Revoltele din lumea araba, criza datoriilor din zona euro, uciderea liderului al-Qaeda Osama bin Laden si catastrofa de la Fukushima figureaza printre evenimentele marcate ale anului 2011. Agentia AFP a realizat o sinteza a principalelor evenimente care au avut loc in anul acesta.

Ianuarie

  • 14 ian: Tunisia - Dupa 23 de ani de regim autoritar, presedintele Zine El Abidine Ben Ali fuge in Arabia Saudita, la presiunea miscarii populare declansate in decembrie si soldata cu 300 de morti, potrivit ONU. Ben Ali va fi condamnat in contumacie la 66 de ani si jumatate de inchisoare.

Februarie

  • 11 feb: Egipt - Presedintele Hosni Mubarak, aflat la putere din 1981, demisioneaza in ziua a 18-a a revoltei populare si preda puterea armatei. Aproape 850 sunt ucisi in timpul revoltei. Procesul lui Mubarak, acuzat de coruptie si de crime, incepe in 3 august.
  • 14 feb: Bahrain - Debutul unei miscari de contestare, sustinute de siiti, impotriva monarhiei sunite. Tarile din Golf trimit trupe pentru a veni in sprijinul puterii. Regele accepta, in noiembrie, concluziile unei comisii independente de ancheta asupra represiunilor si promite reforme. Comisia a afirmat ca 35 de oameni si-au pierddut viata.
  • 15-16 feb: Libia - Incepe, in est, insurectia impotriva regimului Muammar Gaddafi, aflat la putere de peste 42 de ani. Opozitia creeaza Consiliul National de Tranzitie (CNT), care va fi recunoscut de ONU si de peste 60 de tari. In 19 martie, in conflict intervine o coalitie condusa de Washington, Paris si Londra, sub mandatul ONU, pentru a stopa represiunea. In 31 martie, NATO preia comanda operatiunii. In august, rebelii preiau controlul asupra capitalei Tripoli.
  • 20 feb: Maroc - Zeci de mii de tineri protesteaza, cerand mai multa democratie si mai putina coruptie. O noua constitutie, adoptata in iulie prin referendum, intareste puterile premierului si ale parlamentului, mentinand insa puterea politica si religioasa a monarhiei.
  • 25 feb: Irlanda Portugalia - Premierul irlandez Brian Cowen devine prima victima a crizei datoriilor in Europa, iar partidul sau Fianna Fail (centru dreapta) pierde alegerile legislative. In martie, premierul socialist portughez Jose Socrates demisioneaza. Dublin beneficiaza de o relaxare a conditiilor planului european de salvare iar Lisabona de un imprumut UE/FMI in schimbul unui program de austeritate.

Martie

  • 11 mar: Japonia - Un tsunami gigantic provocat de seismul cu o magnitudine de 9 in apropierea coastelor de nord-est ale Japoniei loveste centrala de la Fukushima, provocand cea mai grava catastrofa nucleara in ultimii 25 de ani. Seismul si tsunamiul au ucis aproape 20.000 de oameni.
  • 15 mar: Siria - Incepe o miscare de revolta impotriva lui Bashar al-Assad, care va fi violent reprimata (peste 5.000 de morti, potrivit ONU, care acuza autoritatile de "crime impotriva umanitatii"). In ciuda sanctiunilor, Assad continua reprimarea sangeroasa a manifestatiilor.

Aprilie

  • 11 apr: Coasta de Fildes - Arestarea lui Laurent Gbagbo la Abidjan, dupa doua saptamani de razboi si patru luni de criza provocate de refuzul sau de a se recunoaste infrant in alegerile prezidentiale din noiembrie 2010 in fata lui Alassane Ouattara (care va fi investit in mai). Acuzat de crime impotriva umanitatii, Gbagbo va fi transferat in 30 noiembrie Tribunalului Penal International (TPI). Aproximativ 3.000 de persoane au murit in urma violentelor.
  • 29 apr: Marea Britanie - Casatoria printului William cu Kate Middleton.

