Beneficiile sociale, suspendate cinci luni pentru persoanele care nu platesc taxele si impozitele locale. UPDATE Ministerul Muncii: Nu sunt vizati beneficiarii de alocatii de stat pentru copii

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 28 decembrie 2011, 14:19 Actualitate | Esenţial


Persoanele care primesc beneficii sociale, precum indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei, vor ramane fara aceste drepturi pe o perioada de cinci luni daca nu isi achita taxele si impozitele locale. Suspendarea beneficiilor sociale pentru neplata taxelor locale a fost decisa prin ordonanta de urgenta si este argumentata de Guvern prin necesitatea aplicarii prevederilor Legii asistentei sociale, informeaza Mediafax.

"Actul normativ prevede unele modalitati de penalizare pentru persoanele care primesc beneficii sociale si nu platesc taxele si impozitele locale, astfel incat sa fie implementate prevederile Legii asistentei sociale. Astfel, se suspenda pe o perioada de 5 luni beneficiul de asistenta sociala acelor persoane care nu isi vor achita taxele si impozitele locale", este solutia Guvernului.

In baza Legii asistentei sociale, autoritatile administratiei publice locale constituie un fond de asistenta pentru plata beneficiilor sociale acordate din bugetul local. Sumele necesare pentru acest fond sunt asigurate inclusiv din bugetele locale. De asemenea, serviciile sociale sunt finantate si din bugetul local.

Prin aceeasi ordonanta, Guvernul a decis sa introduca si sanctiunea de suspendare a alocatiei pentru sustinerea familiei in situatia in care titularul nu depune in termen declaratia pe propria raspundere in vederea mentinerii acordarii acestui drept.

UPDATE Ministerul Muncii: Ordonanta de urgenta nu vizeaza si beneficiarii de alocatii de stat pentru copii

"Beneficiarii de venit minim garantat, alocatia de sustinere a familiei si indemnizatia de crestere a copilului care nu isi platesc taxele si impozitele locale pot fi suspendati din plata pe perioada de pana la cinci luni. Reintra in plata in momentul in care fac dovada achitarii taxelor si impozitelor locale, urmand sa primeasca si suma cuvenita pe perioada suspendarii. Precizam ca nu sunt vizati beneficiarii de alocatii de stat pentru copii", precizeaza Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) intr-un comunicat de presa transmis miercuri.


Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern mai stabileste ca alocatia de stat pentru copii, indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei vor fi raportate la indicatorul social de referinta, care are valoarea de 500 lei.

Ordonanta stabileste ca toate beneficiile sociale vor fi raportate la indicatorul social de referinta, care are valoarea de 500 lei, Guvernul sustinand ca nu vor fi modificate cuantumurile beneficiilor si indemnizatiilor sociale si ca acestea raman la acelasi nivel exprimat in lei si reglementat in prezent.

Actele normative modificate in acest sens sunt Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, Legea 416/2001 privind venitul minim garantat (ajutor care va fi acordat pe baza unei liste a bunurilor care nu sunt considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale, similara celei utilizate in prezent pentru ajutorul de incalzire a locuintei), OU 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si Legea 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei.

La finalul anului trecut, Guvernul a decis ca indemnizatia de somaj sa reprezinte 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si sa nu mai fie raportata la salariul minim, cuantumul indemnizatiei scazand ca urmare a modificarii sistemului de raportare.

Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5154 vizualizari

 • -19 (29 voturi)    
  Disperare (Miercuri, 28 decembrie 2011, 14:46)

  stiuca [utilizator]

  GUVERN-Numele tau e DISPERARE! Nu mai am cuvinte sa va caracterizez.
  • +12 (16 voturi)    
   Tu nu gandesti? (Miercuri, 28 decembrie 2011, 16:27)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui stiuca

