Primarul din Jilava, Adrian Mladin, cel din Snagov, Musat Apostol, vicepresedintele CJ Ilfov, Gheorghe Roman, si finul primarului din Jilava, Ovidiu Szasz, vor fi cercetati in continuare in stare de arest preventiv, judecatorii instantei supreme respingand sambata recursul lor, relateaza Mediafax.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins constestatia celor patru privind arestarea lor preventiva, decizia fiind definitiva, astfel ca ei vor petrece Sarbatorile in detentie.

Primarul din Snagov, Musat Apostol, si edilul din Jilava, Adrian Mladin, au fost retinuti miercuri de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, care ii acuza de luare de mita si trafic de influenta in legatura cu derularea unor afaceri cu terenuri. Cei doi edili ar fi luat mita pentru emiterea unor acte privind situatia juridica a unor terenuri.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie i-au retinut si pe vicepresedintele Consiliului Judetean Ilfov, Gheorghe Roman, pe finul primarului comunei Jilava, Ovidiu Szasz, si pe notarii publici Eugenia Cutaru si Roxana Curpene. Totodata, in cauza mai este cercetat Ion Scaeteanu, o persoana din anturajul primarului comunei Snagov.

Cei patru au facut recurs impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, iar ICCJ l-a respins sambata.

Potrivit DNA, in perioada martie - noiembrie 2011, Adrian Mladin, Apostol Musat, Ovidiu Szasz, Gheorghe Roman si Ion Scaeteanu, in schimbul unor sume de bani cerute drept mita de la o persoana denuntatoare, ar fi actionat pentru intocmirea unui plan parcelar, avizarea acestuia si emiterea documentelor cadastrale, astfel incat sa fie intabulate terenurile pe care denuntatorul le achizitionase anterior.

Terenurile, in suprafata totala de 23,8 hectare, situate in extravilanul comunei Jilava, judetul Ilfov, erau amplasate intr-o zona in care nu exista un plan parcelar, astfel ca nu puteau fi intabulate.

Potrivit procurorilor, interesul denuntatorului era ca aceste terenuri sa fie invecinate, pentru ca, dupa intocmirea planului parcelar si eliberarea documentelor cadastrale, acestea sa poata fi unite intr-un singur lot in evidentele funciare si apoi vandute unei societati comerciale.

In acest sens, primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, i-ar fi pretins denuntatorului 500.000 de euro, din care in 19 septembrie a primit 50.000 de euro, pentru ca, abuzand de prerogativele functiei, sa dispuna intocmirea, de catre Comisia Locala de Fond Funciar, a unui plan parcelar in care sa fie incluse toate terenurile denuntatorului in suprafata totala de 23,8 hectare, iar loturile sa fie alipite.

De asemenea, primarul Mladin s-ar fi angajat sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directoarei Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov pentru a o determina sa avizeze planul parcelar si sa emita documentele cadastrale in vederea alipirii terenurilor in cauza.

In 28 iulie, Adrian Mladin l-ar fi determinat pe finul sau Ovidiu Szasz sa incheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denuntatorul prin care acesta din urma sa ii cedeze drepturile asupra a doua terenuri. In realitate, acest contract ar fi fost incheiat doar pentru a garanta si a ascunde savarsirea infractiunii de luare de mita, au precizat procurorii.

In contextul in care intocmirea planului parcelar trena, ar fi intervenit si primarul comunei Snagov, Apostol Musat, care ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra lui Mladin si a directorului Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliare Ilfov si ca, astfel, ar putea sa grabeasca demersurile de obtinere a documentelor cadastrale pentru denuntator. Musat i-a pretins denuntatorului, direct si prin intermediar, 1,1 milioane de euro.

Pentru a ascunde si garanta obtinerea mitei, Apostol Musat l-a determinat pe Ion Scaeteanu sa intocmeasca, la notariat, in 6 iulie, un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul, din care sa rezulte ca Scaeteanu l-ar fi imprumutat pe denuntator cu suma pretinsa drept mita, respectiv 1,1 milioane de euro, iar imprumutul sa fie garantat cu terenurile denuntatorului. In cele din urma insa, Scaeteanu a incheiat contractul de imprumut pe suma de 2,5 milioane de euro.

In perioada iulie-septembrie, notarul public Roxana Curpene l-a sprijinit si ajutat pe Ion Scaeteanu in toate demersurile acestuia in vederea obtinerii sumei de 2,5 milioane de euro drept mita de la denuntator, inclusiv sa incheie un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul.

La randul sau, prin intermediul primarul Apostol Musat, Gheorghe Roman, in calitate de vicepresedinte al Consiliului Hudetean Ilfov, a pretins suma de 100.000 de euro denuntatorului, lasand sa se creada ca are influenta asupra directoarei Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov, astfel incat sa o determine sa avizeze planul parcelar intocmit de Comisia Locala de Fond Funciar a comunei Jilava, in care erau incluse toate terenurile denuntatorului si a emite, cat mai urgent posibil, documentele cadastrale pentru aceste terenuri.

Notarul public Cutaru Eugenia l-a sprijinit si ajutat pe denuntator sa intocmeasca acte autentice, cunoscand ca prin acestea se atesta imprejurari necorespunzatoare adevarului, intrucat ascund si totodata garanteaza darea unor sume mari de bani cu titlu de mita primarilor comunelor Jilava si Snagov.

In cursul anului 2011, planul parcelar a fost intocmit, iar Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

In cauza se efectueaza acte de urmarite penala si fata de alte persoane.

In acest dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din Directia Generala Anticoruptie.