"Partenerii turci ar dori sa se implice in constructia de noi spitale in Romania, infrastructura rutiera, in agricultura si procesarea industriala a produselor agricole", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, aflat in Turcia ca invitat de onoare la reuniunea anuala a ambasadorilor turci. El a indicat si sectorul financiar - bancar din Romania drept posibila tinta pentru investitii turcesti.

"E loc de mult mai multe investitii turcesti in Romania, dar si de exporturi mai ambitioase de produse romanesti pe piata turca", a spus Baconschi.

Baconschi, care a avut si o intilnire bilaterala cu omologul sau Ahmet Davutoglu, a mai declarat ca "relatia romano-turca se afla la un nou inceput extrem de ambitios. Vizita presedintelui Basescu la Ankara a permis semnarea unei declaratii politice de parteneriat strategic. Sintem impreuna in NATO, cooperam la Marea Negra, Turcia e principalul nostru partener comercial in afara UE".

"Le-am expus ambasadorilor turci in special politica noastra regionala: Marea Neagra, Balcanii Occidentali, Parteneriatul Estic... Turcia e un vecin important, cu care avem tot interesul sa cooperam, sa ne concertam politic, mai cu seama ca si ei participa prin instalarea unor radare la sistemul de aparare anti-racheta", a adaugat Baconschi.

Teodor Baconschi a discutat si despre posibila infiintare a unui curs de limba romana la Facultatea de Litere a Universitatii Trakya din Edirne.

Reamintim ca Teodor Baconschi a efectuat in 29-30 decembrie 2011 o vizita de lucru in Turcia, la invitatia omologului Ahmet Davutoglu. Seful diplomatiei romane a sustinut, in calitate de invitat de onoare, o alocutiune in cadrul "Conferintei anuale a ambasadorilor", fiind pentru prima data cand un ministru de Externe roman este invitat sa participe la o astfel de reuniune. In septembrie 2011, ministrul turc al Afacerilor Externe fusese invitat de onoare la Reuniunea anuala a diplomatiei romane.