Mai

  • 2 mai: bin Laden - Liderul al-Qaeda Osama bin Laden este ucis in Pakistan in cadrul unei opertiuni de comando a fortelor speciale americane, dupa zece ani de urmarire.
  • 14 mai: DSK/FMI - Dominique Strauss-Kahn, director general al FMI si favoritul socialistilor la prezidentialele din 2012, este arestat la New York pentru agresiune sexuala. Inculpat pentru crime sexuale, petrece patru luni in inchisoare. Demisioneaza de la FMI in 19 mai. Acuzatiile sunt abandonate in 22 august.
  • 17 mai: Spania, Indignatii - Mobilizarea "indignatilor", care isi manifesta nemultumirea sociala, politica si economica. In Europa, Statele Unite si Chile, o prima zi mondiala a "indignatilor", in 15 cotombrie, va scoate pe strazi zeci de mii de persoane.

Iunie

  • 22 iunie: Afghanistan/SUA - Presedintele Barack Obama anunta retragerea a o treime din soldatii americani (33.000) pana in vara anului 2012.
  • In 17 iulie, NATO transmite responsabilitatie sale catre autoritatile afghane intr-o prima provincie, lansand procesul de tranzitie care ar trebui sa se incheie la finele anului 2014 odata cu plecarea trupelor coalitiei (130.000 de oameni). A doua faza a tranzitiei este lansata in 1 decembrie.

Iulie

  • 9 iul: Sudanul de Sud - Proclamarea independentei, dupa un conflict de aproape 50 de ani cu Nord (soldat cu milioane de morti). Devine al 193-lea stat al ONU.
  • 22 iul: Norvegia - Atentat cu bomba impotriva sediului guvernului norvegian, urmat de atacarea tinerilor socialisti pe insula Utoeya, in apropiere de Oslo, de catre extremistul de dreapta Anders Behring Breivik (32 de ani): 77 de morti.

August

  • 2 aug: SUA - Dupa saptamani de dispute, Congresul autorizeaza majorarea plafonului de indatorare (peste 14.500 miliarde dolari), evitand in ultima clipa intrarea in incetare de plati. Cu o rata a somajului de 9,2% si o crestere slaba (1,3%), Statele Unite se vad amenintate, pentru prima oara, cu pierderea ratingului "AAA" de catre agentia Standard and Poor's.
  • 4 aug: Marea Britanie - Moartea unui tanar negru de 29 de ani, ucis in cadrul unei operatiuni a politiei la Tottenham, provoaca cele mai grave revolte din ultimii 30 de ani.

Octombrie

  • 7 oct: Nobel - Premiul Nobel pentru pace este acordat liberienei Ellen Johnson Sirleaf, compatrioatei sale Leymah Gbowee, si unei figuri emblematice a "primaverii arabe" din Yemen, Tawakkol Karman.
  • 20 oct: Libia Muammar Gaddafi este capturat si ucis in bastionul sau din Syrte de catre rebeli. Trei dintre fiii sai sunt ucisi in conflict. Seif al-Islam, considerat succesorul sau, este arestat in noiembrie. Un nou guvern provenit din CNT va fi insarcinat cu reconstructia tarii, pana la convocarea alegerilor generale. Conflictul s-a soldat cu peste 30.000 de victime (CNT).
  • In data de 16 decembrie, Washingtonul si ONU ridica o mare parte a sanctiunilor impotriva Libiei.
  • 23 oct: Tunisia - Victoria in alegeri a partidului islamist Ennahda, care castiga 89 dintre cele 217 fotolii ale Adunarii constituante.
  • 27 oct: Zona Euro - La Bruxelles, cele 17 state membre ajung la un acord privind intarirea Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF), recapitalizarea bancilor si stergerea a 50% din datoria Greciei detinuta de banci.
  • 31 oct: Populatia mondiala atinge sapte miliarde de locuitori.
  • 31 oct: Palestina/UNESCO - Palestinienii obtin statutul de membru deplin al UNESCO.

