Marti incep demolarile la Hotelul Histria din Mamaia. Conform informatiilor furnizate de autoritati, vor fi demolate etajele 4 si 5 si partea din fata a stabilimentului - in total aproximativ 40% din hotel - pentru ca au fost construite fara autorizatie, informeaza Cugetliber.ro.

UPDATE 2 Demolarea a inceput in jurul orei 11:30.

UPDATE In semn de protest, doi dintre locatarii unitatii s-au urcat pe acoperis si au amenintat ca se arunca daca se continua actiunea, insa ambii au fost pana la urma convinsi sa coboare, potrivit Mediafax.

Seful Inspectoratului Judetean in Constructii Constanta, Petrisor Cruceanu, a declarat ca este o actiune a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru intrarea in legalitate.

"Este o actiune de aducere a cladirii la starea initiala care apartine MDRT-ului. Unele parti din aceasta cladire au fost ridicate abuziv, lucrarile s-au realizat fara autorizatie si ca o parere personala nu stiu de ce a fost tolerat pana acum", a afirmat Petrisor Cruceanu.

El a precizat ca toate cheltuielile legate de demolare vor fi suportate de catre MDRT, urmand ca suma respectiva sa fie recuperata ulterior de la proprietarul cladirii.

Petrisor Cruceanu a explicat ca vor fi demolate etajele 4 si 5 ale unitatii, precum si extinderile de la balcoanele hotelului care au fost ridicate fara autorizatie.

In schimb, patronul Hotelului Histria, George Bosanceanu, sustine ca toate actiunea reprezinta un abuz al autoritatilor. El sustine ca imobilul nu mai are destinatie turistica, ci gazduieste chiriasi.

"Este un abuz pentru ca au venit pe Ordonanta 41/2010 care stipuleaza clar ca orice cladire cu destinatie turistica sau pana in 200 de metri de la linia de coasta se darama. Nu are temei legal pentru ca eu am anuntat Ministerul Turismului, am si documente de la acesta, ca nu am destinatie turistica, iar in cadastru se precizeaza ca am 205 metri pana la linia de coasta", a afirmat Bosanceanu.

El a explicat ca se judeca cu Primaria Constanta si cu Inspectoratul in Constructii pentru intrarea in legalitate si ca nu exista o hotarare definitiva in acest sens. Bosanceanu mai spune ca unitatea are 256 de camere, dintre care 56 sunt la etajele 4 si 5, care urmeaza sa fie demolate.

Potrivit lui George Bosanceanu, va fi demolata o suprafata de aproximativ 40 la suta din hotel.

Patronul hotelului a mai afirmat ca va face plangeri penale impotriva autoritatilor pentru abuz in serviciu.

Elena Udrea: Am declarat razboi constructiilor ilegale

Ministerul Turismului a precizat intr-un comunicat remis HotNews.ro ca actiunea "s-a facut in baza prevederilor legale privind desfiintarea constructiilor cu destinatie turistica din statiuni, executate fara autorizatie de construire si aflate pe terenuri proprietate publica ori privata (Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii, Legea nr. 597/2001 privind unele masuri de protectie si autorizare a constructiilor in zona de coasta a Marii Negre, cu modificarile si completarile ulterioare, OUG nr. 41/2010 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei in constructii, aprobata si modificata de Legea nr. 3/2011)".

Ministerul mentioneaza ca "proprietarul Hotelului Histria din statiunea Mamaia a executat fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari: etajarea si mansardarea hotelului, realizarea unei structuri din lemn la nivelul parterului si al etajelor 1, 2 si 3 si a unor scari exterioare pe structura metalica pentru accesul la fiecare nivel, precum si amplasarea unor foisoare din lemn. In plus, inspectorii ISC au constatat ca lucrarile de constructie nu corespund normelor in vigoare privind calitatea constructiilor si ca, astfel, pun in pericol siguranta persoanelor aflate in imobil."

Reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), din subordinea MDRT, au constatat incalcarea legislatiei, iar Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului l-a somat, inca de anul trecut si in repetate randuri, pe proprietarul constructiei ilegale sa o demoleze, asa cum prevede legea.

Ultima somatie a fost inaintata vineri, 23 decembrie, dar proprietarul nu i-a dat curs.

Ca urmare, reprezentantii Directiei Generale Lucrari Publice din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului au demarat actiunea de demolare a constructiilor ilegale din cadrul Hotelului Histria.

Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, spune ca, prin campania de demolari ale constructiilor ilegale, ministerul continua demersurile sale de transformare a statiunilor in destinatii turistice atractive.

"Am declarat razboi regilor constructiilor ilegale. De cand am venit la minister, am promis ca voi face ordine in statiunile turistice si ca voi lupta cu oricine este nevoie pentru a le transforma in destinatii atractive pentru turisti. Vedem cu totii ce haos arhitectural a pus stapanire pe orasele si statiunile din jurul nostru. Nu ne putem astepta la valuri de turisti incantati cand plajele romanesti sunt pline de terase si de alte constructii fara gust, inestetice si uneori de-a dreptul mizerabile.

Timp de 20 de ani, in multe statiuni, fiecare a construit dupa cum l-a dus capul, sub privirile ingaduitoare sau indiferente ale unor primari corupti sau nepriceputi. Nu mai putem continua in acest fel“, a declarat ministrul Elena Udrea.