   Daca cineva are de platit taxe si impozite mari,inseamna ca nu este sarac.Pentru cei saraci aceste taxe sunt simbolice,dar majoritatea nu le platesc din rautate,suferind pentru asta,pe nedrept niste salariati care au ca sarcina incasarea acestor taxe.Nu cred ca ti-ar conveni sa fii penalizat la salariu din cauza unora carora tot tu le asiguri resursele financiare de la cei buni platnici.
   • -1 (5 voturi)    
    Hai sa vedem (Miercuri, 28 decembrie 2011, 21:49)

    hmm [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Intotdeauna l-am admirat pe Dumnezeu pentru modelul economic irepugnabil care ni l-a dat.
    In acest sens, fac o comparatie intre economia unui stat si sanatatea unui animal. Ideea de baza e ca orice cheltuiala trece printr-un stomac, urmeaza sa vedem prin al cui!

    Un animal sanatos se relationeaza in 4 feluri cu alte animale:
    1. Hrana pe care o procura - sau veniturile sale venite din exporturi.

    2. Simbioza - sau statele cu care are relatii bilaterale.

    3. Vanatorii - sau cei care pot cauza decesul animalului respectiv, respectiv prin luarea unor masuri de prevenire sau inlaturare a riscurilor ce vizeaza ordinea, integritatea si suveranitatea sa - armata, biserica, politia, serviciile secrete, asistenta sociala, mici si bere dati prostimii, legendegen Ocaua lui Cuza etc

    4. Parazitii - sau entitatile pe care le hraneste inconstient, dincolo de nivelul sau de vigilenta sau de tratare a pericolului:
    pierderi cauzate prin delapidari economice, afaceri paguboase, policieni sau tradare de tara etc

    Adevarul este ca atunci cand un animal este bolnav, numarul de paraziti creste, insa din pacate acestora le merge bine pe termen scurt, pana animalul moare.

    Intrebarea este cum reusim sa facem acesti paraziti sa gandeasca. Unii din ei (si cei multi) nu vor sa auda si nici nu ar intelege, cei putini fura cu buna stiinta sub iluzia faptului ca un cont gras in Elvetia le-ar garanta o viata postdeluviana in alta tara.

    Numarul mare de asistati social poate fi usor convertit: avem o gramada de terenuri agricole nelucrate, se poate face pe ele o agricultura sanatoasa cu aceste persoane astfel incat acestea sa poata avea un acoperis deasupra capului, o paine de pus pe masa si sa si produca mai mult decat mananca astfel incat Romania sa devina o tara ce poate exporta hrana sanatoasa, la preturi competitive, produsa pe cai naturale, fara mutatii sau chimicale.

    Intrebarea este: doreste cineva acest lucru ? Doreste animalul sa se insanatoseasca?
 • +23 (29 voturi)    
  pentru tigani (Miercuri, 28 decembrie 2011, 15:00)

  ovi [anonim]

  imi imaginez ca sunt niste sute de mii de cetateni romani dar cu origini in castele alea cele mai lenese si mai hoti din India, putin mai tuciurii asa - care ar trebui sa nu mai pape banutii de la stat facand copii pe banda .. e binevenita decizia asta!
  • -17 (21 voturi)    
   particularizare (Miercuri, 28 decembrie 2011, 15:18)

   stiuca [utilizator] i-a raspuns lui ovi

   De ce intotdeauna particularizati? Ce treaba au tiganii cu decizia guvernului?!? Astia oricum nu vor plati niciodata nimic indiferent de legislatie. Nu fi patetic sa cazi in ridicol cu comentarii aiurea!
   • +16 (18 voturi)    
    de (Miercuri, 28 decembrie 2011, 15:58)

    de [anonim] i-a raspuns lui stiuca

    de ce sa nu plateasca? sa faca ore in folosul comunitatii!

