Nu exista liste de asteptare pentru operatiile importante si pentru tratamente.
  • Link-uri pentru datele de mai sus (Vineri, 6 ianuarie 2012, 13:47)

   Pacient [anonim]

   http://heart-consult.com/articles/german-healthcare-system

   http://www.english.german-hospital-service.com/html/background.html

   http://www.amiexpat.com/2009/08/18/health-care-in-germany/

   http://en.wikipedia.org/wiki/Health_in_Germany

   http://www.theexpatdirectory.com/articles.php?c=expat_german_health_care
  • Hazardul moral (Vineri, 6 ianuarie 2012, 22:24)

   Adrian Gheorghiu [anonim]

   Domnule Secretare de stat,

   Sistemul de urgenta din Romania este sufocat datorita hazardului moral. Oricine apeleaza indiferent daca are sau nu o urgenta, este servit. Mentalitatea colectiva chiar a fost manipulata in acest sens.
   Dar cine plateste?
   Intrebare:
   1.Care este procentul de urgente din totalul pacientilor preluati de sistemul de urgenta?
   2. Considerati adecvata utilizarea ambulantelor ultra dotate doar pentru transport?
  • Buna ziua (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 10:02)

   iliesiu darius [anonim]

   Dl. Arafat, daca se introduce noua lege luati in calcul si ''mutarea'' SMURD la Primariile municipii de judet in cadrul SVSU. Eu cred ca acolo ati fi primit cu bratele deschise si automat ar fi mult mai simplu semnarea contractelor cu noile case private.
   Multa bafta.
  • organizarea sistemului national de urgenta (Sâmbătă, 7 ianuarie 2012, 13:17)

   Ifrim Sandru [anonim]

   Am avut placerea si onoarea sa ne intalnim si sa ne cunoastem. Inca o data imi exprim admiratia fata de personalitatea dvs, de tinuta si prestatia dvs. ca medic si ca om.
   In ceea ce inseamana organizarea unui sistemm national pentru serviciile de urgenta,agreez / impartasesc ideea ca numai competitia si concurenta sunt factorii care stimuleaza si promoveaza performanta. In aceasta abordare sistemul de servicii de urgenta trebuie sa fie tratat consecvent si sa functioneze unitar, dar putand sa fie constituit din diferite entitati / unitati profesionale si economice fie de sorginte publica, fie privata.
   Ceea ce este ceva mai greu de urmarit este performata acestor entitati.
   Cred ca singura problema este de a defini, de a parametriza si de a masura performanta profesionala si economica in desfasurarea serviciilor de urgenta. Singurul risc ar fi deciziile de tipp discretionar, prvind stabilirea si selectarea adevartilor performeri.
   Repet: competitia corecta dintre unitatile specializate in servicii de urgenta si promovarea acelora mai performante, este o garantie a mentinerii si chiar a cresterii performantei tehnico-economice a intregului sistem nationall de urgenta.
   Care este punctul dvs. de vedere si mai ales care sunt argumentele dvs, in sustinerea solutiei ce o agreati si o promovati ?


  Abonare la comentarii cu RSS
  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri
  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by