Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, saluta decizia Guvernului italian de a elimina restrictiile privind accesul pe piata italiana a muncii pentru lucratorii romani de la 1 ianuarie 2012, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis joi de MAE, decizia Executivului de la Roma, care a fost comunicata in cursul acestei zile partii romane, "reconfirma nivelul de excelenta al relatiei bilaterale de Parteneriat Strategic dintre Romania si Republica Italiana, marcata in anul 2011 de o dinamica importanta prin organizarea celui de-al doilea Summit Interguvernamental (30 mai), vizita la Roma a Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, cu ocazia participarii la ceremoniile dedicate celebrarii Zilei Nationale si implinirii a 150 de ani de la infaptuirea Unitatii Italiei (2 iunie) si vizita de stat in Romania a Presedintelui Republicii Italiene, Georgio Napolitano (15-16 septembrie 2011)".

MAE subliniaza ca masura are o semnificatie aparte in contextul crizei economico-financiare care afecteaza intreaga Europa si reprezinta un factor favorizant pentru consolidarea relatiilor economice romano-italiene, potentate de prezenta unei numeroase comunitati romanesti in Italia si a unei semnificative comunitati de afaceri italiene in Romania. Totodata, decizia reconfirma contributia membrilor comunitatii romanesti la dezvoltarea economica a Italiei.

Potrivit sursei citate, liberalizarea completa a pietei italiene a fortei de munca a reprezentat un subiect constant al dialogului politico-diplomatic, partea romana reiterand permanent, atat in dialogul la nivel inalt, cat si in demersurile Ambasadei Romaniei la Roma pe langa partenerii italieni, necesitatea eliminarii restrictiilor aplicate lucratorilor romani, astfel incat acestia sa poata beneficia de aceleasi drepturi ca si cetatenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, decizia Guvernului italian reflecta, pe deplin, pozitia promovata la nivelul institutiilor europene, cel mai recent prin Rezolutia Parlamentului European privind libera circulatie a lucratorilor in Uniunea Europeana adoptata la 15 decembrie 2011 si prin Raportul Comisiei Europene din 11 noiembrie 2011 referitor la functionarea aranjamentelor tranzitorii privind libera circulatie a lucratorilor din Romania. Conform acestor documente, mobilitatea lucratorilor in spatiul UE nu ar trebui considerata o amenintare pentru pietele muncii din statele membre, mentinerea sau extinderea restrictiilor privind libera circulatie a lucratorilor avand, de fapt, un efect negativ asupra economiei europene, se arata in comunicatul MAE.

Ministerul de Afaceri Externe din Italia a transmis, joi, Ambasadei Romaniei din aceasta tara o scrisoare prin care este notificata incetarea restrictiilor impuse romanilor din 1 ianuarie 2012, Ministerul Muncii apreciind aceasta decizie, relateaza Mediafax.

"Ne bucura decizia guvernului italian. Prin eliminarea restrictiilor impuse muncitorilor romani si bulgari, executivul italian transmite un semnal important, in acord cu valorile si drepturile fundamentale ale Uniunii Europene. Italia nu mai cere nicio derogare si arata, in acest fel, ca respecta tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Apreciem aceasta decizie, cu atat mai mult cu cat in Italia, traiesc si muncesc aproximativ 1 milion de romani. Italienii ne arata in acest fel ca recunosc plus valoarea pe care romanii o aduc in economiile tarilor de destinatie", a declarat ministrul Muncii, Sulfina Barbu, citata intr-un comunicat al MMFPS transmis joi.

Ambasada Romaniei in Italia a anuntat ca joi, la ora 16.17, MAE italian a transmis prin fax scrisoarea directorului general responsabil cu tarile din UE, Mario Bova, prin care este notificata incetarea restrictiilor pe piata muncii din Italia, impuse pentru lucratorii romani, incepand cu 31 decembrie 2011, ceea ce inseamna ca, de la 1 ianuarie 2012, piata muncii din Italia este liberalizata pentru lucratorii romani.

Ultimele demersuri ale Ambasadei Romaniei in Italia, pe tema liberalizarii complete a pietei muncii din Italia, au avut loc pe 16 decembrie 2011. Atunci au fost remise scrisori ale ambasadorului roman in Italia, catre ministrii italieni de externe, muncii si de interne. Demersurile au fost dublate de intalniri cu expertii de resort din institutiile italiene decidente. Scrisoarea partii italiene face referire la demersurile Ambasadei Romaniei in Italia, din 16 decembrie 2011, potrivit MMFPS.

"Decizia Italiei confirma raportul CE din 11 noiembrie care demonstreaza ca romanii au un rol important in economiile tarilor de destinatie (impactul mobilitatii a dus la o crestere de 0,3% la PIB pentru UE-27 si 0,4% pentru UE-15)", arata Ministerul Muncii.

Saptamana trecuta, la intalnirea cu atasatii de munca, ministrul muncii a atras atentia ca in Italia nu exista restrictii majore pe piata muncii, insa trebuie o atentie sporita privind contractele de angajare, pentru ca exista inca situatii de munca ilegala, in special, in domeniul ingrijirii la domiciliu.

In conditiile in care cei mai multi romani nu fac parte din sindicate, nu au acces complet la informatie, ei urmand sa fie instiintati corect prin ghiduri. Totodata, Ministerul Muncii va supraveghea din ianuarie si va verifica impreuna cu echipele specializate din Italia si firmele care angajeaza cetateni romani, cu contracte de doar patru ore pe zi, desi acestia muncesc cu program normal, iar in cazul lor, asigurarile sociale sunt partial acoperite.

Site-ul Novinite.com a informat joi, ca Ministerul bulgar de Externe si cel al Muncii au fost instiintate oficial despre planul Italiei de eliminare a restrictiilor pe piata muncii de la 1 ianuarie 2012.

Ultimele date ale Institutului National de Statistica din Italia arata ca in aceasta tara traiesc si muncesc 968.576 de romani.

Guvernul italian a hotarat sa aplice dispozitii tranzitorii pentru cetatenii romani incepand cu 1 ianuarie 2007. Oficialii italieni au impus atunci restrictii in anumite domenii si au liberalizat piata muncii pentru liber profesionisti. Romanii au putut lucra fara restrictii in agricultura, servicii hoteliere si turism, servicii casnice si servicii de ingrijire, constructii, inginerie, management si munca inalt calificata, munca sezoniera. In toate celelalte domenii, muncitorii romani aveau nevoie de permis de munca.