    pai ei ce vor? doar sa primeasca? iar noi? ne resemnam? inchidem ochii?
  • +2 (6 voturi)    
   O idee (Miercuri, 28 decembrie 2011, 15:49)

   bla [anonim] i-a raspuns lui ovi

   Banii de alocatii nu sunt folositi pt cresterea puradeilor. Mai bine ca acestia sa fie institutionalizati iar banii de alocatie sa fie folositi judicios pt reintegrarea comportamentala in randul fiintelor umane. In plus vor scapa de o educatie a furtului si a urii rasiale pe care acestia o manifesta.
   • 0 (0 voturi)    
    varza (Vineri, 30 decembrie 2011, 5:32)

    sebastian [anonim] i-a raspuns lui bla

    tu te auzi ce spui?da cum doamne iarta-ma cresti tu ma un puradel,asa cum zici cu 42 de lei pe luna??nici daca al pui la cura de covrigi nu ajung banii astia.....asa ca fa un bine si gandeste cand lansezi o idee asa idioata.
 • +9 (11 voturi)    
  Si amenzile? (Miercuri, 28 decembrie 2011, 15:11)

  kk [anonim]

  Ca tiganii, principalii beneficiari, nu prea au pe ce sa fie impozitati. Sau ce au nu e declarat sau nu pe numele lor. In loc sa loviti doar in oameni, luati masuri si impotriva lor.
 • +1 (11 voturi)    
  sa inteleg ca (Miercuri, 28 decembrie 2011, 15:23)

  g [anonim]

  pot sa suspend si eu tot pe 5 luni plata taxelor locale ca o penalizare pt impozitul platit in plus?
 • +6 (6 voturi)    
  Si dupa 5 luni ce se intampla? (Miercuri, 28 decembrie 2011, 15:33)

  je [anonim]

  Se platesc din nou? Cu ce ajuta asta? Doar introduce 5 luni de intarziere?
  • +4 (6 voturi)    
   In 5 luni beneficiile sociale acopera sumele ... (Miercuri, 28 decembrie 2011, 16:11)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui je

   ... datorate. In felul asta, daca nu platesc, li se cam retine din ajutoare impozitul.
 • -3 (15 voturi)    
  A înnebunit lupul. Definitiv! (Miercuri, 28 decembrie 2011, 15:35)

  felis_tigris [utilizator]

  Cel puţin alocatia de stat pentru copii, precum şi indemnizatia de crestere a copilului este inalienabilă. Ea aparţine copilului, este dreptul său, fie că e etnic român, maghiar sau ţigan.
  Neplata unor taxe se poate pedepsi altfel, dar nu e treaba mea să o găsesc, eu sunt plătit pentru un alt job!
  • +5 (11 voturi)    
   ca (Miercuri, 28 decembrie 2011, 16:01)

   ca [anonim] i-a raspuns lui felis_tigris

   ca orice drept "inalienabil" este consfintit de lege. si dreptul dumitale la libertate este un drept inalienabil, pana cand o instanta il ingradeste in baza unei legi.

   asta e doar o alta lege. asa ca accepta ca si acest drept "inalienabil" este ingradibil.

   esti liber sa emigrezi in coreea de nord, acolo nu mai e nevoie de legi ca sa ti se ingradeasca drepturile astea "inalienabile".

   altceva in afara de pretentii DE LA ALTII, mai ai de spus?
  • +12 (14 voturi)    
   Doar drepturi (Miercuri, 28 decembrie 2011, 16:28)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui felis_tigris

   Mai frate, toti romanii au numai drepturi, in special banesti si nicio datorie. Dreptul la pensie, la alocatie, la invatamant gratuit, la asistenta medicala gratuita, etc.

   Nici una dintre astea nu e insa gratuita si toate sunt platite din buzunarul contribuabilului onest.

   Sa aiba drepturi doar ce plateste BINE. Restul sa mai aiba si obligatii sau sa fie lasati sa se descurce pe cont propriu.
  • +9 (11 voturi)    
   haha (Miercuri, 28 decembrie 2011, 16:29)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui felis_tigris

   alocatia drept inalienabil... asta e tare de tot
   e doar un ajutor social (a se citi cadou) pana la urma.

   la fel si indemnizatia de crestere a copilului, ajutorul de somaj sau ajutorul de intretinere, etc
  • +7 (9 voturi)    
   Obligatiile plodului le preiei tu (Miercuri, 28 decembrie 2011, 17:00)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui felis_tigris

