Presedintele CJ Calarasi, Raducu Filipescu, este acuzat de ANI ca ar fi comis infractiunile de abuz in serviciu si conflict de interes. Potrivit unui comunicat oficial al agentiei, presedintele CJ ar fi semnat doua hotarari de consiliu prin care a fost alocata suma de 1.045.000 lei catre doua asociatii de dezvoltare intercomunitara, ECOAQUA si ECOMANAGEMENT SALUBRIS.

Raducu FilipescuFoto: Agerpres

ANI sustine ca Raducu Filipescu detine calitatea de Presedinte si functia de Presedintele al Consiliului Director in cadrul celor doua asociatii. Raducu Filipescu este vicepresedinte PNL si presedintele filialei judetene a partidului.

  • ANI a mai constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in cazul presedintilor de CJ Arges, Timis, Braila si Neamt

Potrivit ultimei decalaratii de avere, Raducu Filipescu detine cinci terenuri, trei imobile, doua autovehicule, bijuterii in valoare de 80 000 lei. Raducu Filipescu mentioneaza in declaratia de interese ca detine 25% din actiunile unei companii, ca este vicepresedintele PNL si presedinte al filialei judetene, si ca este presedinte la ECOAQUA si ECOMANAGEMENT SALUBRIS, despre care ANI sustine ca reprezinta obiectul conflictului de interese. Vezi aici declaratia de avere si cea de interese

Citeste mai jos precizarile ANI:

  • In urma evaluarilor demarate la data de20.07.2011, s-au constatat urmatoarele: Indicii referitoare la posibila savarşire de catre FILIPESCU RADUCU – George, Presedinte al Consiliului Judetean Calarasi, a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice,fapte prevazute si pedepsite de Codul Penal al Romaniei,deoarece, in exercitarea atributiilor de serviciu,a participat la vot si a semnat hotararile de aprobare a bugetelor Judetului Calarasi,pentru anul 2009 respectiv, 2010, prin intermediul carora a fost alocata suma totala de 1.045.000 Leicatre cele doua asociatii de dezvoltare intercomunitara, ECOAQUA si ECOMANAGEMENT SALUBRIS, in cadrul carora FILIPESCU RADUCU – GEORGE detine calitatea de Presedinte si functia de Presedintele al Consiliului Director.
  • FILIPESCU RADUCU – GEORGE exercita, in prezent, al doilea mandat consecutiv de Presedinte al Consiliului Judetean Calarasi. In timpul exercitarii celui de-al doilea mandat de Presedinte al Consiliului Judetean Calarasi (2008 – 2012), au fost infiintate, prin hotarari ale Consiliului Judetean Calarasi, doua asociatii de dezvoltare intercomunitara, persoane juridice de drept privat cu statut de utilitate publica, ECOAQUA si ECOMANAGEMENT SALUBRIS, avand drept scop finantarea, organizarea si reabilitarea serviciilor de utilitate publica de alimentare cu apa si canalizare si de colectare a deseurilor reziduale, la nivelul Judetului Calarasi.
  • La data de 01.09.2009, a fost infiintata S.C. ECOAQUA S.A. Calarasi, avand ca actionari/ asociati toate unitatile administrativ-teritoriale ale Asociatiei de dezvoltare intercomunitara ECOAQUA, iar Consiliul Judetean Calarasi, prin FILIPESCU RADUCU – GEORGE, este actionarul principal alS.C. ECOAQUA S.A. Calarasi. FILIPESCU RADUCU – GEORGE a votat şi semnat HotararileConsiliului Judetean Calarasi nr. 32/2009 şi nr. 25/2010 privind aprobarea bugetului Judetului Calarasi pe anul 2009 respectiv, pe anul 2010.
  • Prin intermediul celor doua hotarari, a fost aprobata si alocata suma totala de 1.045.000 Lei catre cele doua asociatii de dezvoltare intercomunitara, ECOAQUA si ECOMANAGEMENT SALUBRIS, in cadrul carora FILIPESCU RADUCU – GEORGE detine calitatea de Presedinte si functia de Presedintele al Consiliului Director.
  • Avand in vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila savarşire de catre FILIPESCU RADUCU – GEORGE, Presedinte al Consiliului Judetean Calarasi, a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, fapte prevazute si pedepsite de Codul Penal al Romaniei.

Al V-lea presedinte de CJ pus sub acuzare de ANI

Menţionam ca, pana in prezent, Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala si in cazul lui NICOLESCU CONSTANTIN, Presedintele Consiliului Judetean Arges, (vezi aici), OSTAFICIUC CONSTANTIN, Presedintele Consiliului Judetean Timis (Vezi aici ), STANCU GHEORGHE BUNEA, Presedintele Consiliului Judetean Braila (Vezi aici ) si PRUTEANU VASILE, Presedintele Consiliului Judetean Neamt (Vezi aici ).