Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism l-au trimis in judecata pe cetateanul irakian Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, acesta fiind acuzat ca a inlesnit intrarea si iesirea din Romania a cinci cetateni irakieni, ce au savarsit acte teroriste in favoarea organizatiei Al Qaeda.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Al Dulaimi Ali Asae Mohamad va fi judecat pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 33 alin. 1 lit. c din Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului.

In sarcina lui Al Dulaimi Ali Asae Mohamad se retine ca, sub identitatea sa reala sau folosind identitati fictive si prin intermediul a patru societati comerciale, special constituite in acest scop, a inlesnit intrarea/iesirea in/din Romania si prelungirea dreptului de sedere in tara a cinci cetateni irakieni, avand cunostinta de imprejurarea ca acestia au sprijinit/savarsit acte teroriste in favoarea organizatiei teroriste Al Qaeda in Irak.

El a sprijinit intrarea pe teritoriul statului roman a cetatenilor irakieni Omar Farid Ahmed, Falah M. Salem, Aqeel Mohamed Dhuyab, Omar Kh. Assey si Mutasier KH. Aassi, persoane cercetate sau urmarite penal pentru savarsirea de acte de terorism in numele organizatiei Al Qaeda in Irak.

La acest moment, cetatenii irakieni nu se mai afla pe teritoriul Romaniei.

DIICOT precizeaza ca Al Dulaimi Ali Asae Mohamad a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de migranti, constand in aceea ca, impreuna cu alte persoane, a facilitat intrarea, sederea sau tranzitarea Romaniei, a peste 250 cetateni irakieni, fiind condamnat in prima instanta la o pedeapsa de 4 ani si 6 luni inchisoare.

Al Dulaimi Ali Asae Mohamad se afla in mod ilegal pe teritoriul statului roman, desi prin dispozitia organelor legale a fost declarat indezirabil in Romania.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Bucuresti.