Pentru Parlamentul European, 2011 a fost un an in care au dominant dezabaterile legate de masurile privind iesirea Europei din criza economica. Astfel, cel mai important eveniment poate fi considerat adoptarea pachetului de legi privind guvernanta economica. De asemenea, s-au purtat dezbateri aprinse legate de bugetul european pe termen lung (2014-2020). O alta tema care preocupa Parlamentul European este reforma politicii agricole comune.

In 2011 nu au lipsit nici scandalurile. Dupa scandalul “Mita contra amendamente”, in care a fost implicat si Adrian Severin, Parlamentul a adoptat un nou cod de conduita pentru eurodeputati.

Parlamentul European a aprobat, in septembrie, pachetul de legi privind guvernanta economica, menit sa creasca responsabilitatea in randul statelor membre privind politicile lor economice. In mare, pachetul legislativ prevede supravegherea sectorului privat din punct de vedere financiar. Masurile legislative au drept scop sa previna o alta criza a datoriilor, oferind autoritatilor comunitare un cuvant mai grau de spus in privinta politicilor economice si fiscale ale statelor membre. Potrivit unei informari a PE, votul in plenul PE a fost strans, in conditiile in care grupurile de centru-stanga fie s-au abtinut de la vot, fie au votat impotriva unor parti ale pachetului legislativ.

Pachetul de sase masuri privind guvernanta economica, asa-numitul "six pack", a fost negociat indelung de Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul European.

Cele sase texte de lege cuprinse in pachetul legislativ privind guvernanta economica prevad, in esenta, intensificarea monitorizarii tarilor membre, aplicarea de noi sanctiuni, reducerea flexibilitatii in privinta cheltuielilor si o mai mare transparenta in luarea deciziilor.

Citeste mai multe si comenteaza pe Parlamentor.ro