Un italian si trei romani au fost ridicati de DIICOT pentru fraudarea unor banci din Uniunea Europeana cu 5 milioane de euro, pentru prinderea lor anchetatorii colaborand cu autoritatile judiciare din Bulgaria, Italia si din Ulaanbaatar, Mongolia, relateaza Mediafax.

Cei patru sunt audiati la ora transmiterii acestei stiri de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala, fiind acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani.

"George Petrescu (56 de ani), Tiberiu Tutu (26 de ani), Allesio Pierluigi (49 de ani), cetatean italian, si Vladimir Cojoc (53 de ani), au constituit un grup infractional organizat, actionand transfrontalier, in scopul obtinerii de beneficii financiare substantiale din fraudarea unor unitati bancare din Uniunea Europeana", precizeaza DIICOT.

Membrii gruparii identificau banci din diverse state europene si utilizand instrumente financiare de plata in care erau consemnate date fictive, le depuneau spre decontare, urmarind incasarea in mod fraudulos a unor sume de bani.

In aceasta modalitate, invinuitii au fraudat o unitate bancara din Romania, folosind un bilet la ordin (promissory note) avand inscrise date nereale si dispozitia de plata a sumei de 5.000.000 de euro in favoarea invinuitului George Petrescu.

Pentru a ingreuna verificarile de conformitate, invinuitii au utilizat date apartinand unor societati comerciale si financiare din Bulgaria, Ucraina, Mongolia sau Brazilia.

Joi, invinuitii au fost depistati in flagrant delict in timp ce incasau in aceasta maniera suma de 5.000.000 euro.

Procurorii DIICOT au colaborat cu autoritatile judiciare din Bulgaria, Italia si din Ulaanbaatar, Mongolia.

Cauza a fost instrumentata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO, suportul tehnic si informativ fiind asigurat de catre DOS si SRI.

Cercetarile continua in vederea tragerii la raspundere penala a tuturor participantilor.