   Cand ai decis ca vrei plozi, ti-ai asumat si obligatiile lui pana face macar 16 ani (varsta de la care discernamantul se prezuma - dpdv juridic).
 • +3 (11 voturi)    
  Corecta decizie (Miercuri, 28 decembrie 2011, 15:37)

  Vlad-I [utilizator]

  Alocatia se plateste din impozite, deci, hotararea este cat se poate de corecta si de bun simt. Banii nu sunt ai guvernului, el ii administreaza, este un fel de primarie a tarii.
  • -6 (10 voturi)    
   tare rau (Miercuri, 28 decembrie 2011, 15:52)

   jean [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

   faza asta. Cica banii nu sunt ai guvernului, doar ii administreaza. DIn pacate pt noi ii administreaza prost in favoarea noastra si bine in favoarea lor. Nu numai banii dar si sufletele noastre sunt vandute datoare la dracu ca sa sustina interesele unui grup de oameni. Boul de Oprescu amaneteaza viitorul tuturor bucurestenilor prin negociearea cu sindicatul celor din RADET. pentru 2000 de oameni se ofera itre 14 si 45 !!! da salarii compensatorii, vai da mama mea , sotia mea cand a dat-o afara de la munca sa a intrat firma in insolventa nu a primit nimica , decat un amarat de somaj de 600 de lei pe 6 luni. Se pare ca astia de la buget sunt mai speciali saracutii. Davas multa UEEEE la toti politicienii care ne fac la buzunare.
   • +8 (10 voturi)    
    da (Miercuri, 28 decembrie 2011, 16:13)

    da [anonim] i-a raspuns lui jean

    da, domnule, numai politicienii sunt de vina, nu-i asa?

    noi? noi nici nu am votat, nici gura nu ne miroase!
 • -5 (13 voturi)    
  pedepsim copiii (Miercuri, 28 decembrie 2011, 15:56)

  danarad [anonim]

  pt. faptele parintilor. seamana a disperare.
  • +6 (8 voturi)    
   hai sa nu-i pedepsim (Miercuri, 28 decembrie 2011, 16:31)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui danarad

   ci sa-i luam de la parintii lor, incapabili de a-i creste.
  • +2 (6 voturi)    
   Mai lasa biserica (Miercuri, 28 decembrie 2011, 17:04)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui danarad

   Mai lasa biserica si mai stai in lumea reala...
 • +10 (12 voturi)    
  corect (Miercuri, 28 decembrie 2011, 16:10)

  Silenko [utilizator]

  Decizia este corecta. De ce sa se consume din impozitele stranse de la bunica de 75 de ani care isi plateste prima datoriile, anumite persoane ce nu inteleg ca mai au si datorii fata de societate, nu doar drepturi.
  Solicitam tot felul de lucruri de la stat, sunt multi care sunt programati sa fie Gica Contra, dar ne irita la culme ca nu ni se dau niste bani munciti de altii. Intai trebuie sa fim noi corecti ca sa mai solicitam si celor din jur acest lucru.
  • -4 (6 voturi)    
   Uite de asta ba PDL-istule (Miercuri, 28 decembrie 2011, 17:40)

   stiuca [utilizator] i-a raspuns lui Silenko

   Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum).
   Gigel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1100 de lei. Gigel are 23 de ani. Întrucât e criză şi criza va dura - să presupunem! - multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei.
   Ia să vedem însă câţi bani plăteşte Gigel CAS-ul timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1100 de lei. Păi la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei. Ei, aici e buba. Gigel are numai 28 de ani şi deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România.
   Cum aşa? Păi să facem un mic calcul. Dacă nu mă înşel pensia medie din România e undeva pe la 750 de lei. Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor
   sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni.
   Adică peste 3 ani. Păi e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!
   Totuşi, nimeni nu îi explică lui Gigel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Gigel îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani. Adică 444 de luni.
   Presupunând că Gigel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, 218.004 lei. Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Unde se duc banii astia? Pot sa-ti raspunda cei pe care ii numesti "corecti" pdl-istule?
   • 0 (0 voturi)    
    de unde ai scos cifrele astea??? (Miercuri, 28 decembrie 2011, 18:16)

    CCC [anonim] i-a raspuns lui stiuca

    CAS 491 ron, pt 1100 ron SALARIU??? WTF?
    • 0 (0 voturi)    
     cas (Joi, 29 decembrie 2011, 8:52)

     ionut [anonim] i-a raspuns lui CCC

     CAS-ul incasat de stat de pe urma fiecarui angajat este:
     20.8% platit de angajator (conditii normale de munca, insa poate ajunge la 30.8%)
     10.5% angajat
     Total: 31.3%

     Cred ca e mai bine sa ne uitam la suma totala incasata de stat nu doar ce scrie pe fluturasul de salariu. Banii "platiti de angajator" nu sunt adusi de catre patron "de acasa".
   • 0 (0 voturi)    
    Banii lui Gigel se duc in pensiile actuale (Joi, 29 decembrie 2011, 10:02)

    Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui stiuca

    Din moment ce PSD a desfiintat milioane de locuri de munca scotand oamenii la pensie anticipat, acum avem cam 2 pensionari la un salariat, deci banii lui Gigel ajung ASTAZI la pensionari, urmand ca el sa primeasca pensie de la altii atunci cand ii va veni randul.

    Intre timp a mai aparut si pensia privata, in care banii lui Gigel raman ai lui si se acumuleaza in timp.

    Sa-i faci calcule d-astea lui Ponta, sa vezi ce incantat va fi...
 • +3 (5 voturi)    
  bravo! (Miercuri, 28 decembrie 2011, 17:29)

  buncrestin [utilizator]

  De mult trebuia facuta ordine in sistemul de ajutoare sociale. Pentru fiecare leu dat, trebuie sa existe si o obligatie din partea celui care-l primeste. La saraci, sa plateasca taxele si impozitele, la alocatiile pentru copii, sa mearga la ore si sa nu chiuleasca. Astea nu sunt masuri de dreapta, sunt masuri de corectitudine si responsabilitate si puteau fi luate de orice partid, inclusiv de stanga.
 • -2 (4 voturi)    
  ordonanta ilegala (Miercuri, 28 decembrie 2011, 18:25)

  doru [anonim]

  inca un act normativ in contradictie flagranta cu Constitutia. ce-aveti fratilor cu alocatiile copiilor. este un drept al lor. dece le luati si acest drept elementar.
  greu de inteles. cu siguranta ministrul finantelor va mai primi un premiu pentru "sluj". oare poporul roman ce premiu ar trebui sa primeasca pentru cate inghite?
 • +2 (4 voturi)    
  Sunt persoane cu sute de amenzi neachitate (Miercuri, 28 decembrie 2011, 18:52)

  AMENZILE SUNT TAXE ? [anonim]

  Sunt f. Multi cetateni care vand telefoane mobile, tigari etc. Politia locala ii cunoaste deja de cite ori s-au ciocnit de ei si le-au dat amenzi. Dar amenzile ramin de-a pururi neachitate si totusi ei continua sa-si incaseze ajutoarele sociale date din conributiile noastre.
  Deci daca aceasta OUG rezolva aceasta problema este remarcabil. Are un efect f. Educativ.poate reduce si evaziunea fiscala si contrabanda cu tigari si furatul de telefoane.
  Nu stiu daca prin TAXE. Sunt incluse si AMENZILE.
  Stie cineva?
 • 0 (0 voturi)    
  Sa se voteze (Joi, 29 decembrie 2011, 6:17)

  miha48 [utilizator]

  E binevenita legea - pana la urma este o forma de disciplinare a contribuabilului.
 • 0 (0 voturi)    
  Suspendare plata (Luni, 19 martie 2012, 9:55)

  Catalin [anonim]

  Din cauza unor functionari care nu-si fac treaba noi am fost "taiati" de la indemnizatie desi aveam impozitele platite - deci o luna de zile pe tusa. Ce facem in acest caz??? - eu zic sa nu-si ia nic functionarii respectivi salariul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by