Fostul sef al Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Brasov Ionel Spataru a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Bucuresti la opt ani de inchisoare cu executarea pedepsei, in dosarul in care a fost judecat pentru luare de mita. Decizia nu este definitiva, informeaza Mediafax.

Tribunalul Bucuresti a incheiat, miercuri, discutiile in dosarul in care fostul sef al Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Brasov Ionel Spataru este acuzat de luare de mita si in care este judecat in stare de arest preventiv.

Instanta a decis condamnarea lui Ionel Spataru la opt ani de inchisoare cu executarea pedepsei. De asemenea, instanta l-a condamnat pe Alexandru Musat la patru ani de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mita.

Decizia nu este definitiva, putand fi contestata de cei doi si de procurori la Curtea de Apel Bucuresti.

La termenul din 14 decembrie, Ionel Spataru declara ca este nevinovat si ca banii primiti de la Laura Kungl nu reprezentau o mita pentru redeschiderea unei piete, ci erau o sponsorizare pentru PDL Brasov.

Ionel Spataru a negat in fata instantei ca, in afara celor 59.500 de euro primiti de la Laura Kungl, ar mai fi primit, personal, de la aceasta alti 10.000 de euro.

Denuntatorul in acest caz, Claudia Laura Kungl, a declarat, la acelasi termen, ca in 11 august 2011 a mers la DNA Bucuresti pentru a formula un denunt, spunandu-le procurorilor ca urma sa ii dea 10.000 de euro lui Ionel Spataru, care, in calitate de sef al Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Brasov, a pretins aceasta suma pentru redeschiderea pietei tatalui ei.

Laura Kungl a mai spus ca, pe parcursul intalnirilor cu Ionel Spataru, ea a avut convingerea ca sumele de bani ii erau destinate acestuia, in afara de ultima intalnire, cand Spataru i-a spus ca banii trebuie sa ajunga "si prin alte parti".

  • Dosarul lui Ionel Spataru

In 21 noiembrie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe Ionel Spataru, in stare de arest preventiv, pentru luare de mita. In acelasi dosar este judecat si Alexandru Musat, pentru complicitate la luare de mita.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada iulie - octombrie 2011, Ionel Spataru, in calitate de sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Brasov, a pretins de la administratorul unei societati comerciale 300.000 de lei, din care a primit, prin intermediul altor persoane, in mai multe transe, suma totala de 70.000 de euro.

"Banii au fost pretinsi si primiti pentru ca, in exercitarea atributiilor sale de serviciu, sa revoce o decizie prin care a fost inchisa activitatea unui agent economic pe o perioada de cinci luni", notau procurorii DNA in documentul citat.

Alexandru Musat este acuzat de procurori ca l-a ajutat pe Ionel Spataru sa primeasca 60.000 de euro din cei 70.000 de euro luati in total.

In 12 octombrie, Ionel Spataru a fost prins in flagrant delict dupa ce a primit de la administratorul firmei, denuntator in aceasta cauza, 60.000 de euro, in doua transe. El a fost retinut de procurori, iar in 13 octombrie Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a acestuia, pentru 29 de zile. In 8 noiembrie Tribunalul Bucuresti a decis prelungirea mandatului de arestare cu inca 29 de zile.

Surse judiciare declarau ca doi ofiteri ai SRI Brasov - Alexandru Musat si Bogdan Breja, care nu se aflau sub acoperire, au intermediat primirea banilor.

Purtatorul de cuvant al SRI Bucuresti, Sorin Sava, confirma atunci implicarea celor doi ofiteri SRI si spunea ca acestia au fost trecuti in rezerva.

In acest dosar au fost audiati ca martori primarul Brasovului, George Scripcaru (PDL), prefectul si subprefectul judetul Brasov, Ion Gontea si Carol Ambrus.

Prefectul Brasovului, Ion Gontea, si primarul municipiului, George Scripcaru, precum si Maria Dumitrecu, Bogdan Breja si Enache Dorin Valter sunt cercetati de DNA pentru coruptie. Faptele au fost identificate in cadrul anchetei privindu-l pe Ionel Spataru si sunt cercetate intr-un dosar disjuns.

Toate aceste persoane sunt cercetate de procurorii anticoruptie pentru luare de mita si complicitate la aceasta infractiune.

Totodata, la DNA Brasov mai exista un dosar creat in 30 septembrie 2011 in care sunt cercetate fapte si persoane, acuzatiile fiind de abuz in serviciu, cauza fiind constituita in urma unui denunt mai vechi facut de tatal denuntatoarei in cazul lui Ionel Spataru.

Claudia Laura Kungl sustinea ca Spataru i-ar fi spus ca ar trebui sa ofere trei miliarde de lei vechi pentru a se emite cat mai repede de catre Primaria Brasov o autorizatie de functionare a firmei tatalui ei. Suma a fost confirmata de Spataru ca fiind primita.