Cunoscutul interlop din judetul Olt Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, ramane in continuare in arest preventiv dupa ce judecatorii Curtii de Apel Craiova au decis, miercuri, sa admita recursul procurorilor la decizia Tribunalului Olt de saptamana trecuta de inlocuire a masurii de arest preventiv cu obligativitatea de a nu parasi localitatea de domiciliu, informeaza Agerpres.

Bercea Mondial a fost arestat pe 20 februarie intr-un dosar in care este cercetat pentru tentativa de omor, dupa ce si-ar fi injunghiat nepotul, Ionut Anghel, zis Mercedes, care in urma incidentului a fost internat la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova. Bercea Mondial a cerut, in repetate randuri, sa fie eliberat sub control judiciar, pe motive diverse de boala, insa solicitarea i-a fost respinsa. El mai este cercetat, in prezent, in alte sase dosare penale, iar membrii familiei sale au fost cercetati de politistii din judetul Olt, in ultimii cinci ani, in aproximativ 120 de dosare penale.

Bercea Mondial a fost trimis in judecata pe 26 noiembrie de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani si evaziune fiscala in forma continuata. In vederea recuperarii prejudiciului, prin ordonanta procurorului s-a dispus instituirea unui sechestru asigurator asupra conturilor sale, in suma de 102.609 euro si 436.864 de lei, precum si asupra a 13 imobile detinute de acesta.

Potrivit Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, in perioada 2001 - 2005, Bercea Mondial ar fi acordat, sub forma de avans, marfa si imprumuturi financiare suma de 5.080.359 de lei, in conditiile in care intre societatile administrate de acesta si societatile beneficiare nu s-au derulat tranzactii comerciale. Totodata, acesta a ridicat din conturile societatilor administrate, in baza unor documente fictive, suma de 1.840.400 de lei, reprezentand salarii, sume pe care le-a reintrodus in circuitul financiar al societatilor administrate.

Tot in baza unor documente fictive, Anghel Sandu a ridicat din conturile unei societati comerciale dividende in suma de 196.800 de lei, iar din contul alteia in suma de 324.350 de lei, in conditiile in care societatile din conturile carora a ridicat aceste sume au inregistrat pierderi luna de luna.

Bercea Mondial este acuzat si de faptul ca a distrus sau ascuns actele contabile apartinand celor cinci societati al caror asociat si administrator a fost, cu scopul de a ingreuna si obstructiona controlul organelor fiscale, situatie ce a impus efectuarea verificarilor de pe extrasele de cont ridicate din unitatile bancare, unde societatile administrate au avut deschise conturile.