Noiembrie

  • 9 nov: Grecia - Premierul socialist demisioneaza, dupa ce a semanat panica in Europa cu proiectul sau de a supune referendumului planul european adoptat in 27 octombrie (100 miliarde euro in imprumuturi si stergerea a alte 100 mld euro din datorii, in schimbul unui plan de austeritate ). Lucas Papademos, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene, devine premier.
  • 8 nov: Iran - Raportul Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA) vorbeste despre "serioase ingrijorari" legate de caracterul militar al programului nuclear iranian.
  • 12 nov: Italia - Premierul Silvio Berlusconi demisioneaza, dupa adoptarea de catre parlament a masurilor destinate linistirii pietelor financiare. Datoria Italiei se ridica la 1.900 miliarde euro. Noul premier Mario Monti formeaza un guvern de tehnocrati si prezinta un program de austeritate si relansare.
  • 23 nov: Yemen - Confruntat cu o miscare de contestare inca din luna ianuarie, presedintele Ali Abdallah Saleh semneaza un acord creionat de monarhiile din Golf, care prevede renuntarea la putere in luna februarie. Saleh decreteaza amnistia generala. Un guvern de uniune nationala preia conducerea in 10 decembrie. Represiunea s-a soldat cu sute de morti.
  • 25 nov: Maroc - Islamistii moderati din Partidul Justitiei si Dezvoltarii castiga alegerile legislative. Abdelilah Benkirane, liderul acestui partid, este desemnat premier de catre regele Mohammed VI.
  • 28/29 nov: Egipt - Prima faza a alegerilor legislative, in principal in Cairo si Alexandria, dupa confruntarile dintre politisti si protestatari, care cer sfarsitul puterii militare (cel putin 42 de morti): victoria islamistilor in primul tur (65% din voturi). Partidul salafist Al-Nour (24,3%) se situeaza pe locul doi, dupa Fratia Musulmana (36,6%).
  • A doua faza a alegerilor, in 14 si 15 decembrie, confirma dominarea islamistilor. Un nou val de violente sangeroase.
  • 29 nov: Iran/Marea Britanie - Devastarea ambasadei Marii Britanii de catre militiile islamiste provoaca un scandal international. Londra isi inchide ambasada, mai multe capitale europene isi recheama ambasadorii. Atacul intervine dupa ce Parlamentul iranian a decis sa reduca in intensitate relatiile cu Londra, in urma inaspririi sanctiunilor britanice.

Decembrie

  • 4 dec: Rusia - Victoria in legislative a partidului Rusia Unita, condus de premierul Vladimir Putin (peste 49% din voturi). Opozitia, care denunta fraude masive, se angajeaza intr-o miscare de contestare fara precedent din anii 1990, mobilizand zeci de mii de oameni.
  • 9 dec: UE - Acord al tuturor tarilor din UE, cu exceptia Marii Britanii, asupra intaririi disciplinei bugetare.
  • 16 dec: Filipine - Furtuna Washi loveste insula Mindanao (sudul tarii): 1.249 de morti, aproape 55.000 de oameni se afla inca in centrele de urgenta.
  • 17 dec: Coreea de Nord - Decesul presedintelui Kim Jong-Il, care conduce tara cu o mana de fier din 1994. Fiul sau, Kim Jong-Un, preia puterea.
  • 18 dec: SUA: Armata americana paraseste Irakul, la 9 ani de la alungarea lui Saddam Hussein, lasand tara in plina criza politica.
  • 19 dec: Siria - Siria - Suspendata din noiembrie din Liga Araba, Siria accepta venirea observatorilor arabi dar continua represiunea, 123 de civili sunt ucisi in 20 decembrie.