Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, multumeste in Pastorala de Craciun 2011 "autoritatilor centrale si locale care ne-au sprijinit financiar" pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului. "Multumim si tuturor clericilor si credinciosilor din toate eparhiile care au contribuit in fiecare luna cu banul lor la colecta nationala pentru realizarea acestei lucrari mari si sfinte, necesare si utile din Capitala Romaniei", spune Patriarhul, precizand ca "de acum inainte lucrarile construirii Catedralei Mantuirii Neamului vor creste mai mult ca volum si ca pret, fiind vorba de fundatii solide si de spatii multe la subsolul si demisolul catedralei".

Macheta Catedrala mantuirii neamuluiFoto: Agerpres

Iata cateva fragmente din discursul Patriarhului Daniel:

* Se asteapta mult de la Biserica azi, desi ea este putin ajutata de catre acei oameni care ar putea sa o ajute mai mult. Inainte de a judeca Biserica, trebuie sa ne gandim daca am ajutat-o suficient, ca fii ai ei, ca ea sa poata ajuta pe altii mai saraci decat noi si mai neajutorati decat noi. Caminele de batrani si de copii, unitatile medicale, cantinele pentru saraci si alte lucrari de caritate ale Bisericii noastre au nevoie de sprijin in continuare, pentru cei care au initiat si realizeaza programe filantropice sa nu se descurajeze, sa nu inceteze lucrarea lor folositoare altora.

* Totodata, aducem multumiri lui Dumnezeu pentru ajutorul daruit noua ca sa incepem anul acesta (2011) construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Multumim si tuturor clericilor si credinciosilor din toate eparhiile care au contribuit in fiecare luna cu banul lor la colecta nationala pentru realizarea acestei lucrari mari si sfinte, necesare si utile din Capitala Romaniei.

* De asemenea, multumim autoritatilor centrale si locale care ne-au sprijinit financiar pana in prezent, intelegand ca aceasta biserica are valoare de simbol pentru intreg neamul romanesc. Desigur, de acum inainte lucrarile construirii Catedralei Mantuirii Neamului vor creste mai mult ca volum si ca pret, fiind vorba de fundatii solide si de spatii multe la subsolul si demisolul catedralei. De aceea, suntem si vom fi recunoscatori tuturor persoanelor si institutiilor care ne ajuta sa avansam cu lucrarile deja incepute. Intrucat Arhiepiscopia Bucurestilor a contribuit financiar cel mai mult pana in prezent la sustinerea lucrarilor de construire a Catedralei Mantuirii Neamului, adresam clerului si credinciosilor din aceasta eparhie calde si parintesti multumiri.

* In acelasi timp, multumim si altor eparhii din tara care sunt fruntase in darnicie. Desi banii primiti din colecta nationala nu acopera toate cheltuielile de constructie a noii catedrale, ei reprezinta totusi o mare incurajare pentru Patriarhie, mai ales ca traversam acum o perioada de criza economica.

In luna februarie 2011, Sfantul Sinod al BOR a aprobat procedura colectei nationale pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului in toate parohiile si manastirile Patriarhiei Romane din tara si strainatate, colecta care a demarat la 1 iunie 2011. Fiecare persoana care doreste sa contribuie la ridicarea viitoarei Catedrale poate face donatii in bani si primeste chitanta emisa direct de catre Patriarhia Romana.

Constructia Catedralei Mantuirii Neamului ar urma sa fie finalizata in trei ani, proiectul urmand sa coste 600 de milioane de euro. Catedrala va avea 125 de metri